Kosą po patelni Porady kulinarne Jak powinna być zrobiona włoska pizza

Jak powinna być zrobiona włoska pizza

6 min. czytania
5
0

Prawdziwa włoska pizza charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, a przede wszystkim dobrze wypieczonym ciastem. Do jego wyrobu potrzeba nie tylko doświadczenia, ale także dostępu do specjalnych składników. Włoska pizza różni się nieco od tych serwowanych w lokalnych restauracjach, jednak mając do dyspozycji profesjonalny piec, można odwzorować jej tradycyjny smak.

Jaka jest włoska pizza?

Kuchnia włoska charakteryzuje się aromatycznym zapachem ziół oraz użyciem wysokiej jakości składników. Wbrew pozorom, na włoskiej pizzy nie znajdzie się dużej ilości składników, gdyż główną rolę odgrywają w niej zioła, takie jak bazylia czy oregano.Najważniejszym elementem pizzy jest ciasto, które musi być cienkie i chrupiące, a taki efekt można otrzymać jedynie dzięki specjalnym piecom do wypiekania pizzy. Nie każda restauracja posiada dostęp do pieca wypalanego drewnem, jednak na rynku dostępne są urządzenia, które posiadają porównywalne parametry.

Gdzie można znaleźć profesjonalny piec do pizzy?

Najważniejszym elementem każdej pizzerii jest piec. Bez niego nie uda się przyrządzić prawdziwego włoskiego ciasta opartego na tradycyjnych recepturach. Profesjonalny piec do pizzy można znaleźć w sklepach zajmujących się sprzedażą urządzeń gastronomicznych, na przykład tutaj sklep Technica. Ma on w swojej ofercie różne warianty pieców do pizzy, dzięki czemu można je dostosować do potrzeb restauracji.

Jaki piec do pizzy wybrać?

Prowadząc lokal zajmujący się serwowaniem pizzy, musisz zwrócić uwagę, aby piec do pizzy był jak najlepszej jakości. W sprzedaży dostępne są urządzenia opalane drewnem, elektryczne lub działające na gaz. Wybór konkretnego modelu ma duże znaczenie dla wygody użytkowania oraz wydajności, dlatego przed podjęciem decyzji warto porównać ze sobą poszczególne parametry. Najczęstszy wybór stanowią elektryczne piece do pizzy – ze względu na ich uniwersalność i łatwość w obsłudze.

Czy elektryczny piec do pizzy do dobre rozwiązanie?

Dobrze wypieczone ciasto to gwarancja sukcesu dobrej pizzy. Elektryczny piec do pizzy to urządzenie łatwe w obsłudze i wydajne, pozwalające na równomierne rozprowadzanie ciepła w komorze. Dzięki temu placek jest równo wypieczony zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Elektryczny piec sprawdzi się nie tylko w restauracjach, ale także w warunkach domowych. W sprzedaży dostępne są modele o niewielkich gabarytach, które idealnie sprawdzą się w prywatnej kuchni.

Czym powinien charakteryzować się dobry piec do pizzy?

W zależności od zapotrzebowania, do wyboru masz wiele wariantów urządzeń do obróbki termicznej. Możesz zdecydować się na piec do pizzy jednokomorowy lub postawić na bardziej rozbudowany wariant, w którym jednocześnie wypieczesz kilka placków. Dobry piec do pizzy powinien trzymać stałą temperaturę, która pozwoli na powtarzalność wypieków. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, aby wyposażony był w panel sterowania, ułatwiający kontrolowanie temperatury wewnątrz komory.

Cena pieca do pizzy

Profesjonalne i rozbudowane piece sporo kosztują, jednak stanowią inwestycję na wiele lat. Najtańsze warianty do użytku domowego można już kupić za kilkaset złotych, jednak nie są one tak wydajne jak piece do pizzy do użytku w lokalach gastronomicznych.

Dodatkowe wyposażenie do pizzerii

Piec to nie wszystko, gdyż musisz także zadbać o dodatkowe akcesoria gastronomiczne. Chodzi tu o wyposażenie pizzerii, takie jak podstawa do pieca czy tace do serwowania pizzy. Przydatne będą także podręczne przybory do krojenia placka na równe kawałki.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Udostępnienia

5
Napisz coś od Siebie

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
TomaszAniaKosą po patelniMinimili Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Tomasz
Gość

Pizza w Italii niejedno ma imię. W Neapolu okrągła, w Rzymie prostokątna. Faktycznie tą prawdziwą jedzoną przez Włochów cechuje dobre, cienkie ciasto i prostota składników. Ciasto odpowiednio wcześniej przygotowane. Sos pomidorowy, mozarella di buffala, bazylia. Piec ważny jest także. Wydaje się, że najważniejszy. Bo to właściwa temperatura sprawa, że pizza jest taka jaka być powinna.

Ania
Gość
Ania

Nie każda pizza we Włoszech jest cienka i chrupiąca… Tam, gdzie bywam jest wręcz odwrotnie 😉 a na domowy użytek polecam zakup kamienia do pizzy i można wyczarować pyszną pizzę w domowym zaciszu 🙂

Minimili
Gość

A gdzie przepis na pizzę bez pieca? 😉

Ania
Gość
Ania

Kładziesz blachę na ognisku, na niej pizzę i po niedługim czasie gotowe! 😀

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite