Ciasto bajaderka jest normalnie pyszne. I w zasadzie tak bym mógł zakończyć ten wstęp, jednak napiszę więcej. Bajaderki w cukierniach, nie wiem czy wiecie, ale to resztki niesprzedanych wcześniej ciast i ciastek przemielone w masę zazwyczaj kakaową z dodatkiem alkoholu, oblane czekoladą. Brzmi zachęcająco - pewnie, że nie - ale jakie pyszne. Tu trochę inaczej, nie bierzemy starego ciasta, ale idea pokruszenia już upieczonego ciasta i zmieszania go z bakaliami i alkoholem została. Do tego pyszna polewa na wierzchu i mamy własną bajaderkę i nie musimy zgadywać co w niej było. Szczerze i tak bajaderka to jedno z moich ulubionych ciastek w cukierniach i nigdy chyba jeszcze nie jadłem takiej samej. Nawet z tej samej cukierni zależnie od dnia, mogą się różnić smakiem, może to, że nie wiadomo na co trafisz stanowi o wyjątkowości tego ciastka. Pamiętam, że sporo lat temu szedłem specjalnie kilka przecznic do cukierni na Jaracza przy DH Magda w Łodzi, by zjeść wielką kulę bajaderkową Podejrzewam, że to było trzecie życie pączka, bo najpierw był zwykłym pączkiem, potem ciastkiem ponczowym, a na końcu bajaderką. Mam to w nosie były najpyszniejsze na świecie. Wstęp wyszedł mało zachęcający, ale spróbujcie. Mogłem jednak zakończyć po pierwszym zdaniu 🙂
Jak wykonać przepis na - Ciasto bajaderkaPotrzebne składniki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g margaryny do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Do przełożenia:
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 g margaryny do pieczenia
- 2 żółtka
- 4 łyżki rumu
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich (łuskanych)
- skórka pomarańczowa
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Formujemy kulkę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Ciasto po schłodzeniu dzielimy na 2 części i wylepiamy każdą 2 jednakowe foremki, jak nie mamy można piec je kolejno. Użyjecie mniejszej wyjdzie wyższe, ja niestety użyłem dużej prostokątnej i wyszedł plaskaty placek.
- Placki pieczemy pierwszy 25 min., a drugi 35 min w 200 stopniach.
- Obie części studzimy i ten placek, który piekł się dłużej kruszymy np. wałkiem i dodajemy do masy.
- Margarynę na masę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy pokruszoną nożem czekoladę i pokruszony placek. Dodajemy też rum, skórkę pomarańczową i bakalie i wszystko dokładnie mieszamy.
- Wylewamy masę na placek.
- Robimy polewę czekoladową (możesz użyć takiej jak w moim przepisie na murzynek) i wylewamy na ciasto.
- Schładzamy ciasto w lodówce i kroimy na kawałki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto bajaderka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: