Kosą po patelni Przepisy Drób Kotlety z kurczaka panierowane w orzechach

Kotlety z kurczaka panierowane w orzechach

0

Banalny przepis, szybki i prosty na pyszne kotlety z kurczaka panierowane w orzechach. Mimo, że mnie coś trafiało jak miałem posiekać te wszystkie orzechy, a wyskakiwały mi na wszystkie strony uciekając przed nożem, to i tak było warto. Później dopiero wpadłem na pomysł że można było użyć folii i tłuczka by je rozdrobnić, ale było już za późno. Uwielbiam połączenie orzechów z papryką. Kurczaka jeśli nie będziecie za długo trzymać na patelni będzie soczysty i bialutki. Wystarczy do uzyskania złotej barwy z obu stron potrzymać na patelni zdjąć na ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Idealne z surówką i frytkami.

Kotlety z kurczaka panierowane w orzechach

Kotlety z kurczaka panierowane w orzechach

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1,5 szklanki orzechów ziemnych, niesolonych
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy i kroimy po skosie tworząc mniej więcej 1 cm kotlety. Solimy i pieprzymy z obu stron.
  2. Orzechy siekamy zostawiając 1/4 posiekanych na większe kawałki a resztę na drobne. Wsypujemy na głęboki talerz i łączymy z bułką.
  3. Jajka roztrzepujemy z papryką.
  4. Kotlety obtaczamy w jajku a następnie w panierce orzechowej. Dociskając lekko panierkę. Jeśli nie chce się wiązać możemy ponowić czynność obtaczając jeszcze raz delikatnie w jajku i panierce.
  5. Smażymy na oleju po każdej stronie do uzyskania złotej barwy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/kotlety-kurczaka-panierowane-orzechach/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Kurczak curry w sosie śmietanowym

Wpadłem już w klimaty świąteczne, a przecież do wigilii człowiek coś jeść też musi. Kurcza…