w , , , , ,

Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak wolicie to ser typu feta. Pachnące ziołami i pomidorami, świeże i sycące letnie danie. Upieczone bakłażany możemy poukładać w wieżyczki jak na zdjęciu, będą się ładnie prezentować na talerzu w towarzystwie sałatki np. greckiej i świeżej bazylii. Możecie też podawać z upieczonymi ziemniakami lub kaszą kuskus.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Grillowany bakłażan z pomidorami i serem
Składniki:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • gałązka tymianku
  • tarty parmezan lub 2 kulki mozzarelli
  • sól (pieprz)
  • oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy drobno.
  • Na patelni, na oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem i dodajemy pomidory. Dusimy do zredukowania płynu dodając pod koniec zioła.
  • Bakłażany myjemy dokładnie, kroimy w 1,5 cm plastry i solimy. Zostawiamy na kilka minut i suszymy za pomocą ręcznika papierowego.
  • Smarujemy oliwą z obu stron i grillujemy (można użyć grill lub patelnię do grillowania).
  • Przekładamy bakłażany na blaszkę, nakładamy na każdy pomidory i posypujemy tartym parmezanem lub nakładamy plastry mozzarelli.
  • Zapiekamy przez kilka minut (do rozpuszczenia sera) w temp. 180 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grillowany bakłażan z pomidorami i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
mopswkuchni.net
mopswkuchni.net
1 rok temu

Uwielbiam tak zrobionego bakłażana. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam