Kosą po patelni Przepisy Grzyby Jajecznica ze smardzami – wiosenne grzyby

Jajecznica ze smardzami – wiosenne grzyby

5 min. czytania
0
0
Znacie te wiosenne grzyby? Jajecznica ze smardzami jest naprawdę boska, szczególnie dla miłośników grzybów jak mój Tata, którzy przez zimę stęsknili się za świeżymi, wcinając cały czas tylko suszone. Aromat i smak świeżych smardzy w jajecznicy jest bez porównania lepszy. To bardzo delikatne i łatwe w przygotowaniu grzyby. Nie jedzcie ich w stanie surowym są w tej postaci toksyczne, jednak obróbka termiczna niweluje ten problem. Można je smażyć, gotować, suszyć a nawet mrozić.
Śpieszcie się bo smardze zaraz się skończą. Najlepiej szukać ich w starych sadach, na działkach oraz w parkach. Są pod częściową ochroną, nie można zbierać ich w lasach. Kto ma możliwość, polecam wyjazd na Słowację tam można zbierać i jest ich dużo. Poczytajcie jednak wcześniej trochę o nich i nie pomylcie się zbierając, to nie jedyne grzyby jaki można zbierać wiosną i podobne do nich jak piestrzenica, też rosną i nie są jadalne. Polecam zdobyć chociaż podstawową wiedzę zanim zaczniecie zbierać – dość dobry opis znajdziecie tutaj.
Jajecznica ze smardzami
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji – 1 osoba
Kalorii na 100g / 160
Jak wykonać przepis na – Jajecznica ze smardzami
Składniki:
  • 3-5 smardzy (w zależności od wielkości)
  • 2-3 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
  • Smardze umyłem i pokroiłem na większe kawałki, zostawiłem do osuszenia.
  • Cebulę obrałem i pokroiłem w większe kawałki, przesmażyłem ją na maśle klarowanym do zeszklenia.
  • Dodałem smardze i często mieszając smażyłem aż zmiękły. 
  • Wlałem roztrzepane wcześniej jajka i mieszając na małym ogniu doprowadziłem do ich ścięcia.
  • Doprawiłem solą i pieprzem do smaku i gotowe. Można zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajecznica ze smardzami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 37
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    40
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite