Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Czekoladowe ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami

8 minuty czytania
0
0
500

Niezwykle smaczne, kremowe ciasto czekoladowe z wiśniami z serkiem mascarpone. W zasadzie to tarta jednak dość wysoka więc wygląda jak ciasto. Wiórki kokosowe na dnie zapobiegają przenikaniu soku z wiśni do ciasta przez to jest suche i kruche. Czekolada doskonale współgra z wiśniami. Zapiekany krem z budyniem tworzy całkiem zwartą masę jednak ciasto pozostaje delikatne i wilgotne. Niestety pełno kalorii ale chyba o to chodzi akurat w tym przepisie.

Czekoladowe ciasto z wiśniami

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
  • 300 g drylowanych wiśni, świeżych, mrożonych lub z kompotu
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady lub deserowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 45 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tart o wysokich brzegach lub tortownicę. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy 10 min. w temperaturze 190 stopni.
  2. Wyjmujemy z piekarnika ciasto i lekko studzimy. Wysypujemy równomiernie na dno wiórki kokosowe.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając tak by nie doprowadzić do zagotowania. Lekko studzimy.
  4. W wysokim naczyniu łączymy serek, cukier puder, jajka i czekoladę. Miksujemy całość na gładki krem dodając pod koniec miksowania 2 łyżki budyniu.
  5. Na ciasto posypane wiórkami wykładamy warstwę wiśni i zalewamy całość przygotowanym kremem. Posypujemy całość płatkami migdałowymi.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. w temperaturze 190 stopni. Sprawdzamy widelcem czy krem się nie jest płynny, jak trzeba trzymamy w piekarniku ciut dłużej.
  7. Ciasto należy wystudzić przed podaniem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…