Potrzebne składniki
Ciasto:
- 600 g mąki
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 60 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 120 g masła
- 2 białka
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 1 jajko
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 12 moreli suszonych
- 12 daktyli suszonych
Sposób wykonania
- Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier. sól, wlewamy roztopione masło, wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
- Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny.
- Cukier z jajkiem, ekstraktem i z budyniem ubijamy na jednolitą masę lub miksujemy.
- Dodajemy po trochu twaróg i dokładnie mieszamy dodając po trochu pokrojone drobno owoce.
- Wykrawamy krążki o średnicy 6 cm z rozwałkowanego na 1,5 cm grubości ciasta. W każdym krążku robimy duże wgłębienie i nakładamy masę serową z lekką górką. Brzegi smarujemy białkiem.
- Pieczemy 20-25 min. w temperaturze 170 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułeczki drożdżowe z serem i owocami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Buły z twarogiem! <3 Za dzieciaka zawsze wybierałam drożdżówkę z serem, wyżerałam środek, a resztę zostawiałam 😛 Ciekawe jak by było z tymi bułeczkami? 😀
ja tam połykam w całości takie pyszne 🙂