Potrzebne składniki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 500 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- gałązka tymianku
- tarty parmezan lub 2 kulki mozzarelli
- sól (pieprz)
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy drobno.
- Na patelni, na oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem i dodajemy pomidory. Dusimy do zredukowania płynu dodając pod koniec zioła.
- Bakłażany myjemy dokładnie, kroimy w 1,5 cm plastry i solimy. Zostawiamy na kilka minut i suszymy za pomocą ręcznika papierowego.
- Smarujemy oliwą z obu stron i grillujemy (można użyć grill lub patelnię do grillowania).
- Przekładamy bakłażany na blaszkę, nakładamy na każdy pomidory i posypujemy tartym parmezanem lub nakładamy plastry mozzarelli.
- Zapiekamy przez kilka minut (do rozpuszczenia sera) w temp. 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grillowany bakłażan z pomidorami i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Uwielbiam tak zrobionego bakłażana. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam