Potrzebne składniki
Zupa:
- Pomidory z puszki 400 g.
- 800 ml bulionu
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- cukier (sól, pieprz do smaku)
- oliwa do smażenia
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody ale pewnie więcej
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo:
- 250 g mięsa mielonego
- 150 g sera tartego typu mozzarella
- 2 kawałki suszonych pomidorów lub kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe do uzyskania masy pokrywającej łyżkę. Odstawiamy na pół godziny i mieszamy ponownie przed smażeniem.
- Cebulę na zupę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy do zeszklenia na oliwie.
- Bulion zagotowujemy wrzucamy cebulę i pomidory, gotujemy 10 min. doprawiamy bazylią i papryką i resztą przypraw do smaku.
- Całość miksujemy blenderem.
- W czasie gotowania zupy smażymy naleśniki i mięso.
- Wylewamy cienką warstwę ciasta na patelnię lekko posmarowaną tłuszczem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Naleśniki zwijamy w rulony i kroimy jak makaron na cienkie paski.
- Mięso przesmażamy na oliwie doprawiając sola i pieprzem pod koniec smażenia. Na koniec też wsypujemy do mięsa ser i mieszamy do rozpuszczenia.
- Wykładamy na talerz pokrojone naleśniki. Na środek kładziemy część mięsa i zalewamy wszystko w około zupą. Dekorujemy posiekanymi drobno suszonymi pomidorami lub świeżą bazylią.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa krem z pomidorów ze spaghetti naleśnikowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.