Ciasto porzeczkowe z pianką bezową

4 min. czytania
0
0
Puszyste i pełne owoców ciasto porzeczkowe z pianką bezową. W sam raz słodkie, lekko kwaskowe, wilgotne i pyszne nieziemsko, więc polecam jako deser np. do kawy. Szybko się je robi w zasadzie tylko ucierając składniki. Porzeczki można zastąpić innymi owocami sezonowymi jak maliny czy wiśnie. Ciasto robi moja siostra Ania i wręcz uzyskała już w nim specjalizację. Dziękuję za przepis i poproszę o kawałek.
Ciasto porzeczkowe z pianką bezową
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Ciasto porzeczkowe z pianką bezową
Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów laskowych

Dodatkowo na wierzch:

  • 1 kg porzeczek
  • 3 białka
  • 150 g cukru
Sposób wykonania:
  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, żółtka i szczyptę soli i dalej ucieramy.
  • Sypkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i dodajemy partiami na zmianę z mlekiem nie przestając ucierać.
  • Orzechy siekamy nożem i mieszamy z utartym ciastem.
  • Ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, wykładamy na wierzch obrane porzeczki i pieczemy w 200 stopniach przez 30 min.
  • Ubijamy piane z białek z cukrem na sztywno i wykładamy na podpieczone ciasto.
  • Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach przez 10-15 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto porzeczkowe z pianką bezową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).