Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto na soku z winogron

Ciasto na soku z winogron

3 min. czytania
1
0
Na pomysł zrobienia ciasta na soku z winogron wpadła moja Mama. Winogrona w tym roku ładnie obrodziły ugotowała kompot i zrobiła z niego takie cudo. Da się – no pewnie i to jeszcze wyszło wyjątkowo pyszne. Na cieście francuskim więc ciasto błyskawicznie się przygotowuje i tak samo szybko znika z talerzy. Wilgotne pełne słodyczy winogron. Chrupiące ciasto lekko warto posypać cukrem pudrem. Najlepsze świeże zaraz po ostygnięciu. Jeśli nie macie winogron świeżych spokojnie możecie wykorzystać sok z winogron z kartonika, ale to zupełnie inna bajka.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Ciasto na soku z winogron

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g winogron
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • cukier (do smaku)
  • cukier puder (do posypania)

Sposób wykonania:

  • Ciasto francuskie rozwinąłem i przekroiłem na dwie równe części.
  • Wyłożyłem na blaszkę z papierem do pieczenia i upiekłem zgodnie z przepisem na opakowaniu. 200 stopni – 20 min.
  • Winogrona zalałem wodą, ok. 1 litra i ugotowałem kompot. Cukier dodałem do smaku – zależy od rodzaju winogron i ich słodkości. Później dodałem budyń bez, cukru więc słodycz kompotu decyduje o tym jakie słodkie będzie ciasto. Jeśli nie macie budyniu bez cukru, to raczej róbcie kompot bez dodawania cukru i z raczej kwaskowych winogron.
  • Po ugotowaniu przetarłem kompot i winogrona przez sitko, do osobnego naczynia i wlałem kompot wraz z przetartymi winogronami ponownie do garnka ok. 1 litr płynu. Chodzi o to by pozbyć się skórek i pestek.
  • W połowie szklanki wystudzonego kompotu rozrobiłem 2 budynie.
  • Sok w garnku zagotowałem i dodałem rozrobiony budyń.
  • Całość mieszałem około 1-2 min, aż zgęstniało.
  • Wyłożyłem jeszcze ciepłą masę na dolny blat ciasta i przykryłem drugim blatem.
  • Całość posypałem cukrem pudrem i gotowe..
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

1 komentarz

  1. Avatar

    Basia

    9 września 2019 w 19:57

    Bardzo mnie zaciekawiło, jak można zrobić ciasto na soku, skoro jest płynny 😉 Ale ok, teraz już wiem. Fajny pomysł. Dzięki 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…