Potrzebne składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g winogron
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- cukier (do smaku)
- cukier puder (do posypania)
Sposób wykonania
- Ciasto francuskie rozwinąłem i przekroiłem na dwie równe części.
- Wyłożyłem na blaszkę z papierem do pieczenia i upiekłem zgodnie z przepisem na opakowaniu. 200 stopni – 20 min.
- Winogrona zalałem wodą, ok. 1 litra i ugotowałem kompot. Cukier dodałem do smaku – zależy od rodzaju winogron i ich słodkości. Później dodałem budyń bez, cukru więc słodycz kompotu decyduje o tym jakie słodkie będzie ciasto. Jeśli nie macie budyniu bez cukru, to raczej róbcie kompot bez dodawania cukru i z raczej kwaskowych winogron.
- Po ugotowaniu przetarłem kompot i winogrona przez sitko, do osobnego naczynia i wlałem kompot wraz z przetartymi winogronami ponownie do garnka ok. 1 litr płynu. Chodzi o to by pozbyć się skórek i pestek.
- W połowie szklanki wystudzonego kompotu rozrobiłem 2 budynie.
- Sok w garnku zagotowałem i dodałem rozrobiony budyń.
- Całość mieszałem około 1-2 min, aż zgęstniało.
- Wyłożyłem jeszcze ciepłą masę na dolny blat ciasta i przykryłem drugim blatem.
- Całość posypałem cukrem pudrem i gotowe..
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto na soku z winogron wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Bardzo mnie zaciekawiło, jak można zrobić ciasto na soku, skoro jest płynny 😉 Ale ok, teraz już wiem. Fajny pomysł. Dzięki 🙂