Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciastka orzechowe – pomysł na wykorzystanie białek

Ciastka orzechowe – pomysł na wykorzystanie białek

2 min. czytania
1
0
Super ciastka orzechowe z czekoladą, kompletnie bez tłuszczu i świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostały z produkcji innego ciasta. Pomysł powstał również z potrzeby wykorzystania kawałków przeróżnej czekolady, królików po świętach i innych rzeczy które zalegały w szafce ze słodyczami. Umówmy się takie wyroby czekoladopodobne są nawet przez dzieci słabo przyswajalne, przerobione w ciastkach, miękkich, pachnących czekoladą i orzechami zyskują nowe życie. Ciastka znikają błyskawicznie i sa bardzo smaczne i delikatne.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji – 30 sztuk
Kalorii na 100g / 350
Przepis na:

Ciastka orzechowe

Składniki:

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g orzechów włoskich
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kawy cappuccino (orzechowej lub czekoladowej)
  • 2 łyżki nalewki wisniowej (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Ubiłem na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, gdy zaczęła błyszczeć dodawałem powoli cukier dalej ubijając.
  • Do ubitej piany dodałem drobno posiekane orzechy i czekoladę, również rozdrobnioną, mąkę, kawę i wiśniówkę – delikatnie wymieszałem wszystkie składniki łyżką.
  • Wykładałem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, po łyżce masy i formowałem ciasteczka, zachowując niewielkie przerwy między nimi.
  • Wstawiłem ciastka orzechowe do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni na 20 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 70
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    71
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Basia - 9 maja 2019 w 09:11

    Muszę wypróbować ten przepis. U nas w domu często zostają białka, bez nie potrafię zrobić, to może te ciastka się udadza

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Pierogi z białą kiełbasą

Pierogi z białą kiełbasą to podobno pierogi po łódzku, jednak trochę poszperałem w sieci i…