Super ciastka orzechowe z czekoladą, kompletnie bez tłuszczu i świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostały z produkcji innego ciasta. Pomysł powstał również z potrzeby wykorzystania kawałków przeróżnej czekolady, królików po świętach i innych rzeczy które zalegały w szafce ze słodyczami. Umówmy się takie wyroby czekoladopodobne są nawet przez dzieci słabo przyswajalne, przerobione w ciastkach, miękkich, pachnących czekoladą i orzechami zyskują nowe życie. Ciastka znikają błyskawicznie i sa bardzo smaczne i delikatne.
Jak wykonać przepis na – Ciastka orzechowe
Potrzebne składniki
- 4 białka
- 1 szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 250 g orzechów włoskich
- 200 g czekolady mlecznej
- 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki kawy cappuccino (orzechowej lub czekoladowej)
- 2 łyżki nalewki wisniowej (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Ubiłem na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, gdy zaczęła błyszczeć dodawałem powoli cukier dalej ubijając.
- Do ubitej piany dodałem drobno posiekane orzechy i czekoladę, również rozdrobnioną, mąkę, kawę i wiśniówkę – delikatnie wymieszałem wszystkie składniki łyżką.
- Wykładałem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, po łyżce masy i formowałem ciasteczka, zachowując niewielkie przerwy między nimi.
- Wstawiłem ciastka orzechowe do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni na 20 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciastka orzechowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Upiekłam, troszkę inaczej bo bez kawy i wiśniówki, chciałam uzyskać „klarowniejszy” smak, bez tylu smaków dodatkowych. Ciastka bardzo fajne, mocno orzechowe, chrupiące, smaczniejsze niż kokosanki, które piekłam w tym samym czasie (nie tak słodkie). Będę powtarzać. Dzięki za pomysł ☺️
Przepis to tylko inspiracja nie trzeba się go sztywno trzymać – super że smakowały 🙂
Muszę wypróbować ten przepis. U nas w domu często zostają białka, bez nie potrafię zrobić, to może te ciastka się udadza