w , , , ,

Keks z białek

Keks z białek

Pełny orzechów, owoców, rodzynek i pachnący skórką cytrynową i wanilią keks. Jedno z moich ulubionych ciast nie tylko na święta. Im bardziej wypełniony dobrociami tym lepszy ale nie można przesadzić bo to jednak ma być też ciasto. Ten wychodzi w sam raz jeśli chodzi o proporcje. Idealny do kawy czy herbaty, pyszny deser.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na - Keks z białek

Potrzebne składniki

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7-8 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 gramów masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • tarta skórka z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki mieszanki orzechów i owoców kandyzowanych
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Rozpuszczamy masło i studzimy.
  • Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej.
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli cukier cały czas ubijając.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do białek stopniowo na przemian z masłem, mieszając całość delikatnie.
  • Dodajemy esencję, skórkę z cytryny, bakalie i mieszamy.
  • Przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut
  • Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Keks z białek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze