Indyk szarpany w bułce wg. przepisu z Wenezueli

Kosą po patelni
Dziś propozycja na indyka w dość niecodziennym wydaniu. Danie pochodzi z Wenezueli i w przełożeniu na polski jest to szarpany indyk w sosie na bazie papryki, pomidorów i kaparów z dodatkiem Sherry. Danie jest niesamowicie smaczne i tradycyjnie podaje się je w bułce arepas. Na nasze warunki trochę zmodyfikowałem sposób podawania zastępując te bułki kluskami gotowanymi na parze. Podobne, no i wyszło równie smaczne.
Dodatkowo mięso z indyka posiada wiele wartości odżywczych, dużą zawartość białka i ma niską zawartość tłuszczów. W połączeniu z warzywami tworzy zgraną całość i cechuje się pełnym i wyraźnym smakiem. Dania z indyka często goszczą na moim stole i Wam również polecam sięgać po to wyjątkowe mięso. Przecież warto gotować zdrowo i smacznie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Indyk szarpany w bułce

Potrzebne składniki

  • 500 g mięsa z indyka najlepiej pierś
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 150 g papryki czerwonej
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 120 g pomidorów
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 ml sherry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania

  • Kolendrę siekam drobno.
  • Do miksera wkładam cebulę, czerwoną paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną na kawałki), czosnek, kapary, pomidory, sól, pieprz i oliwę. Wszystko miksuję.
  • Wlewam zawartość miksera na patelnię i podgrzewam do zagotowania.
  • Dodaję rozdrobnioną wcześniej kolendrę, pokrojone drobno mięso z indyka i Sherry.
  • Gotuję jakieś 15-20 min i odparowania większości płynu, co jakiś czas mieszając, aż mięso zmiękknie.
I gotowe. Indyka należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowanego kolendrą wewnątrz bułki lub kluski drożdżowej. Śmiało możecie użyć też bułek do hamburgerów. Świetnie smakuje w towarzystwie sałaty, ogórka i pomidora. Proste i szybkie danie – koniecznie spróbujcie i podzielcie się opinią.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Indyk szarpany w bułce wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

To danie to absolutna petarda 😋 Szarpany indyk wygląda bardzo apetycznie muszę przyznać.