Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

6 minuty czytania

Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak wolicie to ser typu feta. Pachnące ziołami i pomidorami, świeże i sycące letnie danie. Upieczone bakłażany możemy poukładać w wieżyczki jak na zdjęciu, będą się ładnie prezentować na talerzu w towarzystwie sałatki np. greckiej i świeżej bazylii. Możecie też podawać z upieczonymi ziemniakami lub kaszą kuskus.

Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • gałązka tymianku
  • tarty parmezan lub 2 kulki mozzarelli
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy drobno.
  2. Na patelni, na oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem i dodajemy pomidory. Dusimy do zredukowania płynu dodając pod koniec zioła.
  3. Bakłażany myjemy dokładnie, kroimy w 1,5 cm plastry i solimy. Zostawiamy na kilka minut i suszymy za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Smarujemy oliwą z obu stron i grillujemy (można użyć grill lub patelnię do grillowania).
  5. Przekładamy bakłażany na blaszkę, nakładamy na każdy pomidory i posypujemy tartym parmezanem lub nakładamy plastry mozzarelli.
  6. Zapiekamy przez kilka minut (do rozpuszczenia sera) w temp. 180 stopni.