Potrzebne składniki
- 1 główka białej kapusty
- 1 kg mięsa mielonego z kurczaka
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka bazylii
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 1,5 litra bulionu
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany
- sól i pieprz
Sposób wykonania
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie do pół trawrdo i studzimy.
- Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, myjemy ją i wycinamy głąb ze środka.
- Wkładamy ją wyciętą stroną do dołu do dużego garnka na wrzątek i gotujemy koło 10 minut.
- Wodę odlewamy i studzimy kapustę.
- W tym czasie do mięsa w osobnej misce dodajemy ryż, sól, pieprz, jajka, podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i papryką. Całość dokładnie mieszamy rękami.
- Rozdzielamy ostrożnie liście kapusty odcinając nożem zgrubiałe końcówki ale tak by nie rozcinać liści.
- Na grubszą część liścia nakładamy sporą porcję mięsa z ryżem i zawijamy podkładając brzegi pod spód formując klasyczny kształt gołąbka.
- Gołąbki podsmażamy lekko na patelni z obu stron. Na dnie dużego garnka wykładamy kilka liści i układamy na nich nasze gołąbki piętrowo. Przykrywamy kilkoma liśćmi z wierzchu.
- Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jak będzie mało płynu podlewamy wodą lub bulionem.
- Dodajemy przecier pomidorowy, dodajemy bazylię i gotujemy koło 10 min.
- Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i szczypta soli i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy 5 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gołąbki z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Uwielbiam gołąbki! 🙂 Z kurczakiem jeszcze nie próbowałam, ale narobiłeś mi smaka 😛