Potrzebne składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 bułki wrocławskiej namoczonej w mleku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki szałwii (opcjonalnie)
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sos:
- 1 mała cukinia
- 250 g pieczarek
- 2 pomidory duże obrane ze skórki
- 750 ml bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól (pieprz ziołowy)
Sposób wykonania
- Cebulę kroimy drobno i obsmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Mieszamy z resztą składników i wyrabiamy ręką jak na kotlety mielone. Bierzemy w rękę po małej garści mięsa i formujemy kotlety.
- Smażymy kotlety na oleju na złoty kolor z obu stron i przekładamy do garnka.
- Kroimy warzywa na kawałki i podsmażamy chwilę na tłuszczu z kotletów.
- Wkładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem 10 min
- Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz do smaku i bazylię.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Klopsiki w sosie warzywnym z pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!