Potrzebne składniki
- 2 płaty filetów z dorsza dość grubych
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki dowolnych ziół u mnie kolendra
- 3 duże łyżki śmietany 18% gęstej
- sok z połowy cytryny
- sól (pieprz ziołowy)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Płatki kukurydziane częściowo rozkruszamy tworząc drobną panierkę, a część zostawiamy w dużych kawałkach.
- Filety solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron i zostawiamy na kilka minut.
- W osobnym talerzu mieszamy śmietanę z sokiem cytrynowym i papryką.
- Filety maczamy dokładnie w śmietanie tak by równomiernie pokryła całość.
- Panierujemy w płatkach tworząc grubą warstwę, Najlepiej obsypać płatkami po każdej ze stron i docisnąć placami.
- Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 1,5 minuty z każdej strony, tak by panierka się zrumieniła. Ma pozostać złoty kolor a nie być ciemno brązowa. Spokojnie ryba się w tym czasie usmaży.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dorsz smażony w płatkach kukurydzianych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
A jeśli szukacie bardziej wykwintnego sposobu podania ryby to zapraszam tutaj: Filet z dorsza pieczony w migdałach
Świetny przepis. Ogólnie nie przepadam za rybami, ale w tym wykonaniu dorsz jest wyśmienity. Soczysty i cytrynowy. Pycha. Dziękuję za ten przepis.
Bardzo lubię używać płatków kukurydzianych do panierowania 🙂 Dla mnie są świetną alternatywą dla bułki tartej.
ja je chyba raz kiedyś do schabu użyłem i zapomniałem o nich ale stwierdziłem że do ryby będą idealne i wyszło super 🙂
Ja i do schabu, i do kurczaka używałam 😉