w ,

Pizza domowa

Pizza domowa

Pizzę często robiliśmy i w domu u rodziców i później sam się za nią brałem. Pizza domowa ma zupełnie inny smak niż ta z pizzerii, jednak to nie piec do pizzy a piekarnik, ale czy gorszy. Zależy kto co lubi, są oczywiście amatorzy pizzy tylko takiej jak we Włoszech, ale mnie ta nasza z piekarnika smakuje równie dobrze. Każdy ma swoje smaki i gust. Powiedzmy zatem, że to polska pizza domowa i mamy z głowy problem. Możemy dodać składniki wg własnego uznania, poszaleć czy udziwnić dowolnie jak chcemy. Poza tym nikt nam nie naćka trzech plasterków szynki tylko robimy pizzę na wypasie. Ma być gruba od farszu, ciasto na spodzie cieniutkie a brzegi chrupiące. I taka właśnie jest.

logo producenta materiałów ogniotrwałych Vitcas
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 50 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Pizza domowa

Potrzebne składniki

Ciasto na pizzę:

  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sos do pizzy:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz
  • pół szklanki wody

Składniki na wierzch

  • 250 g pieczarek
  • 250 g tartego sera żółtego
  • 12 plasterków salami
  • 8 plasterków szynki
  • 2 pomidory
  • garść oliwek

Sposób wykonania

  • Ciepłą wodę (ale nie gorącą) mieszamy z cukrem, drożdżami i łyżka mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
  • Mąkę mieszamy z solą, dokładamy olej i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką. Zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Rozwałkowujemy ciasto na kształt dużej blaszki do pieczenia i nakładamy na nią.
  • Smarujemy sosem zrobionym ze zmieszanych wszystkich składników. Posypujemy połową sera i układamy równą warstwę pokrojonych na półplasterki pieczarek.
  • Układamy dowolnie wg uznania pozostałe składniki i posypujemy resztą sera.
  • Pieczemy w maksymalnej jakiej się da temperaturze (u mnie 270 stopni) ok 10 minut. Najlepiej sprawdzić palcem brzeg, jeśli zrobi się chrupiący to znak, że gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza domowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Barbara

Za drugim razem zrobiłam z 1/2 porcji, lubię na cienkim spodzie. Wyszło super i do tego mega smaczna, smakowała lepiej niż w pizzeri

Dominika

Termoobieg czy góra dół??

Ania Kucharzyna

i z miejsca widać jak różnie się pizzę piecze 😀 ja z 500g mąki bym zrobiła 3 sztuki 😛

Kosą po patelni

a ja jedną ale zaj…. wielką na cały piekarnik 🙂