Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto porzeczkowe z pianką bezową

Ciasto porzeczkowe z pianką bezową

2 min. czytania
0
0
Puszyste i pełne owoców ciasto porzeczkowe z pianką bezową. W sam raz słodkie, lekko kwaskowe, wilgotne i pyszne nieziemsko, więc polecam jako deser np. do kawy. Szybko się je robi w zasadzie tylko ucierając składniki. Porzeczki można zastąpić innymi owocami sezonowymi jak maliny czy wiśnie. Ciasto robi moja siostra Ania i wręcz uzyskała już w nim specjalizację. Dziękuję za przepis i poproszę o kawałek.
Ciasto porzeczkowe z pianką bezową
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Przepis na:

Ciasto porzeczkowe z pianką bezową

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów laskowych

Dodatkowo na wierzch:

  • 1 kg porzeczek
  • 3 białka
  • 150 g cukru

Sposób wykonania:

  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, żółtka i szczyptę soli i dalej ucieramy.
  • Sypkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i dodajemy partiami na zmianę z mlekiem nie przestając ucierać.
  • Orzechy siekamy nożem i mieszamy z utartym ciastem.
  • Ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, wykładamy na wierzch obrane porzeczki i pieczemy w 200 stopniach przez 30 min.
  • Ubijamy piane z białek z cukrem na sztywno i wykładamy na podpieczone ciasto.
  • Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach przez 10-15 min.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…