Alkohol w kuchni jest używany bardzo często do różnego rodzaju dań. Najczęściej używanym trunkiem jest oczywiście wino czy to białe, czy też czerwone. Brandy również powinno mieć swoje miejsce w pomieszczeniu, w którym na świat przychodzą najwykwintniejsze posiłki.

Kilka słów o brandy
Brandy to alkohol znany na całym świecie. Charakteryzuje się niezwykłymi aromatami i nutami smakowymi, których nie znajdziemy w innych alkoholach. Trunek ten powstał dzięki udoskonaleniu metod destylacji win gronowych, bo z takich właśnie produkuje się oryginalną brandy. Dodatkowych wartości smakowych i zapachowych nabiera poprzez leżakowanie w dębowych beczkach. Jej walory, czyli delikatność, łagodność i wysublimowany bukiet sprawiają, że idealnie sprawdza się jako dodatek w domowym i profesjonalnym gotowaniu.
Brandy w kuchni
Alkohol w kuchni jest używany bardzo często do różnego rodzaju dań. Najczęściej używanym trunkiem jest oczywiście wino czy to białe, czy też czerwone. Brandy również powinno mieć swoje miejsce w pomieszczeniu, w którym na świat przychodzą najwykwintniejsze posiłki. Najczęściej używana jest do flambirowania, czyli polania potrawy alkoholem, a następnie podpalenia jej. Taki zabieg wykonuje się na smażonych bananach czy też mięsie, które mięknie i kruszeje. Brandy używana jest także jako dodatek do pasztetów czy sosów. Nadaje to potrawie wyszukanych i bardzo wyjątkowych nut. Dzięki temu danie nabiera wielowymiarowego smaku. Również w produkcji domowych kiełbas czy wędlin często używa się brandy, która podbija smak przypraw. Posiada również właściwości konserwujące, dzięki czemu takie produkty mogą być dłużej przechowywane. Oprócz dań typowo mięsnych, alkohol ten używany jest w szczególności do przygotowywania deserów. Świetnie komponuje się z czekoladą. Wspaniale wypełnia wnętrza pralin, nadając im wysublimowanego i rozgrzewającego charakteru. Brandy stosuje się również w pieczeniu ciast, szczególnie drożdżowych i korzennych. Nie tylko nadaje charakterystycznego aromatu, ale sprawia, że struktura ciasta jest o wiele bardziej porowata i puszysta. Brandy stosuje się również podczas przygotowywania zimnych deserów, głównie dodając do nich nietuzinkowego aromatu.
Przepis – duszone udko z kaczki w sosie na bazie brandy
Brandy nigdy nie gra kluczowej roli, ale wprowadza wspaniałe akcenty do przygotowywanych dań. Jednym z nich jest udko z kaczki polane sosem z dodatkiem tego alkoholu. Składniki, jakie należy przygotować, to:
- 4 uda z kaczki z kością
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- tymianek świeży lub suszony
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr oleju sojowego
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżki białego wina najlepiej ze szczepu chardonnay
- 1 łyżka masła
- 0,5 dorodnej cebuli
- 4 łyżeczki zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka śmietany 30%
- 350ml sosu pieczeniowego ciemnego
Udka z kaczki należy dobrze oczyścić i umyć, a następnie obsypać tymiankiem, solą i liśćmi laurowymi. Mięso włożyć do lodówki na około godzinę do dwóch. Następnie przełożyć do płaskiego naczynia, najlepiej rondla i zalać olejem sojowym. Naczynie należy przykryć folią aluminiową tak, by dotykała wierzchu oleju. Całość postawić na małym ogniu i dusić do miękkości. Przygotowywanie sosu należy zacząć od pokrojenia w kostkę cebulki, którą trzeba zeszklić w rondelku na maśle, a następnie dodać wino i brandy. Gdy alkohol odparuje mniej-więcej w połowie, należy dodać sos pieczeniowy ciemny. Do mieszanki należy dodać trzykrotnie sparzony zielony pieprz. Następnie do sosu dodajemy masło i kilka kropel śmietany. W międzyczasie obsmażamy na patelni kaczkę i gorące mięso polewamy przygotowanym sosem. Smacznego!
Jeżeli potrzebujesz brandy do tego przepisu, możesz zaopatrzyć się w www.forfiterexclusive.pl
Nie używałam nigdy alkoholu w kuchni,raczej sobie nie przypominam,ale na taką kaczkę to bym się skusiła 🙂