Kosą po patelni Przepisy Zupa krem z selerem naciowym

Zupa krem z selerem naciowym

5 min. czytania
1
0
Powiem szczerze, że w pierwszej chwili byłem nieufny, jak Kasia (Myśli Potarganej) powiedziała, że robimy zupę krem z selerem naciowym. Jakoś za samym smakiem selera naciowego, to średnio przepadam. Jest specyficzny co by nie mówić. Jednak okazuje się, że w połączeniu z innymi składnikami w takiej zupce jest mało wyczuwalny i daje bardzo fajny charakter daniu. Zupa podana z grzankami i odrobiną jogurtu, smakuje wyśmienicie. Jest rozgrzewająca, w sam raz na zimowe dni i bardzo sycąca. A do tego bez mięska, więc coś dla miłośników kuchni wegetariańskiej, w sam raz.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Zupa krem z selerem naciowym
Składniki:
  • 1 seler naciowy
  • 1 por (biała część)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 1 jabłko
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól, pieprz (do smaku)
  • oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
  • Pora pokroiłem w plasterki i podsmażyłem w garnku na oliwie, tak by zmiękł.
  • Dorzuciłem pokrojone w kostkę pozostałe warzywa. Smażyłem ok. 5 min. całość.
  • Jak warzywa lekko zmiękną dorzuciłem jabłko pokrojone również w kostkę i doprawiłem całość przyprawami.
  • Wlałem do garnka wodę tak by przykryła w całości warzywa i podgotowałem kolejne 10 min.
  • Gdy warzywa już są miękkie, zabieramy się za miksowanie wszystkiego blenderem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. I gotowe.
  • Dorzuciłem już na talerzu grzanki, łyżkę jogurtu i podałem na stół.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa krem z selerem naciowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ania Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość

Ja mam to samo, co miałeś i Ty… Ten seler naciowy to mogę wrzucić do sosu bolońskiego, jako dodatek, ale jako gwiazda potrawy to już troszkę gorzej. Ale może faktycznie warto się przełamać? Tym bardziej, że już kilka przepisów mi się przewinęło, więc gdyby taka zupa była niedobra, to nikt by jej nie robił 😉

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite