Kosą po patelni Przepisy Drób Flaczki z pieczarek, rozgrzewająca zupa

Flaczki z pieczarek, rozgrzewająca zupa

3 min. czytania
0
0
Grzybowa a'la flaki czyli flaczki z pieczarek. Ani to grzybowa, ani flaki - ale pyszna zupa i tak. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na zimowe dni. Bardzo aromatyczna i pełna mięsa warzyw i grzybów. Czasem sama nazwa odstrasza bo flaki się raczej źle ludziom kojarzą, tu nie ma takich rzeczy w środku więc można nazwać po swojemu i domownicy nie będę kręcić nosem. Ciekawe jak Wy byście nazwali tę zupę? Piszcie w komentarzach.
Flaczki z pieczarek
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Przepis na:

Flaczki z pieczarek

Składniki:

  • 400 g udek kurczaka bez skóry
  • 400 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki zacierek
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Umyte udka kurczaka kroimy na paski.
  • Pieczarki myjemy i kroimy również w paski.
  • Cebulę kroimy w kostkę, a pora w paski.
  • Warzywa obieramy i ścieramy na grubej tarce do jarzyn.
  • Do garnka z grubym dnem wkładamy masło, rozgrzewamy i wrzucamy kurczaka. Mieszając smażymy przez 2 min.
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy kolejną minutę do zeszklenia.
  • Wrzucamy pieczarki i przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy 3 min.
  • Dokładamy resztę warzyw, przecier pomidorowy, słodką i ostrą paprykę i smażymy 3 min. mieszając.
  • Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i gotujemy 10-15 min.
  • Dodajemy zacierki i gotujemy kolejne 10 min.
  • Dodajemy imbir, gałkę i majeranek. Mieszamy i gotujemy 2-3 min.

Uwagi dodatkowe

Kolejne zadanie w rozdaniu piernikowym w opisie powyżej.
Szczegóły zabawy na facebook
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 58
  •  
  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    68
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Tarta budyniowa z truskawkami

Taka tarta budyniowa z truskawkami wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Szalenie proste, le…