Potrzebne składniki
- 1 opakowanie margaryny do pieczenia 250 g
- 1,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- rodzynki (bakalie wg. uznania)
Sposób wykonania
- Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień na minimalny i dodajemy kakao rozpuszczone w wodzie. Mieszamy co jakiś czas i gotujemy ok. 7-10 min. aż masa nieco zgęstnieje. Studzimy.
- Odlewamy 1/3 szklanki masy na polewę.
- W misce ubijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i masę kakaową. Całość dokładnie miksujemy. Możemy dodać do masy rodzynki i bakalie.
- Ciasto przekładamy do dużej keksówki i pieczemy w temperaturze 180 stopni, 40 minut.
- Po wystudzeniu smarujemy polewą i dekorujemy wiórkami lub orzechami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Murzynek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
ja tam najbardziej uwielbiałam „czyścić” michę po samym cieście! 😀
Kolejny smak dzieciństwa! 🙂 Kiedyś przerobię Twój przepis na bezglutkowy 😉
trudno chyba nie będzie 🙂 a smak będzie i tak wyśmienity – polecam