Potrzebne składniki
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 500 ml śmietany (30%)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 580 ml wody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- dowolne owoce
- kwiaty bratków
Sposób wykonania
- Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i zostawiamy do przestudzenia.
- Do foremek lub szklaneczek wkładamy owoce lub kwiaty i zalewamy galaretką. Zostawiamy w lodówce do momentu aż stężeje.
- Ubijamy śmietanę na sztywno.
- W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w 80 ml gorącej wody. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy do rozpuszczenia i czekamy aż lekko przestygnie.
- Dodajemy do żelatyny 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Wlewamy żelatynę do reszty ubitej śmietany i chwile miksujemy.
- Wlewamy powstałą piankę na zastygnięte galaretki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Gotowy deser można wyjąć lekko podgrzewając naczynie lub foremkę, w której go robiliśmy np. wstawiając na chwile do gorącej wody. Radzę wykładać bezpośrednio na talerz bo przenoszenie później tego jest kłopotliwe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!