Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną – Błota Missisipi

Kosą po patelni
30 września 2020
czekoladowe bita smietana
Błota Missisipi to ciemne, mocno czekoladowe ciasto z białą delikatną bitą śmietaną, a wszystko jeszcze posypane wiórkami czekolady… poezja rozpusty. Spód jest w środku miękki i rozpływający się w ustach i otoczony jest twardą i kruchą skorupką. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają tworząc idealną całość. Jeśli nie liczycie kalorii – spróbujcie koniecznie chociaż mały kawałek, będziecie chcieli więcej 🙂 Ciasto upiekła moja siostra Ania – dzięki za przepis i zdjęcie.
Przygotowanie: 30 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz.
Łącznie: 1 godz. godz. 30 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
3 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną – Błota Missisipi

Potrzebne składniki

Ciasto czekoladowe

  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody

Masa czekoladowa

  • 2 jajka
  • 90 g masła
  • 150 ml śmietany (18%)
  • 80 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g cukru trzcinowego

Bita śmietana

  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • kilka kostek czekolady
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Zaczynam od ciasta i łącze w misce wszystkie suche składniki. Dodaję masło w temperaturze pokojowej i wyrabiam wszystko do całkowitego połączenia składników. jak ciężko się wyrabia warto dodać trochę wody. Po wyrobieniu zawijam w folię i wsadzam ciasto do lodówki na 30 min.
  • Formę na tartę o średnicy 21 cm smaruję masłem. Wykładam ją dokładnie ciastem razem z brzegami, robię widelcem otwory w dnie, przykrywam papierem do pieczenia i wsypuje na wierzch trochę fasoli, by obciążyć ciasto aby nie rosło podczas pieczenia..
  • Wstawiam ciasto do piekarnika i podpiekam 25 min. w 180 stopniach.
  • Teraz czas na masę czekoladową. Masło ucieram z cukrem i jajkami do uzyskania puszystej masy. Dodaję stopniowo kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dalej ucieram do połączenia się składników.
  • Wylewam masę na podpieczony spód ciasta z którego wcześniej zdjąłem papier z fasolą. I znów wstawiam do piekarnika na 45 minut ale w mniejszej temperaturze, bo wystarczy 160 stopni.
  • Upieczone ciasto może być wypukłe ale nie przejmujcie się tym, opadnie i pokruszy się na wierzchu – tak ma być. Zostawiam je do całkowitego wystudzenia w formie.
  • Wystarczy tylko teraz ubić śmietanę, na sztywno mikserem, wyłożyć na wystudzone ciasto i posypać startą czekoladą. Można zajadać.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną – Błota Missisipi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

czekoladowe bita smietana
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
Marta
3 lutego 2025 08:55

Hmmm a co ze śmetaną 18%? Na ktorym etapie dodajemy?
Nieladnie tak kasowac komentarze 😉

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lutego 2025 15:08

Szkoda, ze za późno zauważyłam, że w opisie brakuje informacji kiedy dodać śmietanę 18%. Ciasto bez śnietany już w piekarniku 🫣

0
Odpowiedz
iza
iza
1 października 2020 07:55

rewelacyjne ciasto

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
30 września 2020 18:52

Myślę, że moi chłopcy takie ciacho by wciągnęli na raz 🙂 Pysznie Ci wyszło.

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
body Cover

5 ciekawych faktów dotyczących Twojego ciała

portrait 4599559 1280

Zdrowie i energia jesienią: Naturalne sposoby na zdrowie

laka kwietna

Łąka kwietna w ogrodzie: zalety, pielęgnacja, ekologia

gamer 5979004 1280

Jak gry online wpływają na rozwój umiejętności społecznych i komunikacyjnych?

alfredo 8305773 1280

Sekrety idealnego sosu: Jak zrobić pyszny sos, który urozmaici każde danie?

ai technologia

Jak sztuczna inteligencja zmienia nasze codzienne życie?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?