Potrzebne składniki
- 5 bananów
- 1 puszka masy kajmakowej
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 fix-y do ubijania śmietany
- 3 czubate łyżki startej czekolady deserowej
- 150 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g herbatników
- kakao do posypania
Sposób wykonania
- Kruszymy bardzo drobno lub blendujemy herbatniki.
- Rozpuszczamy masło i wlewamy do herbatników i dokładnie mieszamy.
- Wyklejamy formę o średnicy 24-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia, na dnie i lekko boki.
- Wstawiamy do lodówki na pół godziny by schłodzić.
- Podgrzewamy w puszce otwartej lekko masę kajmakową.
- Kroimy na plasterki banany i polewamy 1 łyżka soku z cytryny.
- Wylewamy masę kajmakową na schłodzony spód. Ponownie chłodzimy 15 minut.
- Układamy w spiralne okręgi na zakładkę banany i znów wstawiamy do lodówki.
- W tym czasie ubijamy śmietanę z fixem i 2 łyżkami cukru pudru i pod koniec dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy śmietanę z kawałkami czekolady.
- Nakładamy na banany śmietanę, wyrównujemy i posypujemy kakaem przez sitko.
- Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny przed podaniem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto bananowe Banoffee wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!