w ,

Ciastka orzechowe – pomysł na wykorzystanie białek



Super ciastka orzechowe z czekoladą, kompletnie bez tłuszczu i świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostały z produkcji innego ciasta. Pomysł powstał również z potrzeby wykorzystania kawałków przeróżnej czekolady, królików po świętach i innych rzeczy które zalegały w szafce ze słodyczami. Umówmy się takie wyroby czekoladopodobne są nawet przez dzieci słabo przyswajalne, przerobione w ciastkach, miękkich, pachnących czekoladą i orzechami zyskują nowe życie. Ciastka znikają błyskawicznie i sa bardzo smaczne i delikatne.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji 30 sztuk
Kalorii na 100g 350
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Ciastka orzechowe

Potrzebne składniki

  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g orzechów włoskich
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kawy cappuccino (orzechowej lub czekoladowej)
  • 2 łyżki nalewki wisniowej (opcjonalnie)

Sposób wykonania

  • Ubiłem na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, gdy zaczęła błyszczeć dodawałem powoli cukier dalej ubijając.
  • Do ubitej piany dodałem drobno posiekane orzechy i czekoladę, również rozdrobnioną, mąkę, kawę i wiśniówkę – delikatnie wymieszałem wszystkie składniki łyżką.
  • Wykładałem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, po łyżce masy i formowałem ciasteczka, zachowując niewielkie przerwy między nimi.
  • Wstawiłem ciastka orzechowe do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni na 20 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciastka orzechowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia

Upiekłam, troszkę inaczej bo bez kawy i wiśniówki, chciałam uzyskać „klarowniejszy” smak, bez tylu smaków dodatkowych. Ciastka bardzo fajne, mocno orzechowe, chrupiące, smaczniejsze niż kokosanki, które piekłam w tym samym czasie (nie tak słodkie). Będę powtarzać. Dzięki za pomysł ☺️

Basia

Muszę wypróbować ten przepis. U nas w domu często zostają białka, bez nie potrafię zrobić, to może te ciastka się udadza