Drożdżówki z serem

4 min. czytania
0
1
Bardzo klasyczny przepis na drożdżówki z serem. Miękkie, puszyste i aromatyczne. Lepsze niż z cukierni, więc opłaca się powyrabiać chwilę ciasto i cieszyć się ich smakiem. Dałem już kiedyś przepis na bułeczki z serem i owocami, jednak tamten jest trochę inny, na samych żółtkach ciasto i owoce czynią bardziej bogatszą wersję. Tu mamy uboższe, ale równie smaczne podejście do tematu. Ja je uwielbiam, szczególnie jak w środku jest pełno rodzynek, jednak nie każdy je lubi, więc to tylko opcja. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały.
Drożdżówki z serem
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 osób i więcej
Przepis na:

Drożdżówki z serem

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 40 g drożdży (świeżych)
  • 100 g cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dowolny aromat do ciast

Masa serowa

  • 500 g twarogu
  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • rodzynki (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 1 jajko (do posmarowania)
  • 3 łyżeczki cukru pudru (do posypania)

Sposób wykonania:

  • Z lekko ciepłego mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i pokruszonych drożdży robimy rozczyn i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia,
  • Na dno miski wsypujemy sól, zasypujemy mąką, dodajemy resztę cukru, aromat, jajko i roztopione masło. Dodajemy rozczyn i całość dokładnie wyrabiamy.
  • Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 min. i robimy masę serową.
  • Ucieramy jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Najlepiej na parze w 60 stopniach. Tak by powstał gęsty krem.
  • Wkładamy do jajka twaróg, budyń i śmietanę i dokładnie ucieramy lub blendujemy na puszysta masę, Dokładamy opcjonalnie rodzynki i mieszamy.
  • Formujemy wałek z ciasta o grubości 8-10 cm i kroimy 1 cm plastry ciasta.
  • Rozciągamy na kwadrat w palcach i nakładamy 1 sporą łyżkę masy serowej, zakładamy przeciwległe 2 przeciwległe rogi na wierzch, formując bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
  • Pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 85
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    85
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Tarta budyniowa z truskawkami

Taka tarta budyniowa z truskawkami wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Szalenie proste, le…