Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

2 min. czytania
0
0
Tak, od dziś zaopatrujemy się w desery w marketach budowlanych i robimy ciasto styropian. Ten akurat jogurtowo-truskawkowy, ale możecie użyć i innych jogurtów. Fajnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. W ogóle nie przypomina w smaku styropianu ze ścian. więc się nie bójcie, tylko zakasujemy rękawy i robimy. Cukru jest mniej trochę niż w popularnych przepisach w internecie i dlatego posypałem go cukrem pudrem po wierzchu, wtedy jest w sam raz słodki.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 50 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklani cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna do pieczenia
  • szczypta soli

Masa jogurtowa:

  • 4 duże (po 400 ml jogurty truskawkowe)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  • Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i szczyptę soli. Dodajemy cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Wszystko mieszamy i robimy sypką kruszonkę.
  • Dzielimy na pół i jedną część wykładamy na blaszkę (35x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Robimy masę jogurtową. Do miski wkładamy jogurty, budyń, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszamy dokładnie.
  • Ubijamy pianę z białek dodając pod koniec porcjami cukier.
  • Łączymy pianę z jogurtami delikatnie mieszając.
  • Wykładamy na blaszkę. Posypujemy z wierzchu drugą częścią kruszonki.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 min.
  • Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…