Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Indyk szarpany w bułce wg. przepisu z Wenezueli

Kosą po patelni 18 maja 2021
Dziś propozycja na indyka w dość niecodziennym wydaniu. Danie pochodzi z Wenezueli i w przełożeniu na polski jest to szarpany indyk w sosie na bazie papryki, pomidorów i kaparów z dodatkiem Sherry. Danie jest niesamowicie smaczne i tradycyjnie podaje się je w bułce arepas. Na nasze warunki trochę zmodyfikowałem sposób podawania zastępując te bułki kluskami gotowanymi na parze. Podobne, no i wyszło równie smaczne.
Dodatkowo mięso z indyka posiada wiele wartości odżywczych, dużą zawartość białka i ma niską zawartość tłuszczów. W połączeniu z warzywami tworzy zgraną całość i cechuje się pełnym i wyraźnym smakiem. Dania z indyka często goszczą na moim stole i Wam również polecam sięgać po to wyjątkowe mięso. Przecież warto gotować zdrowo i smacznie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Indyk szarpany w bułce

Potrzebne składniki

  • 500 g mięsa z indyka najlepiej pierś
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 150 g papryki czerwonej
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 120 g pomidorów
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 ml sherry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania

  • Kolendrę siekam drobno.
  • Do miksera wkładam cebulę, czerwoną paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną na kawałki), czosnek, kapary, pomidory, sól, pieprz i oliwę. Wszystko miksuję.
  • Wlewam zawartość miksera na patelnię i podgrzewam do zagotowania.
  • Dodaję rozdrobnioną wcześniej kolendrę, pokrojone drobno mięso z indyka i Sherry.
  • Gotuję jakieś 15-20 min i odparowania większości płynu, co jakiś czas mieszając, aż mięso zmiękknie.
I gotowe. Indyka należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowanego kolendrą wewnątrz bułki lub kluski drożdżowej. Śmiało możecie użyć też bułek do hamburgerów. Świetnie smakuje w towarzystwie sałaty, ogórka i pomidora. Proste i szybkie danie – koniecznie spróbujcie i podzielcie się opinią.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Indyk szarpany w bułce wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi drób, indyk, kapary, papryka, pomidory, sherry, szarpany
Kosą po patelni 18 maja 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Polecane produkty dla osób z nietolerancją laktozy – co wybrać?
Następny wpis Sernik na zimno z delicjami
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
1 czerwca 2021 21:25

To danie to absolutna petarda 😋 Szarpany indyk wygląda bardzo apetycznie muszę przyznać.

0
Odpowiedz

Żywność bogata w kolagen, która poprawi Twoje zdrowie

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Orzechowiec

Orzechowiec

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Seromak na kruchym spodzie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?