Kapusta z grzybami i śliwkami suszonymi

Kosą po patelni
Kapusta z grzybami to danie typowo wigilijne, jednak u mnie potrafi i zagościć na stole w innych okresach zamiast tradycyjnego bigosu. Dodatek śliwek suszonych wzbogaca smak i nadaje charakter świąteczny. Danie niezwykle proste i tradycyjne na wskroś. W każdym domu inaczej też to danie się przygotowuje, widziałem przeróżne wersje. Z dodatkiem, jabłek lub rodzynek, na świeżej kapuście lub zupełnie dla mnie egzotyczną z dodatkiem moreli. Co region to inaczej. Mnie jednak najbardziej smakuje właśnie w tej wersji, dlatego podam mój sprawdzony i podstawowy przepis. Zdjęcie podesłała mi Joanna Kalaga i akurat robi dokładnie taką samą wersję jak ja tego dania – dziękuję 🙂
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Kapusta z grzybami i śliwkami suszonymi

Potrzebne składniki

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów leśnych suszonych
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szczypta kminu
  • 1 szczypta czarnuszki
  • sól, pieprz, cukier (do smaku)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Zacząć trzeba od namoczenia grzybów i śliwek. Ja je zwyczajnie na kilka godzin przed gotowaniem kapusty z grzybami zalewam zimna woda w misce. Mniej więcej po 6-8 godzinach nadają się już do dalszego przetwarzania. Uwaga nie wylewajcie wody z moczenia grzybów – będzie nam potrzebna później.
  • Drobno kroję cebulę i smażę do zeszklenia na oleju, na dużej wysokiej patelni z pokrywą. Jeśli takiej nie macie możecie użyć garnka, najlepiej takiego, który nie przywiera.
  • Kapustę odciskam tylko, lub jak jest bardzo kwaśna to jeszcze przepłukuję, siekam na mniejsze części i wrzucam do zeszklonej wcześniej cebuli. Dolewam 3/4 szklanki wody z moczenia grzybów, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w małe kawałki wcześniej namoczone grzyby oraz śliwki. Dodatkowo dodaję szklankę wody. Wszystko delikatnie posypuję pieprzem i solą. oraz dodaje zioła: kmin i czarnuszkę.
  • Wszystko mieszam ze sobą, patelnie przykrywam i wstawiam na kuchenkę ustawiając średni poziom grzania. Gdy już się płyn zagotuje zmniejszam ogień i musi tak sobie pyrkać przez jakieś 2 godziny. Co jakiś czas, mniej więcej 10-15 min. niestety trzeba kapustę zamieszać najlepiej drewnianą łyżką. W przypadku gdy płyn za bardzo odparuje należy też go po trochu uzupełniać, by kapusta z grzybami nam się nie przypaliła, jednak zazwyczaj, jak nie zapomnimy o mieszaniu, tego robić nie trzeba..
  • Po dwóch godzinach próbuję i doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowe – można wcinać. Chociaż najlepsze jest na drugi dzień, po odgrzaniu nawet i ze dwa razy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapusta z grzybami i śliwkami suszonymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
3 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anna

Przepis najlepszy, taki jak u mnie. Tylko, czy chodzi o kmin (rzymski) czy nasz tradycyjny kminek? Robię z kminkiem, z kminem wyszłoby bardziej egzotycznie?

Lili

Cześć, to też jest mój przepis a właściwie to mojej mamy i mojej babci. Taka tradycja rodzinna. Bez zmian od pokoleń