Potrzebne składniki
- 700 g wołowiny (polędwica lub pierwsza krzyżowa)
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ogórki kiszone (niewielkie)
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 kieliszek wina białego wytrawnego
- 1/2 szklanki śmietany (30%)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej lub masło klarowane ( do smażenia)
Sposób wykonania
- Zaczynam od przygotowania składników. Mięso umyłem i oczyściłem. Pokroiłem w cienkie paski. Cebulę posiekałem drobno. Pieczarki pokroiłem w plasterki. Ogórki starłem na tarce o grubych oczkach.
- Teraz podszykowałem składniki. Cebulę przesmażyłem w garnku do zeszklenia i wyjąłem na bok. Na tym samym tłuszczu partiami podsmażyłem tez mięso, tak by się lekko przyrumieniło i zamknęło.
- Teraz wszystko wrzuciłem znów do garnka razem i dodałem koncentrat pomidorowy, papryki, Wymieszałem podsmażyłem pół minuty i dodałem wino i smażyłem do odparowania..
- Teraz dodałem musztardę i bulion i wszystko zagotowałem. Zmniejszyłem ogień i gotowałem do miękkości mięsa.
- Teraz problem z pieczarkami bo je trzeba podsmażyć osobno i dodać, może dlatego właśnie ich w oryginale nie było. W każdym razie, na osobnej patelni podsmażyłem na maśle i wrzuciłem do mięsa.
- Śmietanę wymieszałem z mąką, dodałem do niej linka łyżek bulionu z garnka i po dokładnym wymieszaniu wlałem do potrawy.
- Teraz dołożyłem dopiero ogórki i doprawiłem sola i pieprzem do smaku. Gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Boeuf Strogonow wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zrobiłam tylko z cebulą. Przepyszne.
Wszystko gra oprócz mąki. Mąka jest niepotrzebna. Za to kluseczki bardzo na tak – właściwie to dla mnie jest to wersja podstawowa, a o ryżu pierwsze słyszę.
Pyszne dziękuję za przepis
cieszę się że smakuje 🙂 pozdrawiam
Zdecydowanie ja też jestem przeciwna papryce w Bouef Strogonow (kurczę język można połamać przy tej nazwie)
eee gorzej sie pisze niż czyta jak wszystko po francusku 🙂
bef stroganof
Fiu,fiu pyszny początek tygodnia 🙂