Keks z białek

6 minuty czytania

Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich ulubionych ciast nie tylko na święta. Im bardziej wypełniony dobrociami tym lepszy ale nie można przesadzić bo to jednak ma być też ciasto. Ten wychodzi w sam raz jeśli chodzi o proporcje. Idealny do kawy czy herbaty, pyszny deser.

Keks z białek

Wielkość porcji dużo ludzi

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 50 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7-8 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 gramów masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • tarta skórka z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki mieszanki orzechów i owoców kandyzowanych
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Rozpuszczamy masło i studzimy.
  2. Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej.
  3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli cukier cały czas ubijając.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do białek stopniowo na przemian z masłem, mieszając całość delikatnie.
  5. Dodajemy esencję, skórkę z cytryny, bakalie i mieszamy.
  6. Przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut
  8. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.