Potrzebne składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 40 g drożdży (świeżych)
- 100 g cukru
- 80 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- dowolny aromat do ciast
Masa serowa
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g gęstej śmietany
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- rodzynki (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 1 jajko (do posmarowania)
- 3 łyżeczki cukru pudru (do posypania)
Sposób wykonania
- Z lekko ciepłego mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i pokruszonych drożdży robimy rozczyn i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia,
- Na dno miski wsypujemy sól, zasypujemy mąką, dodajemy resztę cukru, aromat, jajko i roztopione masło. Dodajemy rozczyn i całość dokładnie wyrabiamy.
- Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 min. i robimy masę serową.
- Ucieramy jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Najlepiej na parze w 60 stopniach. Tak by powstał gęsty krem.
- Wkładamy do jajka twaróg, budyń i śmietanę i dokładnie ucieramy lub blendujemy na puszysta masę, Dokładamy opcjonalnie rodzynki i mieszamy.
- Formujemy wałek z ciasta o grubości 8-10 cm i kroimy 1 cm plastry ciasta.
- Rozciągamy na kwadrat w palcach i nakładamy 1 sporą łyżkę masy serowej, zakładamy przeciwległe 2 przeciwległe rogi na wierzch, formując bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
- Pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżówki z serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!