Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych

Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych

1

Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych - szalenie prosty przepis, ale wg. mnie jedna ze smaczniejszych form podania smażonej ryby. Dorsz się do tego nadaje wyśmienicie, jednak możecie użyć innej ryby. Jeśli weźmiecie cienkie płaty, radze skrócić jeszcze długość smażenia. Panierka delikatnie chrupie, dając fajny kukurydziany smak. Ryba jest lekko pikantna i kwaskowa. Idealnie pasuje do frytek i surówki z kiszonej kapusty z marchwią i jabłkiem. Dla mnie szybki i prosty, ale bombowy obiadek. A i nie radze nie używać ryby niefiletowanej bo chrupiąc możemy nie odróżnić ości od panierki i będzie kłopot.

Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych

Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 3 minut/y

Czas całkowity 18 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 2 płaty filetów z dorsza dość grubych
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki dowolnych ziół u mnie kolendra
  • 3 duże łyżki śmietany 18% gęstej
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Płatki kukurydziane częściowo rozkruszamy tworząc drobną panierkę, a część zostawiamy w dużych kawałkach.
  2. Filety solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron i zostawiamy na kilka minut.
  3. W osobnym talerzu mieszamy śmietanę z sokiem cytrynowym i papryką.
  4. Filety maczamy dokładnie w śmietanie tak by równomiernie pokryła całość.
  5. Panierujemy w płatkach tworząc grubą warstwę, Najlepiej obsypać płatkami po każdej ze stron i docisnąć placami.
  6. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 1,5 minuty z każdej strony, tak by panierka się zrumieniła. Ma pozostać złoty kolor a nie być ciemno brązowa. Spokojnie ryba się w tym czasie usmaży.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/dorsz-smazony-platkach-kukurydzianych/

A jeśli szukacie bardziej wykwintnego sposobu podania ryby to zapraszam tutaj: Filet z dorsza pieczony w migdałach

  • Kisiel z wiśniami i rodzynkami

    Strasznie prosty pomysł na przygotowanie tego popularnego deseru ze świeżymi owocami. Kisi…
  • Guacamole z czerwonym pieprzem

    Pyszna klasyczna wersja guacamole z czerwonym pieprzem, lekko ostra pasta z awokado do sma…
  • Karasie w śmietanie

    Ponieważ łowienie z kotem w weekend. przyniosło zdobycz w postaci kilku karasi, tak więc k…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Mini małpi chlebek nadziewany toffi

Monkey bread w wersji babeczek, czyli mini małpi chlebek nadziewany tofii. Doskonała przek…