w , ,

Kalafior zapiekany

Kalafior zapiekany

Czasem mam dość klasycznych dodatków do mięsa, a że miałem tylko do odgrzania solidny kawał gęsi to stwierdziłem – czas na kalafior. Taki z wody z bułką by był trochę za banalny do gęsiny – no to go podpieczemy. Kolendra daje lekko kwaskowy posmak, papryka z curry ostrość a całość się świetnie z mięsem komponowała.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Kalafior zapiekany

Potrzebne składniki

  • 1 średni kalafior
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól

Sposób wykonania

  • Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
  • Podgotowujemy w osolonej wodzie około 7-8 minut.
  • Wyjmujemy z wody i studzimy.
  • W dużej misce wlewamy olej i dosypujemy przyprawy. Wkładamy kalafior i dokładnie go obtaczamy w oleju i przyprawach.
  • Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do środka lekko rozgniecione nożem ząbki czosnku.
  • Wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika 180 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kalafior zapiekany wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

chyba tak dziś przygotuję kalafior….