Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi

Babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi

2 min. czytania
7
0
Pyszne, miękkie, wilgotne w środku babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi. Jedyny minus, że znikają szybko. Płatki owsiane w środku dodają wrażeń smakowych, przez coś zaskakującego między zębami, ale nie są twarde. I tak zaskoczeniem jest największym czekolada. Ja użyłem pewnej znanej marki, która sprzedaje czekoladę już w pięknych kosteczkach i one idealnie do tego się nadają. Jeśli macie zamiast zwykłych metalowych foremek na babeczki papilotki i formę na muffinki z powodzeniem możecie ich użyć, Pakujemy wtedy ciasta do 3/4 wysokości.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 25 min.
Czas całkowity: 40 min.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 banany
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania:

  • Jajka, cukier, olej miksujemy razem na puszystą masę.
  • Dodajemy zmieszane sypkie składniki. I dokładnie mieszamy.
  • Banany rozgniatamy dokładnie widelcem by nie było grudek, mieszamy z płatkami i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
  • Do foremek na babeczki wysmarowanych masłem, wlewamy na dno masę do 1/3 objętości foremki i wsadzamy kostkę czekolady. Zalewamy masą zostawiając trochę miejsca od brzegu.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut.
  • Dekorujemy cukrem pudrem po ostudzeniu lub bitą śmietaną.

Szukasz muffinek bez glutenu? Proszę bardzo – Bezglutenowe muffinki bananowo-kakaowe

 

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

7 komentarzy

  1. Avatar

    Okiem Blondynki by McBlondi - 23 września 2017 w 22:25

    Połączenie bananów i czekolady jest najlepsze! 😀

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 23 września 2017 w 22:55

      tak jak czekolady i śliwek, czekolady i winogron najlepiej w formie rodzynek, czekolady i pomarańczy, czekolady i truskawek…. hihi czekolada ze wszystkim dobra

      Odpowiedz

  2. Avatar

    Cukry Proste - 23 września 2017 w 12:35

    Uwielbiam wypieki z bananami:)

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 23 września 2017 w 12:45

      ja też… ale w sumie to chyba wszystkie owoce lubię w wypiekach byle słodko było :)))

      Odpowiedz

  3. Avatar

    zlapinska - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    banan i czekolada to para idealna 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Babka piaskowa ucierana

    Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…
  • Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

    Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …
  • Mazurek marcepanowy

    Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w sm…

Zobacz też

Babka piaskowa ucierana

Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…