Potrzebne składniki
- 4 białka
- 1 szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 250 g orzechów włoskich
- 200 g czekolady mlecznej
- 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki kawy cappuccino (orzechowej lub czekoladowej)
- 2 łyżki nalewki wisniowej (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Ubiłem na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, gdy zaczęła błyszczeć dodawałem powoli cukier dalej ubijając.
- Do ubitej piany dodałem drobno posiekane orzechy i czekoladę, również rozdrobnioną, mąkę, kawę i wiśniówkę – delikatnie wymieszałem wszystkie składniki łyżką.
- Wykładałem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, po łyżce masy i formowałem ciasteczka, zachowując niewielkie przerwy między nimi.
- Wstawiłem ciastka orzechowe do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni na 20 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciastka orzechowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Upiekłam, troszkę inaczej bo bez kawy i wiśniówki, chciałam uzyskać „klarowniejszy” smak, bez tylu smaków dodatkowych. Ciastka bardzo fajne, mocno orzechowe, chrupiące, smaczniejsze niż kokosanki, które piekłam w tym samym czasie (nie tak słodkie). Będę powtarzać. Dzięki za pomysł ☺️
Przepis to tylko inspiracja nie trzeba się go sztywno trzymać – super że smakowały 🙂
Muszę wypróbować ten przepis. U nas w domu często zostają białka, bez nie potrafię zrobić, to może te ciastka się udadza