Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciastka orzechowe – pomysł na wykorzystanie białek

Ciastka orzechowe – pomysł na wykorzystanie białek

2 min. czytania
1
0
Super ciastka orzechowe z czekoladą, kompletnie bez tłuszczu i świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostały z produkcji innego ciasta. Pomysł powstał również z potrzeby wykorzystania kawałków przeróżnej czekolady, królików po świętach i innych rzeczy które zalegały w szafce ze słodyczami. Umówmy się takie wyroby czekoladopodobne są nawet przez dzieci słabo przyswajalne, przerobione w ciastkach, miękkich, pachnących czekoladą i orzechami zyskują nowe życie. Ciastka znikają błyskawicznie i sa bardzo smaczne i delikatne.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji – 30 sztuk
Kalorii na 100g / 350
Przepis na:

Ciastka orzechowe

Składniki:

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g orzechów włoskich
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kawy cappuccino (orzechowej lub czekoladowej)
  • 2 łyżki nalewki wisniowej (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Ubiłem na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, gdy zaczęła błyszczeć dodawałem powoli cukier dalej ubijając.
  • Do ubitej piany dodałem drobno posiekane orzechy i czekoladę, również rozdrobnioną, mąkę, kawę i wiśniówkę – delikatnie wymieszałem wszystkie składniki łyżką.
  • Wykładałem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, po łyżce masy i formowałem ciasteczka, zachowując niewielkie przerwy między nimi.
  • Wstawiłem ciastka orzechowe do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni na 20 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 71
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
    77
    Udostępnienia

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Basia
Gość
Basia

Muszę wypróbować ten przepis. U nas w domu często zostają białka, bez nie potrafię zrobić, to może te ciastka się udadza


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.