Boeuf Strogonow – klasyczny przepis

7 min. czytania
5
0
Dziś wędrujemy do Rosji i przedstawiam Wam Boeuf Strogonow. Co śmieszne potrawa rosyjska, ale nazwa już pochodzi z Francji. Jednogarnkowe danie na bazie wołowiny. Niezwykle często gości na imprezach typu wesela, podawane koło północy, ma stanowić syty i kaloryczny podkład pod zakrapiany wieczór. I chyba swoje zadanie spełnia, bo niejednego postawił na nogi i dodał energii. Kopałem w przepisach oryginalnych i się doszukałem, że danie to nie miało w wersji pierwotnej ani pieczarek, ani ogórka kiszonego w składzie. Te elementy doszły do przepisu dużo później i w wersjach podawanych na stołach europejskich. Zamiast ogórków dodawany był sok z cytryny, a grzyby dodawane były symbolicznie na zasadzie "dwa grzyby w barszcz" i też nie zawsze. Ogólnie to bardzo proste danie. Dodawanie do niego świeżej papryki jednak uważam, za policzek wymierzony w stronę twórcy i zmienia to zasadniczo smak i charakter dania – jej zwyczajnie ma nie być i kropka. Moja wersja trochę mniej oryginalna bo z ogórkiem, ale bliska wersji podstawowej, wygląda tak:
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Boeuf Strogonow
Składniki:
  • 700 g wołowiny (polędwica lub pierwsza krzyżowa)
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki kiszone (niewielkie)
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 kieliszek wina białego wytrawnego
  • 1/2 szklanki śmietany (30%)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane ( do smażenia)
Sposób wykonania:
  • Zaczynam od przygotowania składników. Mięso umyłem i oczyściłem. Pokroiłem w cienkie paski. Cebulę posiekałem drobno. Pieczarki pokroiłem w plasterki. Ogórki starłem na tarce o grubych oczkach.
  • Teraz podszykowałem składniki. Cebulę przesmażyłem w garnku do zeszklenia i wyjąłem na bok. Na tym samym tłuszczu partiami podsmażyłem tez mięso, tak by się lekko przyrumieniło i zamknęło.
  • Teraz wszystko wrzuciłem znów do garnka razem i dodałem koncentrat pomidorowy, papryki, Wymieszałem podsmażyłem pół minuty i dodałem wino i smażyłem do odparowania..
  • Teraz dodałem musztardę i bulion i wszystko zagotowałem. Zmniejszyłem ogień i gotowałem do miękkości mięsa.
  • Teraz problem z pieczarkami bo je trzeba podsmażyć osobno i dodać, może dlatego właśnie ich w oryginale nie było. W każdym razie, na osobnej patelni podsmażyłem na maśle i wrzuciłem do mięsa.
  • Śmietanę wymieszałem z mąką, dodałem do niej linka łyżek bulionu z garnka i po dokładnym wymieszaniu wlałem do potrawy.
  • Teraz dołożyłem dopiero ogórki i doprawiłem sola i pieprzem do smaku. Gotowe.
Uwagi dodatkowe
Podaje się go zazwyczaj z ryżem lub pieczywem, ja jednak Was zaskoczę. Świetnie pasują do niego kluseczki. Trochę więcej pracy, ale spróbujcie, może i Wam zasmakuje.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Boeuf Strogonow wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

5
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KasiaKosą po patelniKasiaSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość
Kasia

Pyszne dziękuję za przepis

Kasia
Gość

Zdecydowanie ja też jestem przeciwna papryce w Bouef Strogonow (kurczę język można połamać przy tej nazwie)

Słodko Słodka
Gość

Fiu,fiu pyszny początek tygodnia 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).