Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto porzeczkowe z pianką bezową

Ciasto porzeczkowe z pianką bezową

0

Puszyste i pełne owoców ciasto porzeczkowe z pianką bezową. W sam raz słodkie, lekko kwaskowe, wilgotne i pyszne nieziemsko, więc polecam jako deser np. do kawy. Szybko się je robi w zasadzie tylko ucierając składniki. Porzeczki można zastąpić innymi owocami sezonowymi jak maliny czy wiśnie. Ciasto robi moja siostra Ania i wręcz uzyskała już w nim specjalizację. Dziękuję za przepis i poproszę o kawałek.

Ciasto porzeczkowe z pianką bezową

Ciasto porzeczkowe z pianką bezową

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 15 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

    Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów laskowych
    Dodatkowo na wierzch:
  • 1 kg porzeczek
  • 3 białka
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, żółtka i szczyptę soli i dalej ucieramy.
  2. Sypkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i dodajemy partiami na zmianę z mlekiem nie przestając ucierać.
  3. Orzechy siekamy nożem i mieszamy z utartym ciastem.
  4. Ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, wykładamy na wierzch obrane porzeczki i pieczemy w 200 stopniach przez 30 min.
  5. Ubijamy piane z białek z cukrem na sztywno i wykładamy na podpieczone ciasto.
  6. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach przez 10-15 min.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/ciasto-porzeczkowe-z-pianka-bezowa/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…