Kosą po patelni Przepisy Mięso Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

3 min. czytania
4
1
Gulasz pełen warzyw - jest ich naprawdę dużo. Ale warto to kroić dusić smażyć i mieszać... oj warto bo jest pyszny. Mięso mięciutkie jak i warzywa i bardzo dużo smaków w jednym daniu. Podajemy z makaronem, kaszą, ryżem lub ziemniakami jak komu pasuje ja tam wcinam nawet z chlebem. Nie jest to szybkie danie ale smak wynagrodzi wam tą pracę.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz. 15 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 2 marchewki
  • po 2 garście fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól (pieprz)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek białego wina
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • olej

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy i kroimy w kostkę kub paski wkładamy do marynaty z sosu sojowego, 2 łyżek oleju, wina i odstawiamy na godzinę.
  • W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w pół plasterki. Myjemy pieczarki osuszamy i kroimy w paski. Myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski. Obraną i umytą marchewkę kroimy w pół plasterki. Fasolkę umytą kroimy na 2 cm kawałki. Siekamy też natkę i koperek - ufff.
  • W rozgrzanym woku lub dużej patelni smażymy mięso wraz z marynatą 10 minut. Przekładamy do dużego garnka zalewamy wodą żeby przykryła mięso, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu.
  • Do pustego już woka wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulkę i chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i smażymy 2-3 minuty.
  • Dokładamy marchewkę, fasolkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy mieszając, dodajemy paprykę i znów smażymy 2-3 minuty.
  • Na końcu dodajemy pokrojone pomidory i smażymy 10 minut.
  • Wszystkie warzywa przekładamy do garnka z mięsem dokładnie mieszamy i gotujemy 20 minut.
  • Doprawiamy przyprawami, solą i pieprzem. Gdyby sos był rzadki zagęszczamy mąką. Na koniec dodajemy pietruszkę i koperek.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…