Pizza domowa

6 min. czytania
4
0
Pizzę często robiliśmy i w domu u rodziców i później sam się za nią brałem. Pizza domowa ma zupełnie inny smak niż ta z pizzerii, jednak to nie piec do pizzy a piekarnik, ale czy gorszy. Zależy kto co lubi, są oczywiście amatorzy pizzy tylko takiej jak we Włoszech, ale mnie ta nasza z piekarnika smakuje równie dobrze. Każdy ma swoje smaki i gust. Powiedzmy zatem, że to polska pizza domowa i mamy z głowy problem. Możemy dodać składniki wg własnego uznania, poszaleć czy udziwnić dowolnie jak chcemy. Poza tym nikt nam nie naćka trzech plasterków szynki tylko robimy pizzę na wypasie. Ma być gruba od farszu, ciasto na spodzie cieniutkie a brzegi chrupiące. I taka właśnie jest.

logo producenta materiałów ogniotrwałych Vitcas
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 50 min.
Jak wykonać przepis na - Pizza domowa
Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sos do pizzy:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz
  • pół szklanki wody

Składniki na wierzch

  • 250 g pieczarek
  • 250 g tartego sera żółtego
  • 12 plasterków salami
  • 8 plasterków szynki
  • 2 pomidory
  • garść oliwek
Sposób wykonania:
  • Ciepłą wodę (ale nie gorącą) mieszamy z cukrem, drożdżami i łyżka mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
  • Mąkę mieszamy z solą, dokładamy olej i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką. Zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Rozwałkowujemy ciasto na kształt dużej blaszki do pieczenia i nakładamy na nią.
  • Smarujemy sosem zrobionym ze zmieszanych wszystkich składników. Posypujemy połową sera i układamy równą warstwę pokrojonych na półplasterki pieczarek.
  • Układamy dowolnie wg uznania pozostałe składniki i posypujemy resztą sera.
  • Pieczemy w maksymalnej jakiej się da temperaturze (u mnie 270 stopni) ok 10 minut. Najlepiej sprawdzić palcem brzeg, jeśli zrobi się chrupiący to znak, że gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza domowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 56
  •  
  •  
  •  
    56
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dominika
Dominika
6 miesięcy temu

Termoobieg czy góra dół??

Ania Kucharzyna
Ania Kucharzyna
2 lat temu

i z miejsca widać jak różnie się pizzę piecze 😀 ja z 500g mąki bym zrobiła 3 sztuki 😛

Kosą po patelni
2 lat temu
Odpowiedz  Ania Kucharzyna

a ja jedną ale zaj…. wielką na cały piekarnik 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).