Kosą po patelni Przepisy Obiad Zupa cebulowa trochę po mojemu

Zupa cebulowa trochę po mojemu

3 min. czytania
0
0
Rozgrzewająca zupa cebulowa trochę po mojemu, bo tradycyjna zupa to zwyczajnie cebula i bulion. Postanowiłem ją trochę wzbogacić i efekt wyszedł bardzo smaczny. Dwa rodzaje cebuli, por można też dodać dymkę. Do tego odrobina wina i koniecznie sporo tymianku. Z grzankami i tartym dobrze rozpuszczającym się serem jest doskonała. Lekko ostra dzięki pieprzowi, a cebula dzięki jej karmelizowaniu jest słodka i delikatna. Nie radzę jeść jej przed randką, no chyba, że jecie oboje... jednak to idealna zupa na zimowe dni i ją szczerze polecam.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 800 g cebuli
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 1 por biała część
  • 100 g boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l. bulionu wołowego
  • 0,5 szklanki wina białego wytrawnego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • tymianek (gałka muszkatołowa, pieprz, sól)
  • kilka kromek chleba
  • ser żółty do posypania

Sposób wykonania:

  • Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju z dodatkiem 2 łyżek masła. Dodajemy sprasowany czosnek, pieprz, gałkę, cukier i karmelizujemy. Dodajemy wino i redukujemy chwilę. Cebula musi być miękka i zeszklona ale musimy uważać by jej nie przypalić, więc nie smażymy jej za długo.
  • Podgrzewamy bulion i dodajemy do niego podsmażoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu.
  • Por kroimy w plasterki i podsmażamy delikatnie po czym blendujemy i dodajemy do zupy.
  • Na tej samej patelni smażymy na brązowo pokrojony boczek w drobną kostkę. Również wrzucamy do zupy.
  • Zupę mieszamy i doprawiamy solą i tymiankiem do smaku, gotujemy dalej na małym ogniu koło 15 min.
  • Na patelni na łyżce masła smażymy grzanki w całości lub pokrojone w kostkę.
  • Podajemy zupę posypaną serem i grzankami.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…