Kosą po patelni Przepisy Grzyby Klopsiki w sosie warzywnym z pieczarkami

Klopsiki w sosie warzywnym z pieczarkami

5 min. czytania
1
0
Stwierdziłem, że tylko coś konkretnego ukoi ból po wczorajszym meczu i dziś na obiad proponuję klopsiki w sosie warzywnym z pieczarkami. Pyszne, skąpane w sosie warzywnym kotleciki z mięsa mielonego (można użyć np z indyka, będą delikatniejsze) i przesycone zapachem i smakiem ziół. Cukinia, pomidory i pieczarki doskonale pasują do mięsa i sprawiają że nie potrzeba nam do tego obiadku dodatkowej surówki. Wystarczą jakieś ogórki małosolne.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Klopsiki w sosie warzywnym z pieczarkami
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki wrocławskiej namoczonej w mleku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki szałwii (opcjonalnie)
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sos:

  • 1 mała cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 2 pomidory duże obrane ze skórki
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól (pieprz ziołowy)
Sposób wykonania:
  • Cebulę kroimy drobno i obsmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Mieszamy z resztą składników i wyrabiamy ręką jak na kotlety mielone. Bierzemy w rękę po małej garści mięsa i formujemy kotlety.
  • Smażymy kotlety na oleju na złoty kolor z obu stron i przekładamy do garnka.
  • Kroimy warzywa na kawałki i podsmażamy chwilę na tłuszczu z kotletów.
  • Wkładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem 10 min
  • Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz do smaku i bazylię.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Klopsiki w sosie warzywnym z pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 15
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    16
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite