w , ,

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami
Gulasz pełen warzyw – jest ich naprawdę dużo. Ale warto to kroić dusić smażyć i mieszać… oj warto bo jest pyszny. Mięso mięciutkie jak i warzywa i bardzo dużo smaków w jednym daniu. Podajemy z makaronem, kaszą, ryżem lub ziemniakami jak komu pasuje ja tam wcinam nawet z chlebem. Nie jest to szybkie danie ale smak wynagrodzi wam tą pracę.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Gulasz wieprzowy z warzywami
Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 2 marchewki
  • po 2 garście fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól (pieprz)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek białego wina
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • olej
Sposób wykonania:
  • Mięso myjemy i kroimy w kostkę kub paski wkładamy do marynaty z sosu sojowego, 2 łyżek oleju, wina i odstawiamy na godzinę.
  • W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w pół plasterki. Myjemy pieczarki osuszamy i kroimy w paski. Myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski. Obraną i umytą marchewkę kroimy w pół plasterki. Fasolkę umytą kroimy na 2 cm kawałki. Siekamy też natkę i koperek – ufff.
  • W rozgrzanym woku lub dużej patelni smażymy mięso wraz z marynatą 10 minut. Przekładamy do dużego garnka zalewamy wodą żeby przykryła mięso, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu.
  • Do pustego już woka wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulkę i chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i smażymy 2-3 minuty.
  • Dokładamy marchewkę, fasolkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy mieszając, dodajemy paprykę i znów smażymy 2-3 minuty.
  • Na końcu dodajemy pokrojone pomidory i smażymy 10 minut.
  • Wszystkie warzywa przekładamy do garnka z mięsem dokładnie mieszamy i gotujemy 20 minut.
  • Doprawiamy przyprawami, solą i pieprzem. Gdyby sos był rzadki zagęszczamy mąką. Na koniec dodajemy pietruszkę i koperek.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz wieprzowy z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Chciałabyś kupić produkty na ten przepis przez internet – zrób zakupy spożywcze online.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Mariusz
Mariusz
7 miesięcy temu

Bardzo smaczny, mam zamiar spróbować z mięsem wołowym

Dola
2 lat temu

Mniam! Uwielbiam takie potrawy. Skorzystam z Twojego przepisu na pewno.

Kosą po patelni
2 lat temu
Odpowiedz  Dola

to sie podziel później wrażeniami 🙂 będę wdzięczny tylko wszyscy wcinają a mało kto mówi czy dobre – jak nawet nie to lepiej chyba wiedzieć