Kosą po patelni Przepisy Grill Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

0

Ogórki małosolne są świetne jako dodatek do wędlin czy obiadów mięsnych. Świetnie nadają się również do sałatek. Liście wiśni lub innego drzewa owocowego i liście chrzanu poprawiają jędrność ogórków, więc warto się o nie postarać. Ja bym to wcinał cały rok. Najlepsze są na drugi lub trzeci dzień od zrobienia - do czwartego nigdy nie dotrwały to nie wiem.

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 6-8 osób

Składniki

    Na 3 litrowy słoik bierzemy:
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1,5-2 łyżki soli
  • 1,5 litra wody
  • 1 główka czosnku
  • pęczek kopru
  • chrzan liście i korzeń
  • kilka liści wiśni

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie umyte ogórki układamy w słoiku równocześnie przekładając chrzanem, koprem, liśćmi wiśni i przekrojoną w poprzek główką czosnku.
  2. Wszystko zalewamy przegotowaną ostudzoną wodą, w której rozpuściliśmy wcześniej sól.
  3. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy ma 2-3 dni.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/ogorki-malosolne/
  • Lasagne wegetariańska z cukinią

    Tym razem wariacja włoska, czyli lasagne wegetariańska z cukinią i papryką. Sporo ziół i s…
  • Kapusta kiszona na zimę

    Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kap…
  • Salceson ze świeżych grzybów leśnych

    Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Grill

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…