Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

6 min. czytania
0
1
Chciałem zrobić dla Was na święta jakiś wyjątkowy deser. Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano – smak i efekt końcowy na talerzu był super. Bratki to jadalne kwiaty i spokojnie można je używać jako element dekoracyjny. Szczególnie fajnie prezentują się własnie w galaretkach. Mam formę o kształcie jajek i postanowiłem ją wykorzystać. Galaretka cytrynowa, do środka owoce lub kwiaty, a na wierzch pianka i gotowe. A tak serio, to pitolenia się z tym masakrycznie dużo. Samo wykonanie nie jest trudne i długie, ale wyłożenie ich później na talerz by zrobić zdjęcie to wyzwanie. Podgrzewanie formy, wyłożenie na tacę tak by się nie rozwaliły, przekładanie na rozgrzanym szerokim nożu na talerz, wycieranie go i zjadanie kolejnej, która się rozwaliła. O nie nigdy więcej w formie jajek. Raz na święta głupotę zrobiłem, kolejnym razem będą w szklaneczkach. Kochani – Wesołych Świąt.
Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Ilość porcji – 6 osób
Jak wykonać przepis na – Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej
Składniki:
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 500 ml śmietany (30%)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 580 ml wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dowolne owoce
  • kwiaty bratków
Sposób wykonania:
  • Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i zostawiamy do przestudzenia.
  • Do foremek lub szklaneczek wkładamy owoce lub kwiaty i zalewamy galaretką. Zostawiamy w lodówce do momentu aż stężeje.
  • Ubijamy śmietanę na sztywno.
  • W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w 80 ml gorącej wody. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy do rozpuszczenia i czekamy aż lekko przestygnie.
  • Dodajemy do żelatyny 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Wlewamy żelatynę do reszty ubitej śmietany i chwile miksujemy.
  • Wlewamy powstałą piankę na zastygnięte galaretki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Gotowy deser można wyjąć lekko podgrzewając naczynie lub foremkę, w której go robiliśmy np. wstawiając na chwile do gorącej wody. Radzę wykładać bezpośrednio na talerz bo przenoszenie później tego jest kłopotliwe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).