Keks z białek

2 min. czytania
1
0
Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich ulubionych ciast nie tylko na święta. Im bardziej wypełniony dobrociami tym lepszy ale nie można przesadzić bo to jednak ma być też ciasto. Ten wychodzi w sam raz jeśli chodzi o proporcje. Idealny do kawy czy herbaty, pyszny deser.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7-8 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 gramów masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • tarta skórka z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki mieszanki orzechów i owoców kandyzowanych
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  • Rozpuszczamy masło i studzimy.
  • Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej.
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli cukier cały czas ubijając.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do białek stopniowo na przemian z masłem, mieszając całość delikatnie.
  • Dodajemy esencję, skórkę z cytryny, bakalie i mieszamy.
  • Przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut
  • Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…