Murzynek

4 min. czytania
3
0
Murzynek wg. przepisu mojej Mamy. Zawsze wychodzi i zawsze jest pyszny. Można dodać nawet ze 4 łyżki kakao, a co tam. Najlepsze z niego i tak było zawsze oblizywanie garnka po polewie i zjadanie piętek ciasta. Pamiętam jak Mama rysowała na spodzie garnka linię, siadałem z Siostrą i jedliśmy każde swoją część do wyznaczonej kreski. Były to prawdziwe wojny łyżeczkowe - wyjechałeś na moje!!! Smak dalej ten sam i wylizywanie weszło w krew. Polecam serdecznie. Ciasto proste i można je robić wspólnie z dziećmi - sporo zabawy przy tym.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Murzynek
Składniki:
  • 1 opakowanie margaryny do pieczenia 250 g
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki (bakalie wg. uznania)
Sposób wykonania:
  • Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień na minimalny i dodajemy kakao rozpuszczone w wodzie. Mieszamy co jakiś czas i gotujemy ok. 7-10 min. aż masa nieco zgęstnieje. Studzimy.
  • Odlewamy 1/3 szklanki masy na polewę.
  • W misce ubijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i masę kakaową. Całość dokładnie miksujemy. Możemy dodać do masy rodzynki i bakalie.
  • Ciasto przekładamy do dużej keksówki i pieczemy w temperaturze 180 stopni, 40 minut.
  • Po wystudzeniu smarujemy polewą i dekorujemy wiórkami lub orzechami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Murzynek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

3
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Ania KucharzynaKosą po patelniOkiem Blondynki by McBlondi Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania Kucharzyna
Gość
Ania Kucharzyna

ja tam najbardziej uwielbiałam „czyścić” michę po samym cieście! 😀

Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Kolejny smak dzieciństwa! 🙂 Kiedyś przerobię Twój przepis na bezglutkowy 😉

Kosą po patelni
Gość

trudno chyba nie będzie 🙂 a smak będzie i tak wyśmienity – polecam

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite