Babka marmurkowa

6 minuty czytania

Takie ucierane babki to podstawa ciast - ta akurat miksowana ale chodzi o to, że są to najprostsze ciasta i w zasadzie zawsze wychodzą. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach by piec coś skomplikowanego a chce zabłysnąć tą umiejętnością przed rodzinką czy swoim chłopakiem lub dziewczyna to do roboty. Zakasujemy rękawy i za 1,5 godziny mamy ciasto. Tylko nie wcinajcie prosto z formy.

Babka marmurkowa

Wielkość porcji 4-5 osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 300 g miękkiego masła + dodatkowa porcja do natłuszczenia foremki
  • 370 g mąki pszennej + dodatkowa porcja do posypania foremki
  • 280 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • aromat rumowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 70 ml mleka
  • 30 g kakao.
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, natłuszczamy foremkę babki z kominkiem średnica 22-24 cm i posypujemy mąką.
  2. Do miski wkładamy pokrojone w kostkę miękkie masło, 250 g cukru, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, aromat, proszek do pieczenia i 40 ml mleka.
  3. Na mikser nakładamy haczyki i dokładnie wszystko mieszamy.
  4. Połowę masy wlewamy do foremki. Do pozostałej masy dodajemy 30 ml mleka, kakao, pozostały cukier i dokładnie mieszamy.
  5. Całość wlewamy do foremki. Aby uzyskać marmurek mieszamy obie warstwy widelcem.
  6. Pieczemy 50-60 minut w temp.180 stopni.
  7. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem.


Łakocie z domowego zacisza

  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…
  • Czekoladowa fantazja smaków

    Obłędna wręcz czekoladowa fantazja smaków, to ciasto na szczególne okazje. Trochę z nim pr…