Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Ciasto bajaderka

Kosą po patelni
14 marca 2019
ciasto bajaderka
Ciasto bajaderka jest normalnie pyszne. I w zasadzie tak bym mógł zakończyć ten wstęp, jednak napiszę więcej. Bajaderki w cukierniach, nie wiem czy wiecie, ale to resztki niesprzedanych wcześniej ciast i ciastek przemielone w masę zazwyczaj kakaową z dodatkiem alkoholu, oblane czekoladą. Brzmi zachęcająco - pewnie, że nie - ale jakie pyszne. Tu trochę inaczej, nie bierzemy starego ciasta, ale idea pokruszenia już upieczonego ciasta i zmieszania go z bakaliami i alkoholem została. Do tego pyszna polewa na wierzchu i mamy własną bajaderkę i nie musimy zgadywać co w niej było. Szczerze i tak bajaderka to jedno z moich ulubionych ciastek w cukierniach i nigdy chyba jeszcze nie jadłem takiej samej. Nawet z tej samej cukierni zależnie od dnia, mogą się różnić smakiem, może to, że nie wiadomo na co trafisz stanowi o wyjątkowości tego ciastka. Pamiętam, że sporo lat temu szedłem specjalnie kilka przecznic do cukierni na Jaracza przy DH Magda w Łodzi, by zjeść wielką kulę bajaderkową Podejrzewam, że to było trzecie życie pączka, bo najpierw był zwykłym pączkiem, potem ciastkiem ponczowym, a na końcu bajaderką. Mam to w nosie były najpyszniejsze na świecie. Wstęp wyszedł mało zachęcający, ale spróbujcie. Mogłem jednak zakończyć po pierwszym zdaniu 🙂
Przygotowanie: 15 min. min.
Gotowanie: 45 min. min.
Jak wykonać przepis na - Ciasto bajaderka

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Do przełożenia:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 150 g margaryny do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki rumu
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich (łuskanych)
  • skórka pomarańczowa
Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Formujemy kulkę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
  • Ciasto po schłodzeniu dzielimy na 2 części i wylepiamy każdą 2 jednakowe foremki, jak nie mamy można piec je kolejno. Użyjecie mniejszej wyjdzie wyższe, ja niestety użyłem dużej prostokątnej i wyszedł plaskaty placek.
  • Placki pieczemy pierwszy 25 min., a drugi 35 min w 200 stopniach.
  • Obie części studzimy i ten placek, który piekł się dłużej kruszymy np. wałkiem i dodajemy do masy.
  • Margarynę na masę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy pokruszoną nożem czekoladę i pokruszony placek. Dodajemy też rum, skórkę pomarańczową i bakalie i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Wylewamy masę na placek.
  • Robimy polewę czekoladową (możesz użyć takiej jak w moim przepisie na murzynek) i wylewamy na ciasto.
  • Schładzamy ciasto w lodówce i kroimy na kawałki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto bajaderka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

ciasto bajaderka
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
gotowanie5skladnikow

Jak gotować szybko i smacznie używając tylko pięciu składników?

dog 2606759 1280

Jak sprawić, żeby pies i kot zgodnie żyli pod jednym dachem?

portrait 4599559 1280

Zdrowie i energia jesienią: Naturalne sposoby na zdrowie

stres swieta

Jak przygotować święta bez stresu? Planowanie krok po kroku

jesienogrod

Jesień w ogrodzie: Sprawdź, jak zadbać o rośliny przed zimą

kotwkartonie

Dlaczego koty tak bardzo uwielbiają kartony? Odkrywamy tajemnice kociej psychiki

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?