Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Jabłka w cieście francuskim

Kosą po patelni 28 września 2020
Jesienny deser, czyli jabłka w cieście francuskim. Szybkie do wykonania i niezwykle proste, a smakują obłędnie. Wystarczy kilka składników, wszystko ze sobą poukładać jak klocki i poczekać 15 min. Zaleta, że można wcinać jeszcze gorące. Ukryta w środku jabłek czekolada i dodatek orzechów, cynamonu i brązowego cukru sprawia, że deser ma bogaty smak, ale nie jest przesadnie słodki. Ciasto tworzy wokół jabłek ładne koszyczki, wypełnione słodka zawartością. Fajnie prezentują się do tego na stole i cieszą również oko. Jak komuś za mało słodko może dodać trochę miodu lub posypać gotowe jabłka w cieście cukrem pudrem – jak dla mnie to jednak tych słodyczy jest w sam raz i wystarczy dobrać słodką odmianę jabłek. Spróbujcie koniecznie i podzielcie się wrażeniami, no i smacznego.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 8 ciastek
Jak wykonać przepis na – Jabłka w cieście francuskim

Potrzebne składniki

  • 4 średnie jabłka (najlepiej słodkie)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja użyłem prostokątne XL)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 8 kostek czekolady mlecznej
  • 1 garść łuskanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania

  • Jabłka oczywiście dokładnie umyłem i obrałem. Przekroiłem każde na pół. Wydłubałem łyżeczką ze środka gniazda nasienne. Jabłka skropiłem sokiem z cytryny i wymieszałem by nie ściemniały.
  • Ciasto rozłożyłem na blacie i posypałem równomiernie cynamonem oraz brązowym cukrem. Podzieliłem je na 8 równych kwadratów.
  • Na każdym kwadracie na środku ułożyłem kopczyk z pokruszonej kostki czekolady i kilku kawałków orzecha. Każdy kopczyk nakryłem jabłkiem tak by wszedł on w miejsce po gnieździe z nasionami.
  • Ciasto nawinąłem na jabłka, tworząc sakiewki z otworem na górze. Nie musicie zostawiać dużego otworu, ciasto podczas pieczenia i tak się rozwinie tworząc koszyczek. Dorzuciłem kilka orzechów do każdego otworu, ale trzeba pilnować by się nie spaliły przy pieczeniu lub zmieszać je z połową łyżeczki miodu.
  • Roztrzepałem jajko i za pomocą pędzelka posmarowałem nim ciasto na wierzchu.
  • Teraz wstawiłem ciastka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłem przez 12-15 min. Musicie obserwować i załapać moment, w którym ciasto będzie już złote, a końcówki ciasta zaczną się robić lekko brązowe. No i wcinamy oraz zabieramy się za robienie kolejnej porcji, bo poprzedniej już nie ma.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłka w cieście francuskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi ciasto francuskie, cukier, cynamon, czekolada, deser, jabłka, jesień, orzechy, pieczone, proste, szybkie
Kosą po patelni 28 września 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Leczo – jesienne danie jednogarnkowe
Następny wpis Jak wybrać dobry sok? Kilka porad
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Sernik puszysty jak chmurka

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?