Faworki (chrusty)

2 min. czytania
1
0
Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawału. Dziwne bo są smaczne cały rok i ja bym je nawet chętnie jadł w lecie. Jednak tak się przyjęło i mamy na nie szczególną chęć teraz. Przepis nie do końca tradycyjny, bo z dodatkiem masła. Jeśli chcecie klasyczne wystarczy je pominąć – jednak polecam dodać i zrobić eksperyment – są o wiele lepsze. Miłej, szalonej zabawy i smacznego.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 35 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 żółtka
  • 100 ml kwaśniej śmietany
  • 20 g masła
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu lub rumu

Dodatkowo

  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  • Z wszystkich składników zagniatamy dobrze wyrabiając ciasto. Na koniec wyrabiania najlepiej cisto składać i uderzając wałkiem zbijać, wtłaczając do środka powietrze.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy radełkiem paski po 3-4 cm na 15 cm i nacinamy na środku otwór wzdłuż dłuższego brzegu. Chwytamy za jedną końcówkę i przeciągamy przez otwór, wywijamy i lekko naciągamy za końce.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej barwy z obu stron. Chrusty wypływaja tak więc trzeba je obracać.
  • Osączamy na papierowych ręcznikach, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…