
Potrzebne składniki
Ciasto na pizzę:
- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 30 g drożdży
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Sos do pizzy:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
- pieprz
- pół szklanki wody
Składniki na wierzch
- 250 g pieczarek
- 250 g tartego sera żółtego
- 12 plasterków salami
- 8 plasterków szynki
- 2 pomidory
- garść oliwek
Sposób wykonania
- Ciepłą wodę (ale nie gorącą) mieszamy z cukrem, drożdżami i łyżka mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
- Mąkę mieszamy z solą, dokładamy olej i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką. Zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
- Rozwałkowujemy ciasto na kształt dużej blaszki do pieczenia i nakładamy na nią.
- Smarujemy sosem zrobionym ze zmieszanych wszystkich składników. Posypujemy połową sera i układamy równą warstwę pokrojonych na półplasterki pieczarek.
- Układamy dowolnie wg uznania pozostałe składniki i posypujemy resztą sera.
- Pieczemy w maksymalnej jakiej się da temperaturze (u mnie 270 stopni) ok 10 minut. Najlepiej sprawdzić palcem brzeg, jeśli zrobi się chrupiący to znak, że gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza domowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Za drugim razem zrobiłam z 1/2 porcji, lubię na cienkim spodzie. Wyszło super i do tego mega smaczna, smakowała lepiej niż w pizzeri
Termoobieg czy góra dół??
ja piekę góra dól ale zasada im wyższa temperatura tym lepiej więc mozna i tak i tak byle ciepło
i z miejsca widać jak różnie się pizzę piecze 😀 ja z 500g mąki bym zrobiła 3 sztuki 😛
a ja jedną ale zaj…. wielką na cały piekarnik 🙂