Dziś propozycja na indyka w dość niecodziennym wydaniu. Danie pochodzi z Wenezueli i w przełożeniu na polski jest to szarpany indyk w sosie na bazie papryki, pomidorów i kaparów z dodatkiem Sherry. Danie jest niesamowicie smaczne i tradycyjnie podaje się je w bułce arepas. Na nasze warunki trochę zmodyfikowałem sposób podawania zastępując te bułki kluskami gotowanymi na parze. Podobne, no i wyszło równie smaczne.Dodatkowo mięso z indyka posiada wiele wartości odżywczych, dużą zawartość białka i ma niską zawartość tłuszczów. W połączeniu z warzywami tworzy zgraną całość i cechuje się pełnym i wyraźnym smakiem. Dania z indyka często goszczą na moim stole i Wam również polecam sięgać po to wyjątkowe mięso. Przecież warto gotować zdrowo i smacznie.
Jak wykonać przepis na – Indyk szarpany w bułce
Potrzebne składniki
- 500 g mięsa z indyka najlepiej pierś
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki kaparów
- 150 g papryki czerwonej
- 1 garść świeżej kolendry
- 120 g pomidorów
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 ml sherry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania
- Kolendrę siekam drobno.
- Do miksera wkładam cebulę, czerwoną paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną na kawałki), czosnek, kapary, pomidory, sól, pieprz i oliwę. Wszystko miksuję.
- Wlewam zawartość miksera na patelnię i podgrzewam do zagotowania.
- Dodaję rozdrobnioną wcześniej kolendrę, pokrojone drobno mięso z indyka i Sherry.
- Gotuję jakieś 15-20 min i odparowania większości płynu, co jakiś czas mieszając, aż mięso zmiękknie.
I gotowe. Indyka należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowanego kolendrą wewnątrz bułki lub kluski drożdżowej. Śmiało możecie użyć też bułek do hamburgerów. Świetnie smakuje w towarzystwie sałaty, ogórka i pomidora. Proste i szybkie danie – koniecznie spróbujcie i podzielcie się opinią.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Indyk szarpany w bułce wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
To danie to absolutna petarda 😋 Szarpany indyk wygląda bardzo apetycznie muszę przyznać.