Błota Missisipi to ciemne, mocno czekoladowe ciasto z białą delikatną bitą śmietaną, a wszystko jeszcze posypane wiórkami czekolady… poezja rozpusty. Spód jest w środku miękki i rozpływający się w ustach i otoczony jest twardą i kruchą skorupką. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają tworząc idealną całość. Jeśli nie liczycie kalorii – spróbujcie koniecznie chociaż mały kawałek, będziecie chcieli więcej 🙂 Ciasto upiekła moja siostra Ania – dzięki za przepis i zdjęcie.
Jak wykonać przepis na – Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną – Błota MissisipiPotrzebne składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
Masa czekoladowa
- 2 jajka
- 90 g masła
- 150 ml śmietany (18%)
- 80 g czekolady deserowej
- 2 łyżki kakao
- 175 g cukru trzcinowego
Bita śmietana
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- kilka kostek czekolady
Sposób wykonania
- Zaczynam od ciasta i łącze w misce wszystkie suche składniki. Dodaję masło w temperaturze pokojowej i wyrabiam wszystko do całkowitego połączenia składników. jak ciężko się wyrabia warto dodać trochę wody. Po wyrobieniu zawijam w folię i wsadzam ciasto do lodówki na 30 min.
- Formę na tartę o średnicy 21 cm smaruję masłem. Wykładam ją dokładnie ciastem razem z brzegami, robię widelcem otwory w dnie, przykrywam papierem do pieczenia i wsypuje na wierzch trochę fasoli, by obciążyć ciasto aby nie rosło podczas pieczenia..
- Wstawiam ciasto do piekarnika i podpiekam 25 min. w 180 stopniach.
- Teraz czas na masę czekoladową. Masło ucieram z cukrem i jajkami do uzyskania puszystej masy. Dodaję stopniowo kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dalej ucieram do połączenia się składników.
- Wylewam masę na podpieczony spód ciasta z którego wcześniej zdjąłem papier z fasolą. I znów wstawiam do piekarnika na 45 minut ale w mniejszej temperaturze, bo wystarczy 160 stopni.
- Upieczone ciasto może być wypukłe ale nie przejmujcie się tym, opadnie i pokruszy się na wierzchu – tak ma być. Zostawiam je do całkowitego wystudzenia w formie.
- Wystarczy tylko teraz ubić śmietanę, na sztywno mikserem, wyłożyć na wystudzone ciasto i posypać startą czekoladą. Można zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną – Błota Missisipi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
rewelacyjne ciasto
Myślę, że moi chłopcy takie ciacho by wciągnęli na raz 🙂 Pysznie Ci wyszło.