Kosą po patelni Przepisy Obiad Zupa cebulowa trochę po mojemu

Zupa cebulowa trochę po mojemu

0

Rozgrzewająca zupa cebulowa trochę po mojemu, bo tradycyjna zupa to zwyczajnie cebula i bulion. Postanowiłem ją trochę wzbogacić i efekt wyszedł bardzo smaczny. Dwa rodzaje cebuli, por można też dodać dymkę. Do tego odrobina wina i koniecznie sporo tymianku. Z grzankami i tartym dobrze rozpuszczającym się serem jest doskonała. Lekko ostra dzięki pieprzowi, a cebula dzięki jej karmelizowaniu jest słodka i delikatna. Nie radzę jeść jej przed randką, no chyba, że jecie oboje... jednak to idealna zupa na zimowe dni i ją szczerze polecam.

Zupa cebulowa trochę po mojemu

Zupa cebulowa trochę po mojemu

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 5-6 osób

Składniki

  • 800 g cebuli
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 1 por biała część
  • 100 g boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l. bulionu wołowego
  • 0,5 szklanki wina białego wytrawnego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • kilka kromek chleba
  • ser żółty do posypania

Sposób przygotowania

  1. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju z dodatkiem 2 łyżek masła. Dodajemy sprasowany czosnek, pieprz, gałkę, cukier i karmelizujemy. Dodajemy wino i redukujemy chwilę. Cebula musi być miękka i zeszklona ale musimy uważać by jej nie przypalić, więc nie smażymy jej za długo.
  2. Podgrzewamy bulion i dodajemy do niego podsmażoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu.
  3. Por kroimy w plasterki i podsmażamy delikatnie po czym blendujemy i dodajemy do zupy.
  4. Na tej samej patelni smażymy na brązowo pokrojony boczek w drobną kostkę. Również wrzucamy do zupy.
  5. Zupę mieszamy i doprawiamy solą i tymiankiem do smaku, gotujemy dalej na małym ogniu koło 15 min.
  6. Na patelni na łyżce masła smażymy grzanki w całości lub pokrojone w kostkę.
  7. Podajemy zupę posypaną serem i grzankami.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/zupa-cebulowa-troche-po-mojemu/
  • Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

    Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak w…
  • Lasagne bolognese

    Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezan…
  • Pierogi z mięsem i grzybami

    Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym się da, tra la la. I tym skocznym akcentem…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Karkówka po karkonosku

    Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…
  • Skrzydełka kurczaka pieczone

    Złociste z chrupiącą skórką, skrzydełka kurczaka pieczone w marynacie z sosu, sojowego, mi…
  • Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

    Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak w…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…