Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto na soku z winogron

Ciasto na soku z winogron

5 min. czytania
1
0
Na pomysł zrobienia ciasta na soku z winogron wpadła moja Mama. Winogrona w tym roku ładnie obrodziły ugotowała kompot i zrobiła z niego takie cudo. Da się – no pewnie i to jeszcze wyszło wyjątkowo pyszne. Na cieście francuskim więc ciasto błyskawicznie się przygotowuje i tak samo szybko znika z talerzy. Wilgotne pełne słodyczy winogron. Chrupiące ciasto lekko warto posypać cukrem pudrem. Najlepsze świeże zaraz po ostygnięciu. Jeśli nie macie winogron świeżych spokojnie możecie wykorzystać sok z winogron z kartonika, ale to zupełnie inna bajka.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciasto na soku z winogron
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g winogron
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • cukier (do smaku)
  • cukier puder (do posypania)
Sposób wykonania:
  • Ciasto francuskie rozwinąłem i przekroiłem na dwie równe części.
  • Wyłożyłem na blaszkę z papierem do pieczenia i upiekłem zgodnie z przepisem na opakowaniu. 200 stopni – 20 min.
  • Winogrona zalałem wodą, ok. 1 litra i ugotowałem kompot. Cukier dodałem do smaku – zależy od rodzaju winogron i ich słodkości. Później dodałem budyń bez, cukru więc słodycz kompotu decyduje o tym jakie słodkie będzie ciasto. Jeśli nie macie budyniu bez cukru, to raczej róbcie kompot bez dodawania cukru i z raczej kwaskowych winogron.
  • Po ugotowaniu przetarłem kompot i winogrona przez sitko, do osobnego naczynia i wlałem kompot wraz z przetartymi winogronami ponownie do garnka ok. 1 litr płynu. Chodzi o to by pozbyć się skórek i pestek.
  • W połowie szklanki wystudzonego kompotu rozrobiłem 2 budynie.
  • Sok w garnku zagotowałem i dodałem rozrobiony budyń.
  • Całość mieszałem około 1-2 min, aż zgęstniało.
  • Wyłożyłem jeszcze ciepłą masę na dolny blat ciasta i przykryłem drugim blatem.
  • Całość posypałem cukrem pudrem i gotowe..
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto na soku z winogron wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 2
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    4
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Basia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość
Basia

Bardzo mnie zaciekawiło, jak można zrobić ciasto na soku, skoro jest płynny 😉 Ale ok, teraz już wiem. Fajny pomysł. Dzięki 🙂

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite