Gołąbki z kurczakiem

Kosą po patelni
Gołąbki z kurczakiem
Gołąbki z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Mniej klasyczne ale o wiele bardziej delikatne. Doskonałe z chlebem lub ziemniakami. Sos przyprawiony bazylią doskonale uzupełnia smak. Gołąbki uwielbiam w każdej postaci podobnie jak pierogi i mogę się nimi zajadać co chwilę. Niestety trochę pracochłonne więc nie bardzo chce mi się je zbyt często robić. Raczej wszyscy znają ich smak więc miłośników namawiać nie trzeba ale jak nigdy nie robiliście z kurczakiem to polecam te ptaszki faszerowane ptakiem.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Gołąbki z kurczakiem

Potrzebne składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego z kurczaka
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz

Sposób wykonania

  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie do pół trawrdo i studzimy.
  • Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, myjemy ją i wycinamy głąb ze środka.
  • Wkładamy ją wyciętą stroną do dołu do dużego garnka na wrzątek i gotujemy koło 10 minut.
  • Wodę odlewamy i studzimy kapustę.
  • W tym czasie do mięsa w osobnej misce dodajemy ryż, sól, pieprz, jajka, podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i papryką. Całość dokładnie mieszamy rękami.
  • Rozdzielamy ostrożnie liście kapusty odcinając nożem zgrubiałe końcówki ale tak by nie rozcinać liści.
  • Na grubszą część liścia nakładamy sporą porcję mięsa z ryżem i zawijamy podkładając brzegi pod spód formując klasyczny kształt gołąbka.
  • Gołąbki podsmażamy lekko na patelni z obu stron. Na dnie dużego garnka wykładamy kilka liści i układamy na nich nasze gołąbki piętrowo. Przykrywamy kilkoma liśćmi z wierzchu.
  • Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jak będzie mało płynu podlewamy wodą lub bulionem.
  • Dodajemy przecier pomidorowy, dodajemy bazylię i gotujemy koło 10 min.
  • Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i szczypta soli i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy 5 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gołąbki z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Uwielbiam gołąbki! 🙂 Z kurczakiem jeszcze nie próbowałam, ale narobiłeś mi smaka 😛