Murzynek

2 min. czytania
3
0
Murzynek wg. przepisu mojej Mamy. Zawsze wychodzi i zawsze jest pyszny. Można dodać nawet ze 4 łyżki kakao, a co tam. Najlepsze z niego i tak było zawsze oblizywanie garnka po polewie i zjadanie piętek ciasta. Pamiętam jak Mama rysowała na spodzie garnka linię, siadałem z Siostrą i jedliśmy każde swoją część do wyznaczonej kreski. Były to prawdziwe wojny łyżeczkowe - wyjechałeś na moje!!! Smak dalej ten sam i wylizywanie weszło w krew. Polecam serdecznie. Ciasto proste i można je robić wspólnie z dziećmi - sporo zabawy przy tym.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz.

Składniki:

  • 1 opakowanie margaryny do pieczenia 250 g
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki (bakalie wg. uznania)

Sposób wykonania:

  • Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień na minimalny i dodajemy kakao rozpuszczone w wodzie. Mieszamy co jakiś czas i gotujemy ok. 7-10 min. aż masa nieco zgęstnieje. Studzimy.
  • Odlewamy 1/3 szklanki masy na polewę.
  • W misce ubijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i masę kakaową. Całość dokładnie miksujemy. Możemy dodać do masy rodzynki i bakalie.
  • Ciasto przekładamy do dużej keksówki i pieczemy w temperaturze 180 stopni, 40 minut.
  • Po wystudzeniu smarujemy polewą i dekorujemy wiórkami lub orzechami.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

3 komentarze

  1. Avatar

    Ania Kucharzyna - 30 września 2017 w 22:18

    ja tam najbardziej uwielbiałam „czyścić” michę po samym cieście! 😀

    Odpowiedz

  2. Avatar

    Okiem Blondynki by McBlondi - 29 września 2017 w 10:44

    Kolejny smak dzieciństwa! 🙂 Kiedyś przerobię Twój przepis na bezglutkowy 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Babka piaskowa ucierana

Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…