Jajecznica ze smardzami – wiosenne grzyby

Kosą po patelni
Znacie te wiosenne grzyby? Jajecznica ze smardzami jest naprawdę boska, szczególnie dla miłośników grzybów jak mój Tata, którzy przez zimę stęsknili się za świeżymi, wcinając cały czas tylko suszone. Aromat i smak świeżych smardzy w jajecznicy jest bez porównania lepszy. To bardzo delikatne i łatwe w przygotowaniu grzyby. Nie jedzcie ich w stanie surowym są w tej postaci toksyczne, jednak obróbka termiczna niweluje ten problem. Można je smażyć, gotować, suszyć a nawet mrozić.
Śpieszcie się bo smardze zaraz się skończą. Najlepiej szukać ich w starych sadach, na działkach oraz w parkach. Są pod częściową ochroną, nie można zbierać ich w lasach. Kto ma możliwość, polecam wyjazd na Słowację tam można zbierać i jest ich dużo. Poczytajcie jednak wcześniej trochę o nich i nie pomylcie się zbierając, to nie jedyne grzyby jaki można zbierać wiosną i podobne do nich jak piestrzenica, też rosną i nie są jadalne. Polecam zdobyć chociaż podstawową wiedzę zanim zaczniecie zbierać – dość dobry opis znajdziecie tutaj.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji 1 osoba
Kalorii na 100g 160
Jak wykonać przepis na – Jajecznica ze smardzami

Potrzebne składniki

  • 3-5 smardzy (w zależności od wielkości)
  • 2-3 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania

  • Smardze umyłem i pokroiłem na większe kawałki, zostawiłem do osuszenia.
  • Cebulę obrałem i pokroiłem w większe kawałki, przesmażyłem ją na maśle klarowanym do zeszklenia.
  • Dodałem smardze i często mieszając smażyłem aż zmiękły. 
  • Wlałem roztrzepane wcześniej jajka i mieszając na małym ogniu doprowadziłem do ich ścięcia.
  • Doprawiłem solą i pieprzem do smaku i gotowe. Można zajadać.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajecznica ze smardzami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Jajecznica ze smardzami
Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze