Kosą po patelni Przepisy Obiad Filet z dorsza pieczony w migdałach

Filet z dorsza pieczony w migdałach

0

Dziś danie z rybki nie to że piątek to ryba bo ja za bardzo religijny to nie jestem ale tak się złożyło. Znalazłem w sklepie frytki z batatów i stwierdziłem że pewnie mnie zemdli jak zjem pół paczki od słodyczy - no to trzeba dobrać do tego coś kwaśnego. Piękne płaty dorsza kusiły a w połączeniu z cytryną i migdałami te frytki nie będą takie złe. I okazało się że całość rewelacyjnie się komponuje. Ja jeszcze położyłem kawałki cytryn do środka kieszonki na rybie by było bardziej cytrynowe ale jak nie podajecie tego dania z czymś słodkim to będzie przesada

Filet z dorsza pieczony w migdałach

Filet z dorsza pieczony w migdałach

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 400 g dorsza filety płaty
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • pół cytryny
  • pęczek naci pietruszki
  • sól ziołowa i pieprz ziołowy lub biały
  • oliwa

Sposób przygotowania

  1. Rybę kładziemy skórą do góry i smarujemy cienko oliwą.
  2. Migdały, posiekaną pietruszkę z sokiem z połówki cytryny i 3 łyżkami oliwy mieszamy w miseczce.
  3. Rybę dzielimy na dwie osobne porcje i każdą kładziemy posmarowaną skórą do dołu na płacie folii aluminiowej tak by wystawała po 7-8 cm z każdej strony za rybę. Ryby solimy i pieprzymy.
  4. Na ryby wykładamy równo masę z migdałów i rozprowadzamy równomiernie by pokryły całą rybę.
  5. Możemy zetrzeć trochę skórki cytrynowej na wierzch lub położyć płaty cytryny jeśli podajemy z czymś słodkim.
  6. Przykrywamy drugim, takim samym kawałkiem folii i zawijamy szczelnie brzegi.
  7. Wsadzamy do piekarnika na 45 minut w temp 180 stopni.
  8. Można podawać bezpośrednio z folii. Polecam połączenie ze słodkimi frytkami z batatów i świeżą sałatką z sosem z octu i oliwy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/filet-dorsza-pieczony-migdalach/
  • Kotlety pożarskie

    Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…
  • Kokosowy pudding z chia

    Bardzo prosty w przygotowaniu, kokosowy pudding z chia, smażonymi jabłkami i granolą. Pudd…
  • Shakshuka – pyszne śniadanie

    Shakshuka to potrawa rodem z północnej afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... p…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Kotlety pożarskie

    Kotlety pożarskie, a właściwie to powinno się mówić Pożarskiego. Delikatne, soczyste i mię…
  • Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym

    Tak naprawdę pod przepisem na kotlet schabowy w sosie pieczarkowym, kryje się przepis na s…
  • Pieczeń z karczku

    Soczysta i prosta w przygotowaniu pieczeń z karczku. Idealnie pasuje chyba na dzisiejszy d…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Sałatka warzywna ze śledziem i ziemniakami

Szybka, prosta i dobra sałatka warzywna ze śledziem i ziemniakami. W sam raz na śniadanie …