Potrzebne składniki
- 1 średni kalafior
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
Sposób wykonania
- Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
- Podgotowujemy w osolonej wodzie około 7-8 minut.
- Wyjmujemy z wody i studzimy.
- W dużej misce wlewamy olej i dosypujemy przyprawy. Wkładamy kalafior i dokładnie go obtaczamy w oleju i przyprawach.
- Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do środka lekko rozgniecione nożem ząbki czosnku.
- Wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kalafior zapiekany wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
chyba tak dziś przygotuję kalafior….