Ogórki małosolne są świetne jako dodatek do wędlin czy obiadów mięsnych. Świetnie nadają się również do sałatek. Liście wiśni lub innego drzewa owocowego i liście chrzanu poprawiają jędrność ogórków, więc warto się o nie postarać. Ja bym to wcinał cały rok. Najlepsze są na drugi lub trzeci dzień od zrobienia - do czwartego nigdy nie dotrwały to nie wiem.
Jak wykonać przepis na - Ogórki małosolnePotrzebne składniki
Na 3 litrowy słoik bierzemy:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1,5-2 łyżki soli
- 1,5 litra wody
- 1 główka czosnku
- pęczek kopru
- chrzan liście i korzeń
- kilka liści wiśni
Sposób wykonania
- Dokładnie umyte ogórki układamy w słoiku równocześnie przekładając chrzanem, koprem, liśćmi wiśni i przekrojoną w poprzek główką czosnku.
- Wszystko zalewamy przegotowaną ostudzoną wodą, w której rozpuściliśmy wcześniej sól.
- Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy ma 2-3 dni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ogórki małosolne wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Robiłam ogórki zalane gorącą wodą i nakłute szpilką szybciej są dobre…
znam ten sposób le wg mnie wtedy są bardziej miękkie i mniej smaczne – cierpliwość w kuchni czasem sie przydaje