Kluski na parze nadziewane borówkami

7 min. czytania
4
0
Klasyczne kluski na parze (lub pampuchy jak u mnie to nazywają) można również urozmaicić. Dodałem borówki tym razem i wyszły pyszne jagodzianki 🙂 Jako dziecko uwielbiałem je ze śmietana i cukrem – takie samemu zrobione sa o wiele pyszniejsze. Parzyły dłonie ale się dzielnie robiło dziurkę, wsypywało do środka cukier i maczając w śmietanie wcinaliśmy z siostrą jak małpki kit. Teraz się nikomu nie chce wyrabiać, gotować, jak można kupić w paczce gotowe. To jednak nie to samo. a że mamy przymusowe pobyty w domu to czemu nie zmarnować trochę czasu na tak odstresowującą czynność, jak wyrabianie ciasta? A jak u Was nazywają się takie kluchy?
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji – 15 klusek
Jak wykonać przepis na – Kluski na parze nadziewane borówkami
Składniki:

Na kluski

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz borówkowy

  • 400 g borówek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Polewa

  • 200 ml śmietany słodkiej
  • 1 łyżka borówek
  • 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
  • Mleko wcześniej zostawiłem w temperaturze pokojowej by nie było zimne. Dodałem do niego drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier. Wymieszałem i zostawiłem w naczyniu do wyrośnięcia. Trwa to koło 20 min.
  • Na dno miski wsypałem sól, przykryłem ją reszta mąki, wbiłem jajka i wlałem przygotowany rozczyn. Wyrobiłem porządnie ciasto, przez jakieś 20 min. tak by je dobrze napowietrzyć i by składniki się idealnie połączyły.
  • Ciasto przykryłem ściereczką i zostawiłem do wyrośnięcia na około 40 min.
  • Borówki wymieszałem z cukrem i cynamonem.
  • Uformowałem rękami z cista dość gruby (ok. 3 cm.) placek i powykrawałem kubkiem kółka. Powstałe krążki rozciągnąłem lekko palcami i ułożyłem na środku po 2 łyżeczki farszu. Zawinąłem brzegi i je zlepiłem i kilkoma ruchami w dłoniach uformowałem kulę.
  • Tak przygotowane kluski zostawiłem na blacie znów na 10 min. do wyrośnięcia.
  • W garnku zagotowałem wodę do kąpieli parowej, rozciągnąłem nad garnkiem gazę lub można użyć nadstawkę do gotowania na parze. Wkładam kluski tak by nie stykały się ze sobą i gotuję na parze pod przykryciem (możemy użyć np miski zamiast pokrywki. by nie dotykała do klusek), partiami około 10 min. każda porcję.
  • Polewę robi się błyskawicznie – mieszam cukier ze śmietaną dorzucam borówki i gotowe. Smacznego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kluski na parze nadziewane borówkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 34
  •  
  • 7
  •  
  •  
  •  
    41
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Robiłam w zeszłym tyg.w piątek na obiad a to wszystko Twoja wina 😉

Thomas
2 miesięcy temu

Uwielbiam takie kluski, kojarzą mi się z dzieciństwem. Pychota! 🙂

Irena - Hooltaye w podróży
2 miesięcy temu

Ojojoj!!! Jadłam to kiedyś!
Były wyśmienite z jagodami.No ale nie zrobię, nie babram się w mące,nie mam talentu.
Ale jak zniknie wirus to przyjadę i zjem wszystko!!!
Już się bój-))))

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Kotlety z kurczaka ze szparagami

    Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przy…
  • Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

    Jak powiem Wam, że taka zapiekanka to idealny sposób na kurczaka z rosołu lub pieczonego, …
  • Tarta ze szparagami

    Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Tarta jest del…