Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Chrusty pieczone w piekarniku

Kosą po patelni 1 lutego 2021
Chrusty pieczone w piekarniku
Jeśli nie chcesz się męczyć ze smażeniem w głębokim tłuszczu możesz skorzystać z tej alternatywnej wersji na chrusty pieczone w piekarniku. Mniej roboty, więc szybciej, nie ma oleju który pryska, wstawiasz blaszkę do piekarnika i zwyczajnie czekasz. W smaku nie ustępują tym tradycyjnym. Są chrupkie i delikatne. To wspaniała przekąska na czas karnawału, ale nie tylko. Można je przecież robić cały rok, szczególnie w tak prostej wersji. Świetnie się przechowują i są nawet lepsze na drugi dzień.
Przepis i zdjęcie podesłała mi moja nieoceniona w tym względzie siostra Ania – dzięki kochana. Ręczy, że są smaczne i poleca ich zrobienie. Ja się przyłączam do tej opinii i wcinam zaraz swoje. Takie faworki są mniej nasiąknięte tłuszczem więc i to zdrowsza wersja. Pyszne chrusty i tylko 20 min. pracy – reszta to czekanie. Do tego banalnie proste, tak więc można robić nawet z dziećmi, bez obawy, że się poparzą olejem.
Przygotowanie: 20 min. min.
Gotowanie: 10 min. min.
Oczekiwanie: 1 godz. godz.
Łącznie: 1 godz. godz. 30 min. min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Chrusty pieczone w piekarniku

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany (najlepiej 30-36%)
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie wymienione składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy do uzyskania gładkiej i lśniącej kulki. Masło najlepiej pokroić w kostkę, będzie się lepiej wyrabiać.
  • Ciasto należy odpowietrzyć i w tym celu można je zdzielić kilkukrotnie wałkiem do ciasta lub rzucić nim o stolnicę. Możecie się przy okazji trochę wyżyć – takie przyjemne z pożytecznym.
  • Ciasto zawijam w folię i pakuję na godzinę do lodówki.
  • Teraz dzielę je na dwie części i każdą część rozwałkowuję na dość cienkie prostokątne placki, (ok. 20 cm szerokości) podsypując w razie potrzeby mąką.
  • Za pomocą radełka lub noża wycinam prostokąty mniej więcej 3×10 cm i robię w nich na środku, wzdłuż dłuższego brzegu, małe nacięcie.
  • Przewijam jeden z końców przez ten otwór i wyciągam na zewnątrz, tworząc charakterystyczny kształt chrustów.
  • Gotowe chrusty przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko urosną tak więc zachowuję ok. 1,5 cm odstępy między chrustami.
  • Piekę je w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Teraz wystarczy posypać je cukrem pudrem, oczywiście jak ostygną i można zajadać.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chrusty pieczone w piekarniku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX
Chrusty pieczone w piekarniku

Kosą po patelni 1 lutego 2021 1 lutego 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Patelnia granitowa czy stalowa?
Następny wpis Popularne masy do ciast – jak je przygotowywać?
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Bożena
Bożena
1 lutego 2021 20:46

super przepis, zrobię

0
Odpowiedz

Byłem prawie zdrowy, póki się nie zacząłem badać

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Grzyby marynowane

Ciastka walijskie z patelni – słodki prezent na Dzień Matki

Rosół drobiowy

Sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?