Faworki (chrusty)

0

Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawału. Dziwne bo są smaczne cały rok i ja bym je nawet chętnie jadł w lecie. Jednak tak się przyjęło i mamy na nie szczególną chęć teraz. Przepis nie do końca tradycyjny, bo z dodatkiem masła. Jeśli chcecie klasyczne wystarczy je pominąć - jednak polecam dodać i zrobić eksperyment - są o wiele lepsze. Miłej, szalonej zabawy i smacznego.

Faworki (chrusty)

Faworki (chrusty)

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 35 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 250 g mąki
  • 4 żółtka
  • 100 ml kwaśniej śmietany
  • 20 g masła
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu lub rumu
    Dodatkowo
  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Z wszystkich składników zagniatamy dobrze wyrabiając ciasto. Na koniec wyrabiania najlepiej cisto składać i uderzając wałkiem zbijać, wtłaczając do środka powietrze.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy radełkiem paski po 3-4 cm na 15 cm i nacinamy na środku otwór wzdłuż dłuższego brzegu. Chwytamy za jedną końcówkę i przeciągamy przez otwór, wywijamy i lekko naciągamy za końce.
  3. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej barwy z obu stron. Chrusty wypływaja tak więc trzeba je obracać.
  4. Osączamy na papierowych ręcznikach, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/faworki-chrusty/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…