Niezwykle smaczne, kremowe ciasto czekoladowe z wiśniami z serkiem mascarpone. W zasadzie to tarta jednak dość wysoka więc wygląda jak ciasto. Wiórki kokosowe na dnie zapobiegają przenikaniu soku z wiśni do ciasta przez to jest suche i kruche. Czekolada doskonale współgra z wiśniami. Zapiekany krem z budyniem tworzy całkiem zwartą masę jednak ciasto pozostaje delikatne i wilgotne. Niestety pełno kalorii ale chyba o to chodzi akurat w tym przepisie.
Wielkość porcji kilka osób
Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y
Wersja do druku
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g drylowanych wiśni, świeżych, mrożonych lub z kompotu
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady lub deserowej
- 2 jajka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 45 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tart o wysokich brzegach lub tortownicę. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy 10 min. w temperaturze 190 stopni.
- Wyjmujemy z piekarnika ciasto i lekko studzimy. Wysypujemy równomiernie na dno wiórki kokosowe.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając tak by nie doprowadzić do zagotowania. Lekko studzimy.
- W wysokim naczyniu łączymy serek, cukier puder, jajka i czekoladę. Miksujemy całość na gładki krem dodając pod koniec miksowania 2 łyżki budyniu.
- Na ciasto posypane wiórkami wykładamy warstwę wiśni i zalewamy całość przygotowanym kremem. Posypujemy całość płatkami migdałowymi.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min. w temperaturze 190 stopni. Sprawdzamy widelcem czy krem się nie jest płynny, jak trzeba trzymamy w piekarniku ciut dłużej.
- Ciasto należy wystudzić przed podaniem.