w ,

Ciasto porzeczkowe z pianką bezową



Puszyste i pełne owoców ciasto porzeczkowe z pianką bezową. W sam raz słodkie, lekko kwaskowe, wilgotne i pyszne nieziemsko, więc polecam jako deser np. do kawy. Szybko się je robi w zasadzie tylko ucierając składniki. Porzeczki można zastąpić innymi owocami sezonowymi jak maliny czy wiśnie. Ciasto robi moja siostra Ania i wręcz uzyskała już w nim specjalizację. Dziękuję za przepis i poproszę o kawałek.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Ciasto porzeczkowe z pianką bezową

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów laskowych

Dodatkowo na wierzch:

  • 1 kg porzeczek
  • 3 białka
  • 150 g cukru

Sposób wykonania

  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, żółtka i szczyptę soli i dalej ucieramy.
  • Sypkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i dodajemy partiami na zmianę z mlekiem nie przestając ucierać.
  • Orzechy siekamy nożem i mieszamy z utartym ciastem.
  • Ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, wykładamy na wierzch obrane porzeczki i pieczemy w 200 stopniach przez 30 min.
  • Ubijamy piane z białek z cukrem na sztywno i wykładamy na podpieczone ciasto.
  • Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach przez 10-15 min.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto porzeczkowe z pianką bezową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Ciasto porzeczkowe z pianką bezową
Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze