w , ,

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne są świetne jako dodatek do wędlin czy obiadów mięsnych. Świetnie nadają się również do sałatek. Liście wiśni lub innego drzewa owocowego i liście chrzanu poprawiają jędrność ogórków, więc warto się o nie postarać. Ja bym to wcinał cały rok. Najlepsze są na drugi lub trzeci dzień od zrobienia - do czwartego nigdy nie dotrwały to nie wiem.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Ogórki małosolne

Potrzebne składniki

Na 3 litrowy słoik bierzemy:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1,5-2 łyżki soli
  • 1,5 litra wody
  • 1 główka czosnku
  • pęczek kopru
  • chrzan liście i korzeń
  • kilka liści wiśni

Sposób wykonania

  • Dokładnie umyte ogórki układamy w słoiku równocześnie przekładając chrzanem, koprem, liśćmi wiśni i przekrojoną w poprzek główką czosnku.
  • Wszystko zalewamy przegotowaną ostudzoną wodą, w której rozpuściliśmy wcześniej sól.
  • Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy ma 2-3 dni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ogórki małosolne wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

Robiłam ogórki zalane gorącą wodą i nakłute szpilką szybciej są dobre…

Kosą po patelni

znam ten sposób le wg mnie wtedy są bardziej miękkie i mniej smaczne – cierpliwość w kuchni czasem sie przydaje