Babka marmurkowa

2 min. czytania
0
0
Takie ucierane babki to podstawa ciast - ta akurat miksowana ale chodzi o to, że są to najprostsze ciasta i w zasadzie zawsze wychodzą. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach by piec coś skomplikowanego a chce zabłysnąć tą umiejętnością przed rodzinką czy swoim chłopakiem lub dziewczyna to do roboty. Zakasujemy rękawy i za 1,5 godziny mamy ciasto. Tylko nie wcinajcie prosto z formy.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 300 g miękkiego masła + dodatkowa porcja do natłuszczenia foremki
  • 370 g mąki pszennej + dodatkowa porcja do posypania foremki
  • 280 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • aromat rumowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 70 ml mleka
  • 30 g kakao.
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, natłuszczamy foremkę babki z kominkiem średnica 22-24 cm i posypujemy mąką.
  • Do miski wkładamy pokrojone w kostkę miękkie masło, 250 g cukru, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, aromat, proszek do pieczenia i 40 ml mleka.
  • Na mikser nakładamy haczyki i dokładnie wszystko mieszamy.
  • Połowę masy wlewamy do foremki. Do pozostałej masy dodajemy 30 ml mleka, kakao, pozostały cukier i dokładnie mieszamy.
  • Całość wlewamy do foremki. Aby uzyskać marmurek mieszamy obie warstwy widelcem.
  • Pieczemy 50-60 minut w temp.180 stopni.
  • Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem.


Łakocie z domowego zacisza

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…