w , , ,

Bezglutenowy omlet z kukurydzą



Ten bezglutenowy omlet z kukurydzą to kolejna propozycja Joanny. Szalenie prosty, jajka, mąka bezglutenowa, mleko i kukurydza. Proste składniki i szybko się go robi, a wychodzi naprawdę pyszny. Kukurydza fajnie się komponuje z jajkami i przez to, to naprawdę pożywne śniadanie. Dziękuję Joanno za przesłanie tej propozycji. Was również zachęcam do podsyłania własnych przepisów ze zdjęciami. Chętnie opublikuje je na mojej stronie – szczegóły na tej stronie.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 5 min.
Łącznie: 10 min.
Ilość porcji 1 osoba
Jak wykonać przepis na – Bezglutenowy omlet z kukurydzą

Potrzebne składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki bezglutenowej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 garść kukurydzy (takiej z puszki)
  • 1 szczypta soli
  • masło klarowane (do smażenia)

Sposób wykonania

  • Mąkę łączę z mlekiem, jajkami i solą i wszystko dokładnie miksuję do całkowitego połączenia składników i tak by się masa napowietrzyła.
  • Masę mieszam i wylewam na rozgrana patelnię z mniej więcej łyżką masła klarowanego.
  • Dokładam na wierzch kukurydzę, ilość wg. upodobania, ja lubię jak jest jej dużo. W przypływie fantazji możecie też dodać trochę pokrojonej w drobna kostkę papryki lub pokrojonego drobno pomidora – ale to już jak kto woli.
  • Smażę na patelni na małym ogniu, albo przykryty pokrywką i wtedy po usmażeniu składam na pół,, albo odkryty ale przewracam w połowie smażenia na drugą stronę najłatwiej za pomocą talerza.
  • Omlet powinien uzyskać złotą barwę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bezglutenowy omlet z kukurydzą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze