Kosą po patelni Przepisy Grzyby Jajecznica ze smardzami – wiosenne grzyby

Jajecznica ze smardzami – wiosenne grzyby

3 min. czytania
0
0
Znacie te wiosenne grzyby? Jajecznica ze smardzami jest naprawdę boska, szczególnie dla miłośników grzybów jak mój Tata, którzy przez zimę stęsknili się za świeżymi, wcinając cały czas tylko suszone. Aromat i smak świeżych smardzy w jajecznicy jest bez porównania lepszy. To bardzo delikatne i łatwe w przygotowaniu grzyby. Nie jedzcie ich w stanie surowym są w tej postaci toksyczne, jednak obróbka termiczna niweluje ten problem. Można je smażyć, gotować, suszyć a nawet mrozić.
Śpieszcie się bo smardze zaraz się skończą. Najlepiej szukać ich w starych sadach, na działkach oraz w parkach. Są pod częściową ochroną, nie można zbierać ich w lasach. Kto ma możliwość, polecam wyjazd na Słowację tam można zbierać i jest ich dużo. Poczytajcie jednak wcześniej trochę o nich i nie pomylcie się zbierając, to nie jedyne grzyby jaki można zbierać wiosną i podobne do nich jak piestrzenica, też rosną i nie są jadalne. Polecam zdobyć chociaż podstawową wiedzę zanim zaczniecie zbierać – dość dobry opis znajdziecie tutaj.
Jajecznica ze smardzami
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji – 1 osoba
Kalorii na 100g / 160
Przepis na:

Jajecznica ze smardzami

Składniki:

  • 3-5 smardzy (w zależności od wielkości)
  • 2-3 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Smardze umyłem i pokroiłem na większe kawałki, zostawiłem do osuszenia.
  • Cebulę obrałem i pokroiłem w większe kawałki, przesmażyłem ją na maśle klarowanym do zeszklenia.
  • Dodałem smardze i często mieszając smażyłem aż zmiękły. 
  • Wlałem roztrzepane wcześniej jajka i mieszając na małym ogniu doprowadziłem do ich ścięcia.
  • Doprawiłem solą i pieprzem do smaku i gotowe. Można zajadać.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 37
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    38
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…