w , , , ,

Zupa rybna z karpia



Sezon połowów w pełni, ryb pewnie nałowiliście też pełno więc czemu by nie zrobić z takiego karpika zupkę? Wyśmienita gęsta zupa. Nie wali mułem i nie jedzie rybą na kilometr. Pożywne sycące danie, no i bez ości jak się przyłożycie do obierania mięsa – naprawdę polecam. Brrrr prędzej bym zjadł zupę z muchą w środku niż z ością. 

duże karpie złowione na wędkę
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Zupa rybna z karpia

Potrzebne składniki

  • 1 cały karp ok.kilograma
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • 1 cebula
  • 3 pieczarki
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki zacierek
  • natka pietruszki.

Sposób wykonania

  • Oczyszczonego karpia i głowę wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą, dodajemy marchew, pietruszkę, seler i por w całości, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i sól.
  • Gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
  • Następnie przecedzamy wywar przez sito do garnka w którym będziemy dalej gotowali.
  • Rybę i warzywa zostawiamy do przestudzenia.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli.
  • Dodajemy drobno posiekane pieczarki, smażymy 5 minut.
  • Dodajemy słodką paprykę chwilę smażymy.
  • Zawartość z patelni przelewamy do wywaru, dodajemy zacierki i gotujemy na wolnym ogniu.
  • W tym czasie filetujemy dokładnie rybę i kroimy na małe kawałki, marchewkę w ukośne plasterki.
  • Wkładamy wszystko do gotującego się wywaru doprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy.
  • Dodajemy zahartowaną śmietanę i natkę pietruszki.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa rybna z karpia wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Wiktor Jankowski

Pycha. Niestety nie miałem karpia. Akurat dziś złowiłem piękną płoć, dodałem niwielkiego leszczyka. No zupka paluszki lizać 🙂 Dziękuję za przepis!

Kosą po patelni

super – dobrze wiedzieć że z innych rybek również smakuje 🙂