Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Jak powinna być zrobiona włoska pizza

Materiał zewnętrzny 26 listopada 2019

Prawdziwa włoska pizza charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, a przede wszystkim dobrze wypieczonym ciastem. Do jego wyrobu potrzeba nie tylko doświadczenia, ale także dostępu do specjalnych składników. Włoska pizza różni się nieco od tych serwowanych w lokalnych restauracjach, jednak mając do dyspozycji profesjonalny piec, można odwzorować jej tradycyjny smak.

--- Reklama ---

Jaka jest włoska pizza?

Kuchnia włoska charakteryzuje się aromatycznym zapachem ziół oraz użyciem wysokiej jakości składników. Wbrew pozorom, na włoskiej pizzy nie znajdzie się dużej ilości składników, gdyż główną rolę odgrywają w niej zioła, takie jak bazylia czy oregano.Najważniejszym elementem pizzy jest ciasto, które musi być cienkie i chrupiące, a taki efekt można otrzymać jedynie dzięki specjalnym piecom do wypiekania pizzy. Nie każda restauracja posiada dostęp do pieca wypalanego drewnem, jednak na rynku dostępne są urządzenia, które posiadają porównywalne parametry.

Gdzie można znaleźć profesjonalny piec do pizzy?

Najważniejszym elementem każdej pizzerii jest piec. Bez niego nie uda się przyrządzić prawdziwego włoskiego ciasta opartego na tradycyjnych recepturach. Profesjonalny piec do pizzy można znaleźć w sklepach zajmujących się sprzedażą urządzeń gastronomicznych, na przykład tutaj sklep Technica. Ma on w swojej ofercie różne warianty pieców do pizzy, dzięki czemu można je dostosować do potrzeb restauracji.

Jaki piec do pizzy wybrać?

Prowadząc lokal zajmujący się serwowaniem pizzy, musisz zwrócić uwagę, aby piec do pizzy był jak najlepszej jakości. W sprzedaży dostępne są urządzenia opalane drewnem, elektryczne lub działające na gaz. Wybór konkretnego modelu ma duże znaczenie dla wygody użytkowania oraz wydajności, dlatego przed podjęciem decyzji warto porównać ze sobą poszczególne parametry. Najczęstszy wybór stanowią elektryczne piece do pizzy – ze względu na ich uniwersalność i łatwość w obsłudze.

Czy elektryczny piec do pizzy do dobre rozwiązanie?

Dobrze wypieczone ciasto to gwarancja sukcesu dobrej pizzy. Elektryczny piec do pizzy to urządzenie łatwe w obsłudze i wydajne, pozwalające na równomierne rozprowadzanie ciepła w komorze. Dzięki temu placek jest równo wypieczony zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Elektryczny piec sprawdzi się nie tylko w restauracjach, ale także w warunkach domowych. W sprzedaży dostępne są modele o niewielkich gabarytach, które idealnie sprawdzą się w prywatnej kuchni.

Czym powinien charakteryzować się dobry piec do pizzy?

W zależności od zapotrzebowania, do wyboru masz wiele wariantów urządzeń do obróbki termicznej. Możesz zdecydować się na piec do pizzy jednokomorowy lub postawić na bardziej rozbudowany wariant, w którym jednocześnie wypieczesz kilka placków. Dobry piec do pizzy powinien trzymać stałą temperaturę, która pozwoli na powtarzalność wypieków. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, aby wyposażony był w panel sterowania, ułatwiający kontrolowanie temperatury wewnątrz komory.

Cena pieca do pizzy

Profesjonalne i rozbudowane piece sporo kosztują, jednak stanowią inwestycję na wiele lat. Najtańsze warianty do użytku domowego można już kupić za kilkaset złotych, jednak nie są one tak wydajne jak piece do pizzy do użytku w lokalach gastronomicznych.

Dodatkowe wyposażenie do pizzerii

Piec to nie wszystko, gdyż musisz także zadbać o dodatkowe akcesoria gastronomiczne. Chodzi tu o wyposażenie pizzerii, takie jak podstawa do pieca czy tace do serwowania pizzy. Przydatne będą także podręczne przybory do krojenia placka na równe kawałki.

Tagi gastronomia, piec, pizza, pizzeria, porady, włoska
Materiał zewnętrzny 26 listopada 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i chrzanem
Następny wpis Wysiłkowe nietrzymanie moczu – przyczyny i odmiany
6 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Włoski Sklepik
Włoski Sklepik
17 sierpnia 2021 10:07

Tajemnica włoskiej pizzy rzeczywiście tkwi w odpowiednich produktach i sposobie przygotowywania. Mąka, sery, świeże zioła i wypiekanie w piecu to absolutna podstawa w kwestii robienia DOBREJ pizzy

0
Odpowiedz
Tomasz
Tomasz
30 listopada 2019 23:13

Pizza w Italii niejedno ma imię. W Neapolu okrągła, w Rzymie prostokątna. Faktycznie tą prawdziwą jedzoną przez Włochów cechuje dobre, cienkie ciasto i prostota składników. Ciasto odpowiednio wcześniej przygotowane. Sos pomidorowy, mozarella di buffala, bazylia. Piec ważny jest także. Wydaje się, że najważniejszy. Bo to właściwa temperatura sprawa, że pizza jest taka jaka być powinna.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
27 listopada 2019 19:01

Nie każda pizza we Włoszech jest cienka i chrupiąca… Tam, gdzie bywam jest wręcz odwrotnie 😉 a na domowy użytek polecam zakup kamienia do pizzy i można wyczarować pyszną pizzę w domowym zaciszu 🙂

0
Odpowiedz
Minimili
Minimili
26 listopada 2019 21:13

A gdzie przepis na pizzę bez pieca? 😉

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Admin
Odpowiedz  Minimili
27 listopada 2019 11:41

a tutaj https://kosapopatelni.pl/pizza-domowa/ 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
Odpowiedz  Minimili
27 listopada 2019 19:02

Kładziesz blachę na ognisku, na niej pizzę i po niedługim czasie gotowe! 😀

0
Odpowiedz

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?