Potrzebne składniki
- 1 cały karp ok.kilograma
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- por
- 1 cebula
- 3 pieczarki
- 1 czerwona papryka
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól (pieprz)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki zacierek
- natka pietruszki.
Sposób wykonania
- Oczyszczonego karpia i głowę wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą, dodajemy marchew, pietruszkę, seler i por w całości, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i sól.
- Gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
- Następnie przecedzamy wywar przez sito do garnka w którym będziemy dalej gotowali.
- Rybę i warzywa zostawiamy do przestudzenia.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli.
- Dodajemy drobno posiekane pieczarki, smażymy 5 minut.
- Dodajemy słodką paprykę chwilę smażymy.
- Zawartość z patelni przelewamy do wywaru, dodajemy zacierki i gotujemy na wolnym ogniu.
- W tym czasie filetujemy dokładnie rybę i kroimy na małe kawałki, marchewkę w ukośne plasterki.
- Wkładamy wszystko do gotującego się wywaru doprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy.
- Dodajemy zahartowaną śmietanę i natkę pietruszki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa rybna z karpia wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Pycha. Niestety nie miałem karpia. Akurat dziś złowiłem piękną płoć, dodałem niwielkiego leszczyka. No zupka paluszki lizać 🙂 Dziękuję za przepis!
super – dobrze wiedzieć że z innych rybek również smakuje 🙂