Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

2 min. czytania
1
0
Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak wolicie to ser typu feta. Pachnące ziołami i pomidorami, świeże i sycące letnie danie. Upieczone bakłażany możemy poukładać w wieżyczki jak na zdjęciu, będą się ładnie prezentować na talerzu w towarzystwie sałatki np. greckiej i świeżej bazylii. Możecie też podawać z upieczonymi ziemniakami lub kaszą kuskus.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Przepis na:

Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • gałązka tymianku
  • tarty parmezan lub 2 kulki mozzarelli
  • sól (pieprz)
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy drobno.
  • Na patelni, na oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem i dodajemy pomidory. Dusimy do zredukowania płynu dodając pod koniec zioła.
  • Bakłażany myjemy dokładnie, kroimy w 1,5 cm plastry i solimy. Zostawiamy na kilka minut i suszymy za pomocą ręcznika papierowego.
  • Smarujemy oliwą z obu stron i grillujemy (można użyć grill lub patelnię do grillowania).
  • Przekładamy bakłażany na blaszkę, nakładamy na każdy pomidory i posypujemy tartym parmezanem lub nakładamy plastry mozzarelli.
  • Zapiekamy przez kilka minut (do rozpuszczenia sera) w temp. 180 stopni.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

1 komentarz

  1. Avatar

    mopswkuchni.net

    12 kwietnia 2019 w 16:53

    Uwielbiam tak zrobionego bakłażana. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…