Potrzebne składniki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 100 ml mleka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g orzechów laskowych
Dodatkowo na wierzch:
- 1 kg porzeczek
- 3 białka
- 150 g cukru
Sposób wykonania
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, żółtka i szczyptę soli i dalej ucieramy.
- Sypkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i dodajemy partiami na zmianę z mlekiem nie przestając ucierać.
- Orzechy siekamy nożem i mieszamy z utartym ciastem.
- Ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, wykładamy na wierzch obrane porzeczki i pieczemy w 200 stopniach przez 30 min.
- Ubijamy piane z białek z cukrem na sztywno i wykładamy na podpieczone ciasto.
- Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach przez 10-15 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto porzeczkowe z pianką bezową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.