Faworki (chrusty)

5 min. czytania
2
0
Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawału. Dziwne bo są smaczne cały rok i ja bym je nawet chętnie jadł w lecie. Jednak tak się przyjęło i mamy na nie szczególną chęć teraz. Przepis nie do końca tradycyjny, bo z dodatkiem masła. Jeśli chcecie klasyczne wystarczy je pominąć – jednak polecam dodać i zrobić eksperyment – są o wiele lepsze. Wychodzą chrupiące, delikatne i niezwykle smaczne. To jedna z moich ulubionych słodkości karnawałowych i smak, który nieodłącznie mi się kojarzy z dzieciństwem.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Jak wykonać przepis na – Faworki
Składniki:
  • 250 g mąki
  • 4 żółtka
  • 100 ml kwaśniej śmietany
  • 20 g masła
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu lub rumu

Dodatkowo

  • 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
  • Z wszystkich składników zagniotłem ciasto. Na koniec wyrabiania najlepiej ciasto składać i uderzając wałkiem zbijać, wtłaczając do środka powietrze. Serio dobry patent i działa, troche pracy a wychodzą mega puchate.
  • Ciasto rozwałkowałem na cienki placek. Wykrawałem radełkiem paski po 3-4 cm na 15 cm i naciąłem każdy na środku robiąc otwór wzdłuż dłuższego brzegu. Chwytam za jedną końcówkę i przeciągam przez otwór, wywijam i lekko naciągam za końce i gotowe (no prawie).
  • Smażyłem na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej barwy z obu stron. Chrusty wypływają, tak więc trzeba je obracać, najlepiej cienkim patyczkiem.
  • Odsączyłem nadmiar oleju wykładając upieczone chrusty na papierowe ręczniki, wystudziłem i posypałem cukrem pudrem. Teraz gotowe 🙂 Smacznego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Faworki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 306
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    309
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Kasiaissa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość

Świetny przepis, a jak zrobiłeś te falbanki?

issa
Gość

idealnie wyglądają

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite

  • Rogaliki drożdżowe z pigwą

    Rogaliki drożdżowe z pigwą powstały z potrzeby chwili. Jak często bywa genialny pomysł zro…
  • Tarta z kurczakiem i cukinią

    Tarta z kurczakiem i cukinią z dodatkiem papryki. Jogurt zamiast śmietany, jako wypełnieni…
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Idą święta, a to ciasto jest świąteczne wyjątkowo i warto je zrobić własnie w tym czasie, …