Potrzebne składniki
- 800 g cebuli
- 200 g cebuli czerwonej
- 1 por biała część
- 100 g boczku
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 l. bulionu wołowego
- 0,5 szklanki wina białego wytrawnego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- tymianek (gałka muszkatołowa, pieprz, sól)
- kilka kromek chleba
- ser żółty do posypania
Sposób wykonania
- Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju z dodatkiem 2 łyżek masła. Dodajemy sprasowany czosnek, pieprz, gałkę, cukier i karmelizujemy. Dodajemy wino i redukujemy chwilę. Cebula musi być miękka i zeszklona ale musimy uważać by jej nie przypalić, więc nie smażymy jej za długo.
- Podgrzewamy bulion i dodajemy do niego podsmażoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu.
- Por kroimy w plasterki i podsmażamy delikatnie po czym blendujemy i dodajemy do zupy.
- Na tej samej patelni smażymy na brązowo pokrojony boczek w drobną kostkę. Również wrzucamy do zupy.
- Zupę mieszamy i doprawiamy solą i tymiankiem do smaku, gotujemy dalej na małym ogniu koło 15 min.
- Na patelni na łyżce masła smażymy grzanki w całości lub pokrojone w kostkę.
- Podajemy zupę posypaną serem i grzankami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa cebulowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.