Potrzebne składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki bezglutenowej
- 2 łyżki mleka
- 1 garść kukurydzy (takiej z puszki)
- 1 szczypta soli
- masło klarowane (do smażenia)
Sposób wykonania
- Mąkę łączę z mlekiem, jajkami i solą i wszystko dokładnie miksuję do całkowitego połączenia składników i tak by się masa napowietrzyła.
- Masę mieszam i wylewam na rozgrana patelnię z mniej więcej łyżką masła klarowanego.
- Dokładam na wierzch kukurydzę, ilość wg. upodobania, ja lubię jak jest jej dużo. W przypływie fantazji możecie też dodać trochę pokrojonej w drobna kostkę papryki lub pokrojonego drobno pomidora – ale to już jak kto woli.
- Smażę na patelni na małym ogniu, albo przykryty pokrywką i wtedy po usmażeniu składam na pół,, albo odkryty ale przewracam w połowie smażenia na drugą stronę najłatwiej za pomocą talerza.
- Omlet powinien uzyskać złotą barwę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bezglutenowy omlet z kukurydzą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!