w , ,

Zupa cebulowa trochę po mojemu

zupa cebulowa

Rozgrzewająca zupa cebulowa trochę po mojemu, bo tradycyjna zupa to zwyczajnie cebula i bulion. Postanowiłem ją trochę wzbogacić i efekt wyszedł bardzo smaczny. Dwa rodzaje cebuli, por można też dodać dymkę. Do tego odrobina wina i koniecznie sporo tymianku. Z grzankami i tartym dobrze rozpuszczającym się serem jest doskonała. Lekko ostra dzięki pieprzowi, a cebula dzięki jej karmelizowaniu jest słodka i delikatna. Nie radzę jeść jej przed randką, no chyba, że jecie oboje... jednak to idealna zupa na zimowe dni i ją szczerze polecam.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Zupa cebulowa

Potrzebne składniki

  • 800 g cebuli
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 1 por biała część
  • 100 g boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l. bulionu wołowego
  • 0,5 szklanki wina białego wytrawnego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • tymianek (gałka muszkatołowa, pieprz, sól)
  • kilka kromek chleba
  • ser żółty do posypania

Sposób wykonania

  • Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju z dodatkiem 2 łyżek masła. Dodajemy sprasowany czosnek, pieprz, gałkę, cukier i karmelizujemy. Dodajemy wino i redukujemy chwilę. Cebula musi być miękka i zeszklona ale musimy uważać by jej nie przypalić, więc nie smażymy jej za długo.
  • Podgrzewamy bulion i dodajemy do niego podsmażoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu.
  • Por kroimy w plasterki i podsmażamy delikatnie po czym blendujemy i dodajemy do zupy.
  • Na tej samej patelni smażymy na brązowo pokrojony boczek w drobną kostkę. Również wrzucamy do zupy.
  • Zupę mieszamy i doprawiamy solą i tymiankiem do smaku, gotujemy dalej na małym ogniu koło 15 min.
  • Na patelni na łyżce masła smażymy grzanki w całości lub pokrojone w kostkę.
  • Podajemy zupę posypaną serem i grzankami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa cebulowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze