Kosą po patelni Przepisy Obiad Jabłka w cieście jogurtowym

Jabłka w cieście jogurtowym

0

Miękkie, pachnące cynamonem puszyste jabłka w cieście jogurtowym. Przez zastosowanie jogurtu naturalnego mają zupełnie inny smak niż tradycyjnie używając mleko. Ciasto też jest gęstsze i lepiej wyrasta. Doskonale smakują podane na talerzu z łyżka jogurtu z dodatkiem odrobiny miodu. Nie używamy do środka cukru bo placuszki wtedy lubią się przypalać i były by za słodkie - lepiej użyć słodkich jabłek.

Jabłka w cieście jogurtowym

Jabłka w cieście jogurtowym

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 2 duże słodkie jabłka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 krople ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obieramy i kroimy na 0,5 cm plasterki wycinając ze środka nożem gniazda nasienne. Tworzą się krążki z dziurką w środku.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem, wbijamy jajko, dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.
  3. Na patelni podgrzewamy olej (nie trzeba go dużo), maczamy jabłka w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  4. Odsączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/jablka-w-ciescie-jogurtowym/
  • Ciasto orzechowiec z kremem

    Ciasto orzechowiec z kremem ma długą historię w moim domu i jest robione od lat. Czasem ro…
  • Surówka z kapusty pekińskiej

    Niezwykle prosta surówka z kapusty pekińskiej na bazie sosu jogurtowego z pestkami dyni i …
  • Ciasto porzeczkowe z pianką bezową

    Puszyste i pełne owoców ciasto porzeczkowe z pianką bezową. W sam raz słodkie, lekko kwask…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Surówka z czerwonej kapusty

Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty. Zupełnie inna niż do tej pory jadłem, świeża,…