w ,

Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

Tak, od dziś zaopatrujemy się w desery w marketach budowlanych i robimy ciasto styropian. Ten akurat jogurtowo-truskawkowy, ale możecie użyć i innych jogurtów. Fajnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. W ogóle nie przypomina w smaku styropianu ze ścian. więc się nie bójcie, tylko zakasujemy rękawy i robimy. Cukru jest mniej trochę niż w popularnych przepisach w internecie i dlatego posypałem go cukrem pudrem po wierzchu, wtedy jest w sam raz słodki.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 50 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Ciato jogurtowo-truskawkowe - Styropian
Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklani cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna do pieczenia
  • szczypta soli

Masa jogurtowa:

  • 4 duże (po 400 ml jogurty truskawkowe)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
  • Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i szczyptę soli. Dodajemy cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Wszystko mieszamy i robimy sypką kruszonkę.
  • Dzielimy na pół i jedną część wykładamy na blaszkę (35x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Robimy masę jogurtową. Do miski wkładamy jogurty, budyń, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszamy dokładnie.
  • Ubijamy pianę z białek dodając pod koniec porcjami cukier.
  • Łączymy pianę z jogurtami delikatnie mieszając.
  • Wykładamy na blaszkę. Posypujemy z wierzchu drugą częścią kruszonki.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 min.
  • Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciato jogurtowo-truskawkowe - Styropian wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze