Potrzebne składniki
- 4 średnie jabłka (najlepiej słodkie)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja użyłem prostokątne XL)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 8 kostek czekolady mlecznej
- 1 garść łuskanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania
- Jabłka oczywiście dokładnie umyłem i obrałem. Przekroiłem każde na pół. Wydłubałem łyżeczką ze środka gniazda nasienne. Jabłka skropiłem sokiem z cytryny i wymieszałem by nie ściemniały.
- Ciasto rozłożyłem na blacie i posypałem równomiernie cynamonem oraz brązowym cukrem. Podzieliłem je na 8 równych kwadratów.
- Na każdym kwadracie na środku ułożyłem kopczyk z pokruszonej kostki czekolady i kilku kawałków orzecha. Każdy kopczyk nakryłem jabłkiem tak by wszedł on w miejsce po gnieździe z nasionami.
- Ciasto nawinąłem na jabłka, tworząc sakiewki z otworem na górze. Nie musicie zostawiać dużego otworu, ciasto podczas pieczenia i tak się rozwinie tworząc koszyczek. Dorzuciłem kilka orzechów do każdego otworu, ale trzeba pilnować by się nie spaliły przy pieczeniu lub zmieszać je z połową łyżeczki miodu.
- Roztrzepałem jajko i za pomocą pędzelka posmarowałem nim ciasto na wierzchu.
- Teraz wstawiłem ciastka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłem przez 12-15 min. Musicie obserwować i załapać moment, w którym ciasto będzie już złote, a końcówki ciasta zaczną się robić lekko brązowe. No i wcinamy oraz zabieramy się za robienie kolejnej porcji, bo poprzedniej już nie ma.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłka w cieście francuskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!