Kosą po patelni Przepisy Drób Flaczki z pieczarek, rozgrzewająca zupa

Flaczki z pieczarek, rozgrzewająca zupa

7 minuty czytania

Grzybowa a'la flaki czyli flaczki z pieczarek. Ani to grzybowa, ani flaki - ale pyszna zupa i tak. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na zimowe dni. Bardzo aromatyczna i pełna mięsa warzyw i grzybów. Czasem sama nazwa odstrasza bo flaki się raczej źle ludziom kojarzą, tu nie ma takich rzeczy w środku więc można nazwać po swojemu i domownicy nie będę kręcić nosem. Ciekawe jak Wy byście nazwali tę zupę? Piszcie w komentarzach.

Flaczki z pieczarek

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 400 g udek kurczaka bez skóry
  • 400 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki zacierek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Umyte udka kurczaka kroimy na paski.
  2. Pieczarki myjemy i kroimy również w paski.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w paski.
  4. Warzywa obieramy i ścieramy na grubej tarce do jarzyn.
  5. Do garnka z grubym dnem wkładamy masło, rozgrzewamy i wrzucamy kurczaka. Mieszając smażymy przez 2 min.
  6. Dodajemy cebulę i podsmażamy kolejną minutę do zeszklenia.
  7. Wrzucamy pieczarki i przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy 3 min.
  8. Dokładamy resztę warzyw, przecier pomidorowy, słodką i ostrą paprykę i smażymy 3 min. mieszając.
  9. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i gotujemy 10-15 min.
  10. Dodajemy zacierki i gotujemy kolejne 10 min.
  11. Dodajemy imbir, gałkę i majeranek. Mieszamy i gotujemy 2-3 min.

Uwagi dodatkowe:

Kolejne zadanie w rozdaniu piernikowym w opisie powyżej. Szczegóły zabawy na facebook