Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Czekoladowe ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami

3 min. czytania
0
0
Niezwykle smaczne, kremowe ciasto czekoladowe z wiśniami z serkiem mascarpone. W zasadzie to tarta jednak dość wysoka więc wygląda jak ciasto. Wiórki kokosowe na dnie zapobiegają przenikaniu soku z wiśni do ciasta przez to jest suche i kruche. Czekolada doskonale współgra z wiśniami. Zapiekany krem z budyniem tworzy całkiem zwartą masę jednak ciasto pozostaje delikatne i wilgotne. Niestety pełno kalorii ale chyba o to chodzi akurat w tym przepisie.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 300 g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady lub deserowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

  • Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 45 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tart o wysokich brzegach lub tortownicę. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy 10 min. w temperaturze 190 stopni.
  • Wyjmujemy z piekarnika ciasto i lekko studzimy. Wysypujemy równomiernie na dno wiórki kokosowe.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając tak by nie doprowadzić do zagotowania. Lekko studzimy.
  • W wysokim naczyniu łączymy serek, cukier puder, jajka i czekoladę. Miksujemy całość na gładki krem dodając pod koniec miksowania 2 łyżki budyniu.
  • Na ciasto posypane wiórkami wykładamy warstwę wiśni i zalewamy całość przygotowanym kremem. Posypujemy całość płatkami migdałowymi.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. w temperaturze 190 stopni. Sprawdzamy widelcem czy krem się nie jest płynny, jak trzeba trzymamy w piekarniku ciut dłużej.
  • Ciasto należy wystudzić przed podaniem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Babka piaskowa ucierana

    Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…
  • Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

    Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …
  • Mazurek marcepanowy

    Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w sm…

Zobacz też

Wege kulki z ciecierzycy

W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę,…