Kosą po patelni Przepisy Mięso Zupa krem z pomidorów ze spaghetti naleśnikowym

Zupa krem z pomidorów ze spaghetti naleśnikowym

0

Wpadliście kiedyś na taki pomysł by zrobić zupę i drugie danie w jednym? Zupa krem z pomidorów ze spaghetti naleśnikowym świetnie się do tego nadaje. Dodatkowo mięso w środku wzbogaca smak i sytość dania. Bazylia i papryka nadają charakter, a wszystko jest gęste i mega pożywne. Naleśniki w zupie to nic dziwnego i warto wypróbować. To też idealny sposób by zrobić coś z tymi, które w nadmiarze fantazji usmażyliśmy poprzedniego dnia, jak dla pułku wojska. Swoją drogą ja zawsze smażę więcej naleśników niż trzeba bo uwielbiam je później przerabiać w inne dania, ale to też się pojawi jako kolejny przepis.

Zupa krem z pomidorów ze spaghetti naleśnikowym

Zupa krem z pomidorów ze spaghetti naleśnikowym

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 50 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Zupa:
  • Pomidory z puszki 400 g.
  • 800 ml bulionu
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • cukier, sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
    Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody ale pewnie więcej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i pieprzu
    Dodatkowo:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 150 g sera tartego typu mozzarella
  • 2 kawałki suszonych pomidorów lub kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe do uzyskania masy pokrywającej łyżkę. Odstawiamy na pół godziny i mieszamy ponownie przed smażeniem.
  2. Cebulę na zupę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do zeszklenia na oliwie.
  3. Bulion zagotowujemy wrzucamy cebulę i pomidory, gotujemy 10 min. doprawiamy bazylią i papryką i resztą przypraw do smaku.
  4. Całość miksujemy blenderem.
  5. W czasie gotowania zupy smażymy naleśniki i mięso.
  6. Wylewamy cienką warstwę ciasta na patelnię lekko posmarowaną tłuszczem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  7. Naleśniki zwijamy w rulony i kroimy jak makaron na cienkie paski.
  8. Mięso przesmażamy na oliwie doprawiając sola i pieprzem pod koniec smażenia. Na koniec też wsypujemy do mięsa ser i mieszamy do rozpuszczenia.
  9. Wykładamy na talerz pokrojone naleśniki. Na środek kładziemy część mięsa i zalewamy wszystko w około zupą. Dekorujemy posiekanymi drobno suszonymi pomidorami lub świeżą bazylią.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/zupa-krem-z-pomidorow-ze-spaghetti-nalesnikowym/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Kotlety mielone z kurczaka z porem i orzechami

Dziś naprawdę coś pysznego. Jedliście kiedyś kotlety mielone z kurczaka z porem i orzecham…