Potrzebne składniki
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany (najlepiej 30-36%)
- 2 łyżki spirytusu
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie wymienione składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy do uzyskania gładkiej i lśniącej kulki. Masło najlepiej pokroić w kostkę, będzie się lepiej wyrabiać.
- Ciasto należy odpowietrzyć i w tym celu można je zdzielić kilkukrotnie wałkiem do ciasta lub rzucić nim o stolnicę. Możecie się przy okazji trochę wyżyć – takie przyjemne z pożytecznym.
- Ciasto zawijam w folię i pakuję na godzinę do lodówki.
- Teraz dzielę je na dwie części i każdą część rozwałkowuję na dość cienkie prostokątne placki, (ok. 20 cm szerokości) podsypując w razie potrzeby mąką.
- Za pomocą radełka lub noża wycinam prostokąty mniej więcej 3×10 cm i robię w nich na środku, wzdłuż dłuższego brzegu, małe nacięcie.
- Przewijam jeden z końców przez ten otwór i wyciągam na zewnątrz, tworząc charakterystyczny kształt chrustów.
- Gotowe chrusty przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko urosną tak więc zachowuję ok. 1,5 cm odstępy między chrustami.
- Piekę je w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Teraz wystarczy posypać je cukrem pudrem, oczywiście jak ostygną i można zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chrusty pieczone w piekarniku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
super przepis, zrobię