Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

4 min. czytania
0
1
Chciałem zrobić dla Was na święta jakiś wyjątkowy deser. Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano – smak i efekt końcowy na talerzu był super. Bratki to jadalne kwiaty i spokojnie można je używać jako element dekoracyjny. Szczególnie fajnie prezentują się własnie w galaretkach. Mam formę o kształcie jajek i postanowiłem ją wykorzystać. Galaretka cytrynowa, do środka owoce lub kwiaty, a na wierzch pianka i gotowe. A tak serio, to pitolenia się z tym masakrycznie dużo. Samo wykonanie nie jest trudne i długie, ale wyłożenie ich później na talerz by zrobić zdjęcie to wyzwanie. Podgrzewanie formy, wyłożenie na tacę tak by się nie rozwaliły, przekładanie na rozgrzanym szerokim nożu na talerz, wycieranie go i zjadanie kolejnej, która się rozwaliła. O nie nigdy więcej w formie jajek. Raz na święta głupotę zrobiłem, kolejnym razem będą w szklaneczkach. Kochani – Wesołych Świąt.
Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Ilość porcji – 6 osób
Przepis na:

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 500 ml śmietany (30%)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 580 ml wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dowolne owoce
  • kwiaty bratków

Sposób wykonania:

  • Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i zostawiamy do przestudzenia.
  • Do foremek lub szklaneczek wkładamy owoce lub kwiaty i zalewamy galaretką. Zostawiamy w lodówce do momentu aż stężeje.
  • Ubijamy śmietanę na sztywno.
  • W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w 80 ml gorącej wody. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy do rozpuszczenia i czekamy aż lekko przestygnie.
  • Dodajemy do żelatyny 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Wlewamy żelatynę do reszty ubitej śmietany i chwile miksujemy.
  • Wlewamy powstałą piankę na zastygnięte galaretki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Gotowy deser można wyjąć lekko podgrzewając naczynie lub foremkę, w której go robiliśmy np. wstawiając na chwile do gorącej wody. Radzę wykładać bezpośrednio na talerz bo przenoszenie później tego jest kłopotliwe.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Deser piankowy z galaretką i ananasem

Deser piankowy z galaretką i ananasem powstał zupełnie przypadkiem. Miało być z tego ciast…