Na pomysł zrobienia ciasta na soku z winogron wpadła moja Mama. Winogrona w tym roku ładnie obrodziły ugotowała kompot i zrobiła z niego takie cudo. Da się – no pewnie i to jeszcze wyszło wyjątkowo pyszne. Na cieście francuskim więc ciasto błyskawicznie się przygotowuje i tak samo szybko znika z talerzy. Wilgotne pełne słodyczy winogron. Chrupiące ciasto lekko warto posypać cukrem pudrem. Najlepsze świeże zaraz po ostygnięciu. Jeśli nie macie winogron świeżych spokojnie możecie wykorzystać sok z winogron z kartonika, ale to zupełnie inna bajka.
Jak wykonać przepis na – Ciasto na soku z winogron
Potrzebne składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g winogron
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- cukier (do smaku)
- cukier puder (do posypania)
Sposób wykonania
- Ciasto francuskie rozwinąłem i przekroiłem na dwie równe części.
- Wyłożyłem na blaszkę z papierem do pieczenia i upiekłem zgodnie z przepisem na opakowaniu. 200 stopni – 20 min.
- Winogrona zalałem wodą, ok. 1 litra i ugotowałem kompot. Cukier dodałem do smaku – zależy od rodzaju winogron i ich słodkości. Później dodałem budyń bez, cukru więc słodycz kompotu decyduje o tym jakie słodkie będzie ciasto. Jeśli nie macie budyniu bez cukru, to raczej róbcie kompot bez dodawania cukru i z raczej kwaskowych winogron.
- Po ugotowaniu przetarłem kompot i winogrona przez sitko, do osobnego naczynia i wlałem kompot wraz z przetartymi winogronami ponownie do garnka ok. 1 litr płynu. Chodzi o to by pozbyć się skórek i pestek.
- W połowie szklanki wystudzonego kompotu rozrobiłem 2 budynie.
- Sok w garnku zagotowałem i dodałem rozrobiony budyń.
- Całość mieszałem około 1-2 min, aż zgęstniało.
- Wyłożyłem jeszcze ciepłą masę na dolny blat ciasta i przykryłem drugim blatem.
- Całość posypałem cukrem pudrem i gotowe..
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto na soku z winogron wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Bardzo mnie zaciekawiło, jak można zrobić ciasto na soku, skoro jest płynny 😉 Ale ok, teraz już wiem. Fajny pomysł. Dzięki 🙂