Ciasto na soku z winogron

Kosą po patelni
Na pomysł zrobienia ciasta na soku z winogron wpadła moja Mama. Winogrona w tym roku ładnie obrodziły ugotowała kompot i zrobiła z niego takie cudo. Da się – no pewnie i to jeszcze wyszło wyjątkowo pyszne. Na cieście francuskim więc ciasto błyskawicznie się przygotowuje i tak samo szybko znika z talerzy. Wilgotne pełne słodyczy winogron. Chrupiące ciasto lekko warto posypać cukrem pudrem. Najlepsze świeże zaraz po ostygnięciu. Jeśli nie macie winogron świeżych spokojnie możecie wykorzystać sok z winogron z kartonika, ale to zupełnie inna bajka.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Ciasto na soku z winogron

Potrzebne składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g winogron
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • cukier (do smaku)
  • cukier puder (do posypania)

Sposób wykonania

  • Ciasto francuskie rozwinąłem i przekroiłem na dwie równe części.
  • Wyłożyłem na blaszkę z papierem do pieczenia i upiekłem zgodnie z przepisem na opakowaniu. 200 stopni – 20 min.
  • Winogrona zalałem wodą, ok. 1 litra i ugotowałem kompot. Cukier dodałem do smaku – zależy od rodzaju winogron i ich słodkości. Później dodałem budyń bez, cukru więc słodycz kompotu decyduje o tym jakie słodkie będzie ciasto. Jeśli nie macie budyniu bez cukru, to raczej róbcie kompot bez dodawania cukru i z raczej kwaskowych winogron.
  • Po ugotowaniu przetarłem kompot i winogrona przez sitko, do osobnego naczynia i wlałem kompot wraz z przetartymi winogronami ponownie do garnka ok. 1 litr płynu. Chodzi o to by pozbyć się skórek i pestek.
  • W połowie szklanki wystudzonego kompotu rozrobiłem 2 budynie.
  • Sok w garnku zagotowałem i dodałem rozrobiony budyń.
  • Całość mieszałem około 1-2 min, aż zgęstniało.
  • Wyłożyłem jeszcze ciepłą masę na dolny blat ciasta i przykryłem drugim blatem.
  • Całość posypałem cukrem pudrem i gotowe..

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto na soku z winogron wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Basia

Bardzo mnie zaciekawiło, jak można zrobić ciasto na soku, skoro jest płynny 😉 Ale ok, teraz już wiem. Fajny pomysł. Dzięki 🙂