Pizza domowa

0

Pizzę często robiliśmy i w domu u rodziców i później sam się za nią brałem. Pizza domowa ma zupełnie inny smak niż ta z pizzerii, jednak to nie piec do pizzy a piekarnik, ale czy gorszy. Zależy kto co lubi, są oczywiście amatorzy pizzy tylko takiej jak we Włoszech, ale mnie ta nasza z piekarnika smakuje równie dobrze. Każdy ma swoje smaki i gust. Powiedzmy zatem, że to polska pizza domowa i mamy z głowy problem. Możemy dodać składniki wg własnego uznania, poszaleć czy udziwnić dowolnie jak chcemy. Poza tym nikt nam nie naćka trzech plasterków szynki tylko robimy pizzę na wypasie. Ma być gruba od farszu, ciasto na spodzie cieniutkie a brzegi chrupiące. I taka właśnie jest.

logo producenta materiałów ogniotrwałych Vitcas

Pizza domowa

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 50 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto na pizzę:
  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
    Sos do pizzy:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz
  • pół szklanki wody
    Składniki na wierzch
  • 250 g pieczarek
  • 250 g tartego sera żółtego
  • 12 plasterków salami
  • 8 plasterków szynki
  • 2 pomidory
  • garść oliwek

Sposób wykonania:

  1. Ciepłą wodę (ale nie gorącą) mieszamy z cukrem, drożdżami i łyżka mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
  2. Mąkę mieszamy z solą, dokładamy olej i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby podsypać mąką. Zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
  3. Rozwałkowujemy ciasto na kształt dużej blaszki do pieczenia i nakładamy na nią.
  4. Smarujemy sosem zrobionym ze zmieszanych wszystkich składników. Posypujemy połową sera i układamy równą warstwę pokrojonych na półplasterki pieczarek.
  5. Układamy dowolnie wg uznania pozostałe składniki i posypujemy resztą sera.
  6. Pieczemy w maksymalnej jakiej się da temperaturze (u mnie 270 stopni) ok 10 minut. Najlepiej sprawdzić palcem brzeg, jeśli zrobi się chrupiący to znak, że gotowe.
  • Uszka wigilijne smażone

    Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…
  • Risotto śmietankowe z serem

    Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obi…
  • Pierś kurczaka w cieście francuskim

    Pomysł na pierś kurczaka w cieście francuskim przesłała mi moja siostra Ania. Zrobiła to d…