Chrupiące na wierzchu, delikatnie wilgotne i puszyste w środku, aromatyczne, pachnące latem i wakacjami. Z cukrem pudrem, świeżymi owocami, frużeliną, bitą śmietaną, polewą czekoladową, z dżemem. Albo wytrawne, z hummusem, awokado, jajkiem w koszulce i świeżymi warzywami. W której wersji lubisz je najbardziej? Mowa oczywiście o gofrach!
Gdy byliśmy dziećmi, gofry można było kupić tylko w niektórych cukierniach, kawiarniach i w ulicznych budkach z lodami. Dzisiaj gofry możemy zrobić samodzielnie w warunkach domowych: wystarczy dobra gofrownica i sprawdzony przepis.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić gofry, żeby były chrupiące i smakowały jak te z budki nad morzem, przeczytaj nasz poradnik!
Domowe gofry – jak zrobić chrupiące na zewnątrz i pulchne w środku?
Przede wszystkim do upieczenia gofrów będziesz potrzebować dobrej gofrownicy.
Przy wyborze urządzenia zwróć uwagę, aby miało wysoką moc (najlepiej minimum 1000W); taka gofrownica nagrzewa się w krótkim czasie, a gofry pieką się szybko, dzięki czemu ich skórka jest chrupiąca. Ważne jest również to, aby urządzenie miało nieprzywierającą powłokę, na przykład teflonową lub ceramiczną, ponieważ ma to wpływ na poziom chrupkości gofrów, a dodatkowo znacznie ułatwia pracę, bo gofry nie przyklejają się do powierzchni gofrownicy.
Zanim przystąpisz do przygotowania ciasta na gofry, przeczytaj poniższe wskazówki:
- Zadbaj o to, aby wszystkie składniki na ciasto, zwłaszcza jajka i mleko, były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu, składniki dobrze się połączą w krótkim czasie, a piana z białek wyjdzie stabilna.
- Zmiksuj wszystkie składniki ciasta, poza białkami, na gładką masę. Pamiętaj jednak, aby nie mieszać ciasta zbyt długo, w przeciwnym razie wypiek wyjdzie zbity i gumowaty.
- Białka umieść w suchej i czystej – metalowej lub szklanej – misce, dodaj szczyptę soli, a następnie ubij je na sztywną pianę. Ubijanie zacznij od niskich obrotów miksera, stopniowo je zwiększając. Po około minucie ubijania, możesz zacząć dodawać cukier.
- Pianę z białek dodaj do ciasta na samym końcu; nie używaj do tego miksera, lecz za pomocą szpatułki delikatnie wmieszaj ubite białka do masy.
- Gofry smaż od razu po przygotowaniu ciasta, aby nie utraciło ono puszystości.
- Poczekaj, aż gofrownica porządnie się nagrzeje, dopiero wtedy wylej na nią porcje ciasta.
- Nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów! Częste otwieranie urządzenia sprawia, że temperatura wewnątrz gwałtownie się obniża, co jest jednym z powodów nieudanych wypieków.
- Upieczone gofry od razu układaj na metalowej kratce, dzięki temu odparują i staną się chrupiące. Układanie gorących gofrów na talerzu warstwami sprawi, że stracą kruchość i zamienią się w miękkie i gumowate placki.
Jak zrobić gofry w domu? – sprawdzony przepis.
Do przygotowania ciasta na klasyczne gofry będziesz potrzebować kilku podstawowych składników:
- mąkę pszenną,
- cukier,
- sól,
- olej roślinny o neutralnym smaku lub roztopione masło,
- świeże jajka,
- mleko,
- proszek do pieczenia lub sodę.
Sprawdź przepis od Wszystkiego Słodkiego https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry/chrupiace-gofry, które zawsze się udają!
Tradycyjny przepis na gofry zawiera mąkę pszenną, jajka oraz mleko, dlatego nie będą mogły z niego skorzystać osoby uczulone na gluten oraz weganie. Na szczęście, w bardzo łatwy sposób można wyczarować zarówno przepyszne gofry bezglutenowe, jak i wegańskie.
Do przygotowania gofrów w wersji bezglutenowej, zamiast mąki pszennej używamy mieszanek mąk bez glutenu: kukurydzianej lub jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej. Natomiast w wersji wegańskiej mleko zastępujemy napojem sojowym, a zamiast jajek używamy mąki z ciecierzycy oraz mielonego siemienia lnianego.