Kosą po patelni Przepisy Grill Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

5 minuty czytania

Ogórki małosolne są świetne jako dodatek do wędlin czy obiadów mięsnych. Świetnie nadają się również do sałatek. Liście wiśni lub innego drzewa owocowego i liście chrzanu poprawiają jędrność ogórków, więc warto się o nie postarać. Ja bym to wcinał cały rok. Najlepsze są na drugi lub trzeci dzień od zrobienia - do czwartego nigdy nie dotrwały to nie wiem.

Ogórki małosolne

Wielkość porcji 6-8 osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Na 3 litrowy słoik bierzemy:
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1,5-2 łyżki soli
  • 1,5 litra wody
  • 1 główka czosnku
  • pęczek kopru
  • chrzan liście i korzeń
  • kilka liści wiśni

Sposób wykonania:

  1. Dokładnie umyte ogórki układamy w słoiku równocześnie przekładając chrzanem, koprem, liśćmi wiśni i przekrojoną w poprzek główką czosnku.
  2. Wszystko zalewamy przegotowaną ostudzoną wodą, w której rozpuściliśmy wcześniej sól.
  3. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy ma 2-3 dni.