Potrzebne składniki
- 800 g kapusty kiszonej
- 50 g grzybów leśnych suszonych
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 szczypta kminu
- 1 szczypta czarnuszki
- sól, pieprz, cukier (do smaku)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Zacząć trzeba od namoczenia grzybów i śliwek. Ja je zwyczajnie na kilka godzin przed gotowaniem kapusty z grzybami zalewam zimna woda w misce. Mniej więcej po 6-8 godzinach nadają się już do dalszego przetwarzania. Uwaga nie wylewajcie wody z moczenia grzybów – będzie nam potrzebna później.
- Drobno kroję cebulę i smażę do zeszklenia na oleju, na dużej wysokiej patelni z pokrywą. Jeśli takiej nie macie możecie użyć garnka, najlepiej takiego, który nie przywiera.
- Kapustę odciskam tylko, lub jak jest bardzo kwaśna to jeszcze przepłukuję, siekam na mniejsze części i wrzucam do zeszklonej wcześniej cebuli. Dolewam 3/4 szklanki wody z moczenia grzybów, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w małe kawałki wcześniej namoczone grzyby oraz śliwki. Dodatkowo dodaję szklankę wody. Wszystko delikatnie posypuję pieprzem i solą. oraz dodaje zioła: kmin i czarnuszkę.
- Wszystko mieszam ze sobą, patelnie przykrywam i wstawiam na kuchenkę ustawiając średni poziom grzania. Gdy już się płyn zagotuje zmniejszam ogień i musi tak sobie pyrkać przez jakieś 2 godziny. Co jakiś czas, mniej więcej 10-15 min. niestety trzeba kapustę zamieszać najlepiej drewnianą łyżką. W przypadku gdy płyn za bardzo odparuje należy też go po trochu uzupełniać, by kapusta z grzybami nam się nie przypaliła, jednak zazwyczaj, jak nie zapomnimy o mieszaniu, tego robić nie trzeba..
- Po dwóch godzinach próbuję i doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowe – można wcinać. Chociaż najlepsze jest na drugi dzień, po odgrzaniu nawet i ze dwa razy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapusta z grzybami i śliwkami suszonymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Przepis najlepszy, taki jak u mnie. Tylko, czy chodzi o kmin (rzymski) czy nasz tradycyjny kminek? Robię z kminkiem, z kminem wyszłoby bardziej egzotycznie?
Cześć, to też jest mój przepis a właściwie to mojej mamy i mojej babci. Taka tradycja rodzinna. Bez zmian od pokoleń