w , ,

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną – Błota Missisipi

Błota Missisipi to ciemne, mocno czekoladowe ciasto z białą delikatną bitą śmietaną, a wszystko jeszcze posypane wiórkami czekolady… poezja rozpusty. Spód jest w środku miękki i rozpływający się w ustach i otoczony jest twardą i kruchą skorupką. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają tworząc idealną całość. Jeśli nie liczycie kalorii – spróbujcie koniecznie chociaż mały kawałek, będziecie chcieli więcej 🙂 Ciasto upiekła moja siostra Ania – dzięki za przepis i zdjęcie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną – Błota Missisipi
Składniki:

Ciasto czekoladowe

  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody

Masa czekoladowa

  • 2 jajka
  • 90 g masła
  • 150 ml śmietany (18%)
  • 80 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g cukru trzcinowego

Bita śmietana

  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • kilka kostek czekolady
Sposób wykonania:
  • Zaczynam od ciasta i łącze w misce wszystkie suche składniki. Dodaję masło w temperaturze pokojowej i wyrabiam wszystko do całkowitego połączenia składników. jak ciężko się wyrabia warto dodać trochę wody. Po wyrobieniu zawijam w folię i wsadzam ciasto do lodówki na 30 min.
  • Formę na tartę o średnicy 21 cm smaruję masłem. Wykładam ją dokładnie ciastem razem z brzegami, robię widelcem otwory w dnie, przykrywam papierem do pieczenia i wsypuje na wierzch trochę fasoli, by obciążyć ciasto aby nie rosło podczas pieczenia..
  • Wstawiam ciasto do piekarnika i podpiekam 25 min. w 180 stopniach.
  • Teraz czas na masę czekoladową. Masło ucieram z cukrem i jajkami do uzyskania puszystej masy. Dodaję stopniowo kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dalej ucieram do połączenia się składników.
  • Wylewam masę na podpieczony spód ciasta z którego wcześniej zdjąłem papier z fasolą. I znów wstawiam do piekarnika na 45 minut ale w mniejszej temperaturze, bo wystarczy 160 stopni.
  • Upieczone ciasto może być wypukłe ale nie przejmujcie się tym, opadnie i pokruszy się na wierzchu – tak ma być. Zostawiam je do całkowitego wystudzenia w formie.
  • Wystarczy tylko teraz ubić śmietanę, na sztywno mikserem, wyłożyć na wystudzone ciasto i posypać startą czekoladą. Można zajadać.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną – Błota Missisipi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
iza
24 dni temu

rewelacyjne ciasto

Słodko Słodka
24 dni temu

Myślę, że moi chłopcy takie ciacho by wciągnęli na raz 🙂 Pysznie Ci wyszło.