Ten bezglutenowy omlet z kukurydzą to kolejna propozycja Joanny. Szalenie prosty, jajka, mąka bezglutenowa, mleko i kukurydza. Proste składniki i szybko się go robi, a wychodzi naprawdę pyszny. Kukurydza fajnie się komponuje z jajkami i przez to, to naprawdę pożywne śniadanie. Dziękuję Joanno za przesłanie tej propozycji. Was również zachęcam do podsyłania własnych przepisów ze zdjęciami. Chętnie opublikuje je na mojej stronie – szczegóły na tej stronie.
Jak wykonać przepis na – Bezglutenowy omlet z kukurydząPotrzebne składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki bezglutenowej
- 2 łyżki mleka
- 1 garść kukurydzy (takiej z puszki)
- 1 szczypta soli
- masło klarowane (do smażenia)
Sposób wykonania
- Mąkę łączę z mlekiem, jajkami i solą i wszystko dokładnie miksuję do całkowitego połączenia składników i tak by się masa napowietrzyła.
- Masę mieszam i wylewam na rozgrana patelnię z mniej więcej łyżką masła klarowanego.
- Dokładam na wierzch kukurydzę, ilość wg. upodobania, ja lubię jak jest jej dużo. W przypływie fantazji możecie też dodać trochę pokrojonej w drobna kostkę papryki lub pokrojonego drobno pomidora – ale to już jak kto woli.
- Smażę na patelni na małym ogniu, albo przykryty pokrywką i wtedy po usmażeniu składam na pół,, albo odkryty ale przewracam w połowie smażenia na drugą stronę najłatwiej za pomocą talerza.
- Omlet powinien uzyskać złotą barwę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bezglutenowy omlet z kukurydzą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: