Znacie te wiosenne grzyby? Jajecznica ze smardzami jest naprawdę boska, szczególnie dla miłośników grzybów jak mój Tata, którzy przez zimę stęsknili się za świeżymi, wcinając cały czas tylko suszone. Aromat i smak świeżych smardzy w jajecznicy jest bez porównania lepszy. To bardzo delikatne i łatwe w przygotowaniu grzyby. Nie jedzcie ich w stanie surowym są w tej postaci toksyczne, jednak obróbka termiczna niweluje ten problem. Można je smażyć, gotować, suszyć a nawet mrozić.Śpieszcie się bo smardze zaraz się skończą. Najlepiej szukać ich w starych sadach, na działkach oraz w parkach. Są pod częściową ochroną, nie można zbierać ich w lasach. Kto ma możliwość, polecam wyjazd na Słowację tam można zbierać i jest ich dużo. Poczytajcie jednak wcześniej trochę o nich i nie pomylcie się zbierając, to nie jedyne grzyby jaki można zbierać wiosną i podobne do nich jak piestrzenica, też rosną i nie są jadalne. Polecam zdobyć chociaż podstawową wiedzę zanim zaczniecie zbierać – dość dobry opis znajdziecie tutaj.
Jak wykonać przepis na – Jajecznica ze smardzamiPotrzebne składniki
- 3-5 smardzy (w zależności od wielkości)
- 2-3 jajka
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania
- Smardze umyłem i pokroiłem na większe kawałki, zostawiłem do osuszenia.
- Cebulę obrałem i pokroiłem w większe kawałki, przesmażyłem ją na maśle klarowanym do zeszklenia.
- Dodałem smardze i często mieszając smażyłem aż zmiękły.
- Wlałem roztrzepane wcześniej jajka i mieszając na małym ogniu doprowadziłem do ich ścięcia.
- Doprawiłem solą i pieprzem do smaku i gotowe. Można zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajecznica ze smardzami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: