w , , , ,

Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych

Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych

Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych - szalenie prosty przepis, ale wg. mnie jedna ze smaczniejszych form podania smażonej ryby. Dorsz się do tego nadaje wyśmienicie, jednak możecie użyć innej ryby. Jeśli weźmiecie cienkie płaty, radze skrócić jeszcze długość smażenia. Panierka delikatnie chrupie, dając fajny kukurydziany smak. Ryba jest lekko pikantna i kwaskowa. Idealnie pasuje do frytek i surówki z kiszonej kapusty z marchwią i jabłkiem. Dla mnie szybki i prosty, ale bombowy obiadek. A i nie radze nie używać ryby niefiletowanej bo chrupiąc możemy nie odróżnić ości od panierki i będzie kłopot.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 3 min.
Łącznie: 18 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych

Potrzebne składniki

  • 2 płaty filetów z dorsza dość grubych
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki dowolnych ziół u mnie kolendra
  • 3 duże łyżki śmietany 18% gęstej
  • sok z połowy cytryny
  • sól (pieprz ziołowy)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Płatki kukurydziane częściowo rozkruszamy tworząc drobną panierkę, a część zostawiamy w dużych kawałkach.
  • Filety solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron i zostawiamy na kilka minut.
  • W osobnym talerzu mieszamy śmietanę z sokiem cytrynowym i papryką.
  • Filety maczamy dokładnie w śmietanie tak by równomiernie pokryła całość.
  • Panierujemy w płatkach tworząc grubą warstwę, Najlepiej obsypać płatkami po każdej ze stron i docisnąć placami.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 1,5 minuty z każdej strony, tak by panierka się zrumieniła. Ma pozostać złoty kolor a nie być ciemno brązowa. Spokojnie ryba się w tym czasie usmaży.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

A jeśli szukacie bardziej wykwintnego sposobu podania ryby to zapraszam tutaj: Filet z dorsza pieczony w migdałach

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dorota

Świetny przepis. Ogólnie nie przepadam za rybami, ale w tym wykonaniu dorsz jest wyśmienity. Soczysty i cytrynowy. Pycha. Dziękuję za ten przepis.

Okiem Blondynki by McBlondi

Bardzo lubię używać płatków kukurydzianych do panierowania 🙂 Dla mnie są świetną alternatywą dla bułki tartej.

Kosą po patelni

ja je chyba raz kiedyś do schabu użyłem i zapomniałem o nich ale stwierdziłem że do ryby będą idealne i wyszło super 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

Ja i do schabu, i do kurczaka używałam 😉