Kosą po patelni Przepisy Mięso Zupa krem z pomidorów ze spaghetti naleśnikowym

Zupa krem z pomidorów ze spaghetti naleśnikowym

4 min. czytania
0
0
Wpadliście kiedyś na taki pomysł by zrobić zupę i drugie danie w jednym? Zupa krem z pomidorów ze spaghetti naleśnikowym świetnie się do tego nadaje. Dodatkowo mięso w środku wzbogaca smak i sytość dania. Bazylia i papryka nadają charakter, a wszystko jest gęste i mega pożywne. Naleśniki w zupie to nic dziwnego i warto wypróbować. To też idealny sposób by zrobić coś z tymi, które w nadmiarze fantazji usmażyliśmy poprzedniego dnia, jak dla pułku wojska. Swoją drogą ja zawsze smażę więcej naleśników niż trzeba bo uwielbiam je później przerabiać w inne dania, ale to też się pojawi jako kolejny przepis.
Zupa krem z pomidorów ze spaghetti naleśnikowym
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 50 min.
Przepis na:

Zupa krem z pomidorów ze spaghetti naleśnikowym

Składniki:

Zupa:

  • Pomidory z puszki 400 g.
  • 800 ml bulionu
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • cukier (sól, pieprz do smaku)
  • oliwa do smażenia

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody ale pewnie więcej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 150 g sera tartego typu mozzarella
  • 2 kawałki suszonych pomidorów lub kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe do uzyskania masy pokrywającej łyżkę. Odstawiamy na pół godziny i mieszamy ponownie przed smażeniem.
  • Cebulę na zupę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do zeszklenia na oliwie.
  • Bulion zagotowujemy wrzucamy cebulę i pomidory, gotujemy 10 min. doprawiamy bazylią i papryką i resztą przypraw do smaku.
  • Całość miksujemy blenderem.
  • W czasie gotowania zupy smażymy naleśniki i mięso.
  • Wylewamy cienką warstwę ciasta na patelnię lekko posmarowaną tłuszczem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Naleśniki zwijamy w rulony i kroimy jak makaron na cienkie paski.
  • Mięso przesmażamy na oliwie doprawiając sola i pieprzem pod koniec smażenia. Na koniec też wsypujemy do mięsa ser i mieszamy do rozpuszczenia.
  • Wykładamy na talerz pokrojone naleśniki. Na środek kładziemy część mięsa i zalewamy wszystko w około zupą. Dekorujemy posiekanymi drobno suszonymi pomidorami lub świeżą bazylią.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…