Potrzebne składniki
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 500 ml śmietany (30%)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 580 ml wody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- dowolne owoce
- kwiaty bratków
Sposób wykonania
- Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i zostawiamy do przestudzenia.
- Do foremek lub szklaneczek wkładamy owoce lub kwiaty i zalewamy galaretką. Zostawiamy w lodówce do momentu aż stężeje.
- Ubijamy śmietanę na sztywno.
- W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w 80 ml gorącej wody. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy do rozpuszczenia i czekamy aż lekko przestygnie.
- Dodajemy do żelatyny 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Wlewamy żelatynę do reszty ubitej śmietany i chwile miksujemy.
- Wlewamy powstałą piankę na zastygnięte galaretki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Gotowy deser można wyjąć lekko podgrzewając naczynie lub foremkę, w której go robiliśmy np. wstawiając na chwile do gorącej wody. Radzę wykładać bezpośrednio na talerz bo przenoszenie później tego jest kłopotliwe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.