Czasem mam dość klasycznych dodatków do mięsa, a że miałem tylko do odgrzania solidny kawał gęsi to stwierdziłem – czas na kalafior. Taki z wody z bułką by był trochę za banalny do gęsiny – no to go podpieczemy. Kolendra daje lekko kwaskowy posmak, papryka z curry ostrość a całość się świetnie z mięsem komponowała.
Jak wykonać przepis na – Kalafior zapiekanyPotrzebne składniki
- 1 średni kalafior
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
Sposób wykonania
- Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
- Podgotowujemy w osolonej wodzie około 7-8 minut.
- Wyjmujemy z wody i studzimy.
- W dużej misce wlewamy olej i dosypujemy przyprawy. Wkładamy kalafior i dokładnie go obtaczamy w oleju i przyprawach.
- Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do środka lekko rozgniecione nożem ząbki czosnku.
- Wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kalafior zapiekany wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
chyba tak dziś przygotuję kalafior….