w , , ,

Babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi

Babeczki bananowo-czekoladowe z płatkami owsianymi

Pyszne, miękkie, wilgotne w środku babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi. Jedyny minus, że znikają szybko. Płatki owsiane w środku dodają wrażeń smakowych, przez coś zaskakującego między zębami, ale nie są twarde. I tak zaskoczeniem jest największym czekolada. Ja użyłem pewnej znanej marki, która sprzedaje czekoladę już w pięknych kosteczkach i one idealnie do tego się nadają. Jeśli macie zamiast zwykłych metalowych foremek na babeczki papilotki i formę na muffinki z powodzeniem możecie ich użyć, Pakujemy wtedy ciasta do 3/4 wysokości.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 banany
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania

  • Jajka, cukier, olej miksujemy razem na puszystą masę.
  • Dodajemy zmieszane sypkie składniki. I dokładnie mieszamy.
  • Banany rozgniatamy dokładnie widelcem by nie było grudek, mieszamy z płatkami i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
  • Do foremek na babeczki wysmarowanych masłem, wlewamy na dno masę do 1/3 objętości foremki i wsadzamy kostkę czekolady. Zalewamy masą zostawiając trochę miejsca od brzegu.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut.
  • Dekorujemy cukrem pudrem po ostudzeniu lub bitą śmietaną.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babeczki banonowo-czekoladowe z płatkami owsianymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Szukasz muffinek bez glutenu? Proszę bardzo – Bezglutenowe muffinki bananowo-kakaowe

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
zlapinska
zlapinska
3 lat temu

banan i czekolada to para idealna 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

Połączenie bananów i czekolady jest najlepsze! 😀

Kosą po patelni
3 lat temu

tak jak czekolady i śliwek, czekolady i winogron najlepiej w formie rodzynek, czekolady i pomarańczy, czekolady i truskawek…. hihi czekolada ze wszystkim dobra

Okiem Blondynki by McBlondi
Odpowiedz  Kosą po patelni

Po zastanowieniu stwierdzam, że masz rację! 😉 Ale ja jestem uzależniona od czekolady 😀

Kosą po patelni
3 lat temu

ja też 🙂

Cukry Proste
3 lat temu

Uwielbiam wypieki z bananami:)

Kosą po patelni
3 lat temu
Odpowiedz  Cukry Proste

ja też… ale w sumie to chyba wszystkie owoce lubię w wypiekach byle słodko było :)))