Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawału. Dziwne bo są smaczne cały rok i ja bym je nawet chętnie jadł w lecie. Jednak tak się przyjęło i mamy na nie szczególną chęć teraz. Przepis nie do końca tradycyjny, bo z dodatkiem masła. Jeśli chcecie klasyczne wystarczy je pominąć – jednak polecam dodać i zrobić eksperyment – są o wiele lepsze. Wychodzą chrupiące, delikatne i niezwykle smaczne. To jedna z moich ulubionych słodkości karnawałowych i smak, który nieodłącznie mi się kojarzy z dzieciństwem.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Faworki
Składniki:
  • 250 g mąki
  • 4 żółtka
  • 100 ml kwaśniej śmietany
  • 20 g masła
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu lub rumu

Dodatkowo

  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
  • Z wszystkich składników zagniotłem ciasto. Na koniec wyrabiania najlepiej ciasto składać i uderzając wałkiem zbijać, wtłaczając do środka powietrze. Serio dobry patent i działa, troche pracy a wychodzą mega puchate.
  • Ciasto rozwałkowałem na cienki placek. Wykrawałem radełkiem paski po 3-4 cm na 15 cm i naciąłem każdy na środku robiąc otwór wzdłuż dłuższego brzegu. Chwytam za jedną końcówkę i przeciągam przez otwór, wywijam i lekko naciągam za końce i gotowe (no prawie).
  • Smażyłem na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej barwy z obu stron. Chrusty wypływają, tak więc trzeba je obracać, najlepiej cienkim patyczkiem.
  • Odsączyłem nadmiar oleju wykładając upieczone chrusty na papierowe ręczniki, wystudziłem i posypałem cukrem pudrem. Teraz gotowe 🙂 Smacznego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Faworki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
6 miesięcy temu

Świetny przepis, a jak zrobiłeś te falbanki?

issa
2 lat temu

idealnie wyglądają