Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki maślane z kruszonką

0

Uwielbiam ciasto drożdżowe, a szczególnie bułeczki maślane z kruszonką. Albo nie w zasadzie uwielbiam bardziej samą kruszonkę a w tej formie jest jej zwyczajnie więcej. Zawsze biorę kubek mleka, kroję bułkę w poprzek, smaruje masłem lub dżemem i wcinam jak kanapkę. Pachnie nimi cały dom.

Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki maślane z kruszonką

Czas przygotowania 45 minut/y

Czas gotowania 25 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

    Bułeczki:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 białko do posmarowania bułeczek
  • cukier wanilinowy
  • 0,5 łyżeczki soli
    Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

  1. Letnie mleko z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i drożdżami mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wszystkie sypkie składniki na bułeczki mieszamy. Dodajemy mleko z drożdżami i masło i wyrabiamy dokładnie na jednolite odchodzące od ręki ciasto.
  3. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia i ponownie zagniatamy. Dzielimy na części i formujemy dowolny kształt naszych bułeczek.
  4. Łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy ręką tworząc grudki.
  5. Smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem i posypujemy obficie kruszonką.
  6. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 min.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/buleczki-maslane-z-kruszonka/
  • Pączki

    Czas na prawdziwe pyszności, a więc pączki. Te wychodzą wspaniałe… miękkie i puszyste, roz…
  • Kartofelki czekoladowe

    Pyszne ciastka - kartofelki czekoladowe w sam raz na raz lub na dłuższą rozmowę przy kawie…
  • Bułeczki drożdżowe z budyniem

    Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z budyniem. Smak dowolny w zależności jaki budyń uży…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Chleb pszenno-żytni z ziarnami

    Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu,…
  • Paszteciki z kapustą i grzybami

    Był barszcz czerwony, a na uszka jeszcze za wcześnie to zrobimy paszteciki z kapustą i grz…
  • Chałka

    Chałka z kruszonką

    Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Mięk…
Więcej przepisów w kategorii Chleb i bułki

Zobacz też

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połąc…