Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi

Babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi

2 min. czytania
7
0
Pyszne, miękkie, wilgotne w środku babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi. Jedyny minus, że znikają szybko. Płatki owsiane w środku dodają wrażeń smakowych, przez coś zaskakującego między zębami, ale nie są twarde. I tak zaskoczeniem jest największym czekolada. Ja użyłem pewnej znanej marki, która sprzedaje czekoladę już w pięknych kosteczkach i one idealnie do tego się nadają. Jeśli macie zamiast zwykłych metalowych foremek na babeczki papilotki i formę na muffinki z powodzeniem możecie ich użyć, Pakujemy wtedy ciasta do 3/4 wysokości.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 40 min.
Przepis na:

Babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 banany
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania:

  • Jajka, cukier, olej miksujemy razem na puszystą masę.
  • Dodajemy zmieszane sypkie składniki. I dokładnie mieszamy.
  • Banany rozgniatamy dokładnie widelcem by nie było grudek, mieszamy z płatkami i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
  • Do foremek na babeczki wysmarowanych masłem, wlewamy na dno masę do 1/3 objętości foremki i wsadzamy kostkę czekolady. Zalewamy masą zostawiając trochę miejsca od brzegu.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut.
  • Dekorujemy cukrem pudrem po ostudzeniu lub bitą śmietaną.

Szukasz muffinek bez glutenu? Proszę bardzo – Bezglutenowe muffinki bananowo-kakaowe

 

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

7
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Połączenie bananów i czekolady jest najlepsze! 😀

Kosą po patelni
Gość

tak jak czekolady i śliwek, czekolady i winogron najlepiej w formie rodzynek, czekolady i pomarańczy, czekolady i truskawek…. hihi czekolada ze wszystkim dobra

Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Po zastanowieniu stwierdzam, że masz rację! 😉 Ale ja jestem uzależniona od czekolady 😀

Kosą po patelni
Gość

ja też 🙂

Cukry Proste
Gość

Uwielbiam wypieki z bananami:)

Kosą po patelni
Gość

ja też… ale w sumie to chyba wszystkie owoce lubię w wypiekach byle słodko było :)))

zlapinska
Gość
zlapinska

banan i czekolada to para idealna 🙂


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …