Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

2 min. czytania
0
0
Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak wolicie to ser typu feta. Pachnące ziołami i pomidorami, świeże i sycące letnie danie. Upieczone bakłażany możemy poukładać w wieżyczki jak na zdjęciu, będą się ładnie prezentować na talerzu w towarzystwie sałatki np. greckiej i świeżej bazylii. Możecie też podawać z upieczonymi ziemniakami lub kaszą kuskus.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • gałązka tymianku
  • tarty parmezan lub 2 kulki mozzarelli
  • sól (pieprz)
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy drobno.
  • Na patelni, na oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem i dodajemy pomidory. Dusimy do zredukowania płynu dodając pod koniec zioła.
  • Bakłażany myjemy dokładnie, kroimy w 1,5 cm plastry i solimy. Zostawiamy na kilka minut i suszymy za pomocą ręcznika papierowego.
  • Smarujemy oliwą z obu stron i grillujemy (można użyć grill lub patelnię do grillowania).
  • Przekładamy bakłażany na blaszkę, nakładamy na każdy pomidory i posypujemy tartym parmezanem lub nakładamy plastry mozzarelli.
  • Zapiekamy przez kilka minut (do rozpuszczenia sera) w temp. 180 stopni.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…