Faworki (chrusty)

6 minuty czytania

Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawału. Dziwne bo są smaczne cały rok i ja bym je nawet chętnie jadł w lecie. Jednak tak się przyjęło i mamy na nie szczególną chęć teraz. Przepis nie do końca tradycyjny, bo z dodatkiem masła. Jeśli chcecie klasyczne wystarczy je pominąć – jednak polecam dodać i zrobić eksperyment – są o wiele lepsze. Miłej, szalonej zabawy i smacznego.

Faworki (chrusty)

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 35 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 żółtka
  • 100 ml kwaśniej śmietany
  • 20 g masła
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu lub rumu
    Dodatkowo
  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Z wszystkich składników zagniatamy, dobrze wyrabiając ciasto. Na koniec wyrabiania najlepiej ciasto składać i uderzając wałkiem zbijać, wtłaczając do środka powietrze.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy radełkiem paski po 3-4 cm na 15 cm i nacinamy na środku otwór, wzdłuż dłuższego brzegu. Chwytamy za jedną końcówkę i przeciągamy przez otwór, wywijamy i lekko naciągamy za końce.
  3. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej barwy z obu stron. Chrusty wypływają, tak więc trzeba je obracać.
  4. Osączamy na papierowych ręcznikach, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Jajka faszerowane z kawiorem

    Kawior, plus jajka to idealne połączenie, dlatego jajka faszerowane z kawiorem bardzo przy…