Potrzebne składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
Masa czekoladowa
- 2 jajka
- 90 g masła
- 150 ml śmietany (18%)
- 80 g czekolady deserowej
- 2 łyżki kakao
- 175 g cukru trzcinowego
Bita śmietana
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- kilka kostek czekolady
Sposób wykonania
- Zaczynam od ciasta i łącze w misce wszystkie suche składniki. Dodaję masło w temperaturze pokojowej i wyrabiam wszystko do całkowitego połączenia składników. jak ciężko się wyrabia warto dodać trochę wody. Po wyrobieniu zawijam w folię i wsadzam ciasto do lodówki na 30 min.
- Formę na tartę o średnicy 21 cm smaruję masłem. Wykładam ją dokładnie ciastem razem z brzegami, robię widelcem otwory w dnie, przykrywam papierem do pieczenia i wsypuje na wierzch trochę fasoli, by obciążyć ciasto aby nie rosło podczas pieczenia..
- Wstawiam ciasto do piekarnika i podpiekam 25 min. w 180 stopniach.
- Teraz czas na masę czekoladową. Masło ucieram z cukrem i jajkami do uzyskania puszystej masy. Dodaję stopniowo kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dalej ucieram do połączenia się składników.
- Wylewam masę na podpieczony spód ciasta z którego wcześniej zdjąłem papier z fasolą. I znów wstawiam do piekarnika na 45 minut ale w mniejszej temperaturze, bo wystarczy 160 stopni.
- Upieczone ciasto może być wypukłe ale nie przejmujcie się tym, opadnie i pokruszy się na wierzchu – tak ma być. Zostawiam je do całkowitego wystudzenia w formie.
- Wystarczy tylko teraz ubić śmietanę, na sztywno mikserem, wyłożyć na wystudzone ciasto i posypać startą czekoladą. Można zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną – Błota Missisipi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
rewelacyjne ciasto
Myślę, że moi chłopcy takie ciacho by wciągnęli na raz 🙂 Pysznie Ci wyszło.