Jesienny deser, czyli jabłka w cieście francuskim. Szybkie do wykonania i niezwykle proste, a smakują obłędnie. Wystarczy kilka składników, wszystko ze sobą poukładać jak klocki i poczekać 15 min. Zaleta, że można wcinać jeszcze gorące. Ukryta w środku jabłek czekolada i dodatek orzechów, cynamonu i brązowego cukru sprawia, że deser ma bogaty smak, ale nie jest przesadnie słodki. Ciasto tworzy wokół jabłek ładne koszyczki, wypełnione słodka zawartością. Fajnie prezentują się do tego na stole i cieszą również oko. Jak komuś za mało słodko może dodać trochę miodu lub posypać gotowe jabłka w cieście cukrem pudrem – jak dla mnie to jednak tych słodyczy jest w sam raz i wystarczy dobrać słodką odmianę jabłek. Spróbujcie koniecznie i podzielcie się wrażeniami, no i smacznego.
Jak wykonać przepis na – Jabłka w cieście francuskimPotrzebne składniki
- 4 średnie jabłka (najlepiej słodkie)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja użyłem prostokątne XL)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 8 kostek czekolady mlecznej
- 1 garść łuskanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania
- Jabłka oczywiście dokładnie umyłem i obrałem. Przekroiłem każde na pół. Wydłubałem łyżeczką ze środka gniazda nasienne. Jabłka skropiłem sokiem z cytryny i wymieszałem by nie ściemniały.
- Ciasto rozłożyłem na blacie i posypałem równomiernie cynamonem oraz brązowym cukrem. Podzieliłem je na 8 równych kwadratów.
- Na każdym kwadracie na środku ułożyłem kopczyk z pokruszonej kostki czekolady i kilku kawałków orzecha. Każdy kopczyk nakryłem jabłkiem tak by wszedł on w miejsce po gnieździe z nasionami.
- Ciasto nawinąłem na jabłka, tworząc sakiewki z otworem na górze. Nie musicie zostawiać dużego otworu, ciasto podczas pieczenia i tak się rozwinie tworząc koszyczek. Dorzuciłem kilka orzechów do każdego otworu, ale trzeba pilnować by się nie spaliły przy pieczeniu lub zmieszać je z połową łyżeczki miodu.
- Roztrzepałem jajko i za pomocą pędzelka posmarowałem nim ciasto na wierzchu.
- Teraz wstawiłem ciastka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłem przez 12-15 min. Musicie obserwować i załapać moment, w którym ciasto będzie już złote, a końcówki ciasta zaczną się robić lekko brązowe. No i wcinamy oraz zabieramy się za robienie kolejnej porcji, bo poprzedniej już nie ma.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłka w cieście francuskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: