Potrzebne składniki
- 300 g miękkiego masła + dodatkowa porcja do natłuszczenia foremki
- 370 g mąki pszennej + dodatkowa porcja do posypania foremki
- 5 jajek
- 70 ml mleka
- 30 g kakao.
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 280 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- aromat rumowy (kilka kropel)
- 1/4 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, natłuszczam foremkę babki z kominkiem średnica 22-24 cm i posypuję mąką wewnątrz, tak by oblepiła ścianki.
- Do miski wkładam pokrojone w kostkę miękkie masło, 250 g cukru, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, aromat, proszek do pieczenia i 40 ml mleka.
- Na mikser nałożyłem haczyki i dokładnie wszystko wymieszałem do uzyskania jednolitej masy.
- Połowę ciasta wlałem do formy. Do pozostałej masy dodałem 30 ml mleka, kakao, pozostały cukier i dokładnie wymieszałem mikserem.
- Resztę ciasta wlałem do formy. Aby uzyskać marmurek wymieszałem obie warstwy widelcem. Wystarczy kilka razy zanurzyć go w cieście i przeciągnąć w kilku miejscach.
- Pieczemy 50-60 minut w temp.180 stopni do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z formy i wystudzeniu posypałem babkę cukrem pudrem ale możecie ją równie dobrze polukrować. Smacznego.
Wasze wykonania:
[one_third] Przesłane przez Natalię Zamolską – dziękuję 🙂 Jak widać w keksówce też wychodzi.


Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka marmurkowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Baba jak malowana 🙂