Potrzebne składniki
- 250 gramów mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7-8 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 200 gramów masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- tarta skórka z 1 cytryny
- 1,5 szklanki mieszanki orzechów i owoców kandyzowanych
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Rozpuszczamy masło i studzimy.
- Bakalie obtaczamy w mące ziemniaczanej.
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli cukier cały czas ubijając.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do białek stopniowo na przemian z masłem, mieszając całość delikatnie.
- Dodajemy esencję, skórkę z cytryny, bakalie i mieszamy.
- Przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut
- Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Keks z białek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!