Potrzebne składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 300 g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady lub deserowej
- 2 jajka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 45 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tart o wysokich brzegach lub tortownicę. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy 10 min. w temperaturze 190 stopni.
- Wyjmujemy z piekarnika ciasto i lekko studzimy. Wysypujemy równomiernie na dno wiórki kokosowe.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając tak by nie doprowadzić do zagotowania. Lekko studzimy.
- W wysokim naczyniu łączymy serek, cukier puder, jajka i czekoladę. Miksujemy całość na gładki krem dodając pod koniec miksowania 2 łyżki budyniu.
- Na ciasto posypane wiórkami wykładamy warstwę wiśni i zalewamy całość przygotowanym kremem. Posypujemy całość płatkami migdałowymi.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. w temperaturze 190 stopni. Sprawdzamy widelcem czy krem się nie jest płynny, jak trzeba trzymamy w piekarniku ciut dłużej.
- Ciasto należy wystudzić przed podaniem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Czekoladowe ciasto z wiśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.