Jeśli nie chcesz się męczyć ze smażeniem w głębokim tłuszczu możesz skorzystać z tej alternatywnej wersji na chrusty pieczone w piekarniku. Mniej roboty, więc szybciej, nie ma oleju który pryska, wstawiasz blaszkę do piekarnika i zwyczajnie czekasz. W smaku nie ustępują tym tradycyjnym. Są chrupkie i delikatne. To wspaniała przekąska na czas karnawału, ale nie tylko. Można je przecież robić cały rok, szczególnie w tak prostej wersji. Świetnie się przechowują i są nawet lepsze na drugi dzień. Przepis i zdjęcie podesłała mi moja nieoceniona w tym względzie siostra Ania – dzięki kochana. Ręczy, że są smaczne i poleca ich zrobienie. Ja się przyłączam do tej opinii i wcinam zaraz swoje. Takie faworki są mniej nasiąknięte tłuszczem więc i to zdrowsza wersja. Pyszne chrusty i tylko 20 min. pracy – reszta to czekanie. Do tego banalnie proste, tak więc można robić nawet z dziećmi, bez obawy, że się poparzą olejem.
Jak wykonać przepis na – Chrusty pieczone w piekarniku
Potrzebne składniki
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany (najlepiej 30-36%)
- 2 łyżki spirytusu
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie wymienione składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy do uzyskania gładkiej i lśniącej kulki. Masło najlepiej pokroić w kostkę, będzie się lepiej wyrabiać.
- Ciasto należy odpowietrzyć i w tym celu można je zdzielić kilkukrotnie wałkiem do ciasta lub rzucić nim o stolnicę. Możecie się przy okazji trochę wyżyć – takie przyjemne z pożytecznym.
- Ciasto zawijam w folię i pakuję na godzinę do lodówki.
- Teraz dzielę je na dwie części i każdą część rozwałkowuję na dość cienkie prostokątne placki, (ok. 20 cm szerokości) podsypując w razie potrzeby mąką.
- Za pomocą radełka lub noża wycinam prostokąty mniej więcej 3×10 cm i robię w nich na środku, wzdłuż dłuższego brzegu, małe nacięcie.
- Przewijam jeden z końców przez ten otwór i wyciągam na zewnątrz, tworząc charakterystyczny kształt chrustów.
- Gotowe chrusty przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko urosną tak więc zachowuję ok. 1,5 cm odstępy między chrustami.
- Piekę je w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Teraz wystarczy posypać je cukrem pudrem, oczywiście jak ostygną i można zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chrusty pieczone w piekarniku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
super przepis, zrobię