Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Boeuf Strogonow – klasyczny przepis

Kosą po patelni 27 stycznia 2020
Dziś wędrujemy do Rosji i przedstawiam Wam Boeuf Strogonow. Co śmieszne potrawa rosyjska, ale nazwa już pochodzi z Francji. Jednogarnkowe danie na bazie wołowiny. Niezwykle często gości na imprezach typu wesela, podawane koło północy, ma stanowić syty i kaloryczny podkład pod zakrapiany wieczór. I chyba swoje zadanie spełnia, bo niejednego postawił na nogi i dodał energii. Kopałem w przepisach oryginalnych i się doszukałem, że danie to nie miało w wersji pierwotnej ani pieczarek, ani ogórka kiszonego w składzie. Te elementy doszły do przepisu dużo później i w wersjach podawanych na stołach europejskich. Zamiast ogórków dodawany był sok z cytryny, a grzyby dodawane były symbolicznie na zasadzie "dwa grzyby w barszcz" i też nie zawsze. Ogólnie to bardzo proste danie. Dodawanie do niego świeżej papryki jednak uważam, za policzek wymierzony w stronę twórcy i zmienia to zasadniczo smak i charakter dania – jej zwyczajnie ma nie być i kropka. Moja wersja trochę mniej oryginalna bo z ogórkiem, ale bliska wersji podstawowej, wygląda tak:
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Boeuf Strogonow

Potrzebne składniki

  • 700 g wołowiny (polędwica lub pierwsza krzyżowa)
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki kiszone (niewielkie)
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 kieliszek wina białego wytrawnego
  • 1/2 szklanki śmietany (30%)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane ( do smażenia)

Sposób wykonania

  • Zaczynam od przygotowania składników. Mięso umyłem i oczyściłem. Pokroiłem w cienkie paski. Cebulę posiekałem drobno. Pieczarki pokroiłem w plasterki. Ogórki starłem na tarce o grubych oczkach.
  • Teraz podszykowałem składniki. Cebulę przesmażyłem w garnku do zeszklenia i wyjąłem na bok. Na tym samym tłuszczu partiami podsmażyłem tez mięso, tak by się lekko przyrumieniło i zamknęło.
  • Teraz wszystko wrzuciłem znów do garnka razem i dodałem koncentrat pomidorowy, papryki, Wymieszałem podsmażyłem pół minuty i dodałem wino i smażyłem do odparowania..
  • Teraz dodałem musztardę i bulion i wszystko zagotowałem. Zmniejszyłem ogień i gotowałem do miękkości mięsa.
  • Teraz problem z pieczarkami bo je trzeba podsmażyć osobno i dodać, może dlatego właśnie ich w oryginale nie było. W każdym razie, na osobnej patelni podsmażyłem na maśle i wrzuciłem do mięsa.
  • Śmietanę wymieszałem z mąką, dodałem do niej linka łyżek bulionu z garnka i po dokładnym wymieszaniu wlałem do potrawy.
  • Teraz dołożyłem dopiero ogórki i doprawiłem sola i pieprzem do smaku. Gotowe.
Podaje się go zazwyczaj z ryżem lub pieczywem, ja jednak Was zaskoczę. Świetnie pasują do niego kluseczki. Trochę więcej pracy, ale spróbujcie, może i Wam zasmakuje.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Boeuf Strogonow wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi boeuf, jednogarnkowe, kiszone, mięso, obiad, ogórki, pieczarki, śmietana, sos, strogonow, wino, wołowina
Kosą po patelni 27 stycznia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Bo je się także oczami… Poznaj sposoby dekoracji ciast i zaskocz swoją rodzinę pysznym wypiekiem
Następny wpis Jak wybrać lampy ogrodowe?
8 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Renata
Renata
24 czerwca 2021 23:59

Zrobiłam tylko z cebulą. Przepyszne.

0
Odpowiedz
Tomasz
Tomasz
4 lipca 2020 09:20

Wszystko gra oprócz mąki. Mąka jest niepotrzebna. Za to kluseczki bardzo na tak – właściwie to dla mnie jest to wersja podstawowa, a o ryżu pierwsze słyszę.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
16 lutego 2020 14:39

Pyszne dziękuję za przepis

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Kasia
17 lutego 2020 08:36

cieszę się że smakuje 🙂 pozdrawiam

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
27 stycznia 2020 19:49

Zdecydowanie ja też jestem przeciwna papryce w Bouef Strogonow (kurczę język można połamać przy tej nazwie)

1
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Kasia
28 stycznia 2020 09:29

eee gorzej sie pisze niż czyta jak wszystko po francusku 🙂

0
Odpowiedz
Renata
Renata
Odpowiedz  Kasia
24 czerwca 2021 23:03

bef stroganof

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
27 stycznia 2020 16:32

Fiu,fiu pyszny początek tygodnia 🙂

1
Odpowiedz

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Żywność bogata w kolagen, która poprawi Twoje zdrowie

Barszcz biały na świeżych grzybach

Barszcz biały na świeżych grzybach

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Tortilla pszenno-kukurydziana

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?