Ciastka orzechowe – pomysł na wykorzystanie białek

4 min. czytania
1
0
Super ciastka orzechowe z czekoladą, kompletnie bez tłuszczu i świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostały z produkcji innego ciasta. Pomysł powstał również z potrzeby wykorzystania kawałków przeróżnej czekolady, królików po świętach i innych rzeczy które zalegały w szafce ze słodyczami. Umówmy się takie wyroby czekoladopodobne są nawet przez dzieci słabo przyswajalne, przerobione w ciastkach, miękkich, pachnących czekoladą i orzechami zyskują nowe życie. Ciastka znikają błyskawicznie i sa bardzo smaczne i delikatne.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji – 30 sztuk
Kalorii na 100g / 350
Jak wykonać przepis na – Ciastka orzechowe
Składniki:
  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g orzechów włoskich
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kawy cappuccino (orzechowej lub czekoladowej)
  • 2 łyżki nalewki wisniowej (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
  • Ubiłem na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, gdy zaczęła błyszczeć dodawałem powoli cukier dalej ubijając.
  • Do ubitej piany dodałem drobno posiekane orzechy i czekoladę, również rozdrobnioną, mąkę, kawę i wiśniówkę – delikatnie wymieszałem wszystkie składniki łyżką.
  • Wykładałem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, po łyżce masy i formowałem ciasteczka, zachowując niewielkie przerwy między nimi.
  • Wstawiłem ciastka orzechowe do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni na 20 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciastka orzechowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 72
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    77
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Basia
Basia
1 rok temu

Muszę wypróbować ten przepis. U nas w domu często zostają białka, bez nie potrafię zrobić, to może te ciastka się udadza

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).