Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Truskawki – uśmiech lata

Kosą po patelni 2 czerwca 2017

Truskawki niestety mamy bardzo krótko a są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Mają prócz oczywistych doskonałych walorów smakowych również działanie lecznicze. Można je przyrządzać na setki sposobów, mrozić, konserwować w formie musów, soków, dżemów oraz są doskonałym dodatkiem do napojów. Truskawki to tak naprawdę krzyżówka dwóch odmian poziomek i jest nazywana poziomką ananasową lub poziomka wielkoowocową a jej rodowód sięga 1712 r. Obecnie mamy już kilka różnych odmian truskawek. Hodowana jest głownie w Europie Środkowej ale często możemy kupić odmiany szklarniowe z innych zakątków świata – jednak ich smak zostawia wiele do życzenia.

--- Reklama ---

Zdrowie
Truskawki mają zbawienny wpływ na nasze serce ponieważ obniżają poziom cholesterolu. Stosowano już je w medycynie ludowej. Zalecane też są w dietach odchudzających ponieważ ograniczają wchłanianie tłuszczu i regulują poziom cukru we krwi zapobiegając jego podnoszeniu. Mają również działanie moczopędne dlatego korzystnie wpływają na pracę naszej wątroby i nerek. Słodycz truskawek to zasługa fruktozy o niskim czynniku glikemicznym (40). Zawarte w nich pektyny regulują pracę jelit. Czy jeszcze czegoś potrzeba by poczuć się zdrowiej na samą myśl, że będziemy je jeść?

Witaminy i minerały
Lista jest strasznie długa i to chyba podstawowa zaleta truskawek. Po okresie zimowym wraz ze świeżymi młodymi warzywami doskonale podnoszą naszą odporność i uzupełniają braki. Witaminy zawarte w truskawkach to: A, C, E, PP, B1, B3 i B6 a główne minerały to wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas i cynk. Tylko 100 g truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w naszym organizmie.

Przechowywanie
Truskawki niestety szybko się psują. Nie wpływa też dobrze na ich przechowywanie woda więc myć truskawki najlepiej krótko pod bieżącą wodą i nie wkładać mokrych do miski zaraz po umyciu. Lepiej kupić mniejsze porcje, częściej niż na zapas – no chyba, że znikną zanim się zepsują – obojętnie jaką ilość kupiliśmy. Unikajmy też przechowywania ich w workach foliowych lepiej nadaje się do tego papierowa torba. Mrożenie powoduje, że truskawki nie tracą swoich właściwości odżywczych i jest idealnym sposobem na ich przechowywanie.

Czy tylko dobre strony?
Niestety truskawki też szkodzą, ale na szczęście tylko w konkretnych przypadkach. Mają właściwości uczulające i mogą powodować u niektórych osób wysypki, pokrzywki a w skrajnych przypadkach nawet biegunki. Zawierają też salicylany więc osoby uczulone na te związki powinny ich unikać. Dla osób z zespołem jelita drażliwego też nie polecam.

Czekamy na nie cały rok – na te świeże prosto z krzaka gdy ziemia jeszcze zgrzyta między zębami. Tak wiem najpierw umyć. Poprawiają nam humor i samopoczucie. Uśmiechnij się i sięgnij po truskawkę.

Kosą po patelni 2 czerwca 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami
Następny wpis Miejsca i ludzie
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?