Faworki (chrusty)

2 min. czytania
1
0
Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawału. Dziwne bo są smaczne cały rok i ja bym je nawet chętnie jadł w lecie. Jednak tak się przyjęło i mamy na nie szczególną chęć teraz. Przepis nie do końca tradycyjny, bo z dodatkiem masła. Jeśli chcecie klasyczne wystarczy je pominąć – jednak polecam dodać i zrobić eksperyment – są o wiele lepsze. Miłej, szalonej zabawy i smacznego.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Przepis na:

Faworki

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 żółtka
  • 100 ml kwaśniej śmietany
  • 20 g masła
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu lub rumu

Dodatkowo

  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  • Z wszystkich składników zagniatamy dobrze wyrabiając ciasto. Na koniec wyrabiania najlepiej cisto składać i uderzając wałkiem zbijać, wtłaczając do środka powietrze.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy radełkiem paski po 3-4 cm na 15 cm i nacinamy na środku otwór wzdłuż dłuższego brzegu. Chwytamy za jedną końcówkę i przeciągamy przez otwór, wywijamy i lekko naciągamy za końce.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej barwy z obu stron. Chrusty wypływaja tak więc trzeba je obracać.
  • Osączamy na papierowych ręcznikach, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 303
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    305
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    issa

    20 stycznia 2018 w 13:06

    idealnie wyglądają

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…