Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

4 min. czytania
1
0
Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak wolicie to ser typu feta. Pachnące ziołami i pomidorami, świeże i sycące letnie danie. Upieczone bakłażany możemy poukładać w wieżyczki jak na zdjęciu, będą się ładnie prezentować na talerzu w towarzystwie sałatki np. greckiej i świeżej bazylii. Możecie też podawać z upieczonymi ziemniakami lub kaszą kuskus.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Grillowany bakłażan z pomidorami i serem
Składniki:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • gałązka tymianku
  • tarty parmezan lub 2 kulki mozzarelli
  • sól (pieprz)
  • oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy drobno.
  • Na patelni, na oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem i dodajemy pomidory. Dusimy do zredukowania płynu dodając pod koniec zioła.
  • Bakłażany myjemy dokładnie, kroimy w 1,5 cm plastry i solimy. Zostawiamy na kilka minut i suszymy za pomocą ręcznika papierowego.
  • Smarujemy oliwą z obu stron i grillujemy (można użyć grill lub patelnię do grillowania).
  • Przekładamy bakłażany na blaszkę, nakładamy na każdy pomidory i posypujemy tartym parmezanem lub nakładamy plastry mozzarelli.
  • Zapiekamy przez kilka minut (do rozpuszczenia sera) w temp. 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grillowany bakłażan z pomidorami i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
mopswkuchni.net Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
mopswkuchni.net
Gość
mopswkuchni.net

Uwielbiam tak zrobionego bakłażana. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite