Zupa owocowa

0

Mamy cały tydzień wspominkowy jakoś. Tym razem zupa owocowa z mrożonych owoców - niestety nie sezon na świeże, chociaż teraz można je kupić cały rok, tyle że ceny kosmiczne. Zupa owocowa ma tyle samo przeciwników co amatorów. Jedni ją kochają i to dla nich smak dzieciństwa, a inni bleee bo to kompot z kluskami. Ja ją uwielbiam - szczególnie w tej wersji z truskawkami, borówkami i jagodami.

Zupa owocowa

Zupa owocowa

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 100 g borówek mrożonych
  • 100 g jagód mrożonych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kopiasta mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietany
  • 250 g makaronu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy osobno wg. przepisu na opakowaniu. Przepłukujemy i studzimy.
  2. Owoce wrzucamy na wrzącą wodę ok 2 litry. Dodajemy cukier i gotujemy ok. 5 minut (jeśli ze świeżych owoców, robimy to trochę dłużej).
  3. Mieszamy mąkę z odrobiną wody i śmietany, wlewamy 2 łyżki wrzątku i hartujemy. Dolewamy do zupy, mieszamy i zagotowujemy całość.
  4. Wsypujemy cukier waniliowy i cynamon i mieszamy. Podajemy z makaronem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/zupa-owocowa/
  • Ramen – tradycyjna zupa japońska

    Ramen - tradycyjna zupa japońska na bazie wywaru z kości wieprzowych i drobiowych. Z pyszn…
  • Tarta grzybowa

    Lekko chrupiąca ale wilgotna i przepyszna tarta grzybowa na kruchym spodzie o wyraźnym maś…
  • Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

    Tak, od dziś zaopatrujemy się w desery w marketach budowlanych i robimy ciasto styropian. …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…