Zupa botwinka

2 min. czytania
1
0
Powiem szczerze, nie cierpiałem tej zupy przez lata ale im człowiek starszy tym bardziej mu się w głowie miesza i smaki się zmieniają. Pyszna może nie jest dla mnie nadal ale jadalna. Pewnie ma i tak wielu amatorów więc przepis wiosenno-letni godny uwagi.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • cukier (sól. pieprz)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • kwasek cytrynowy
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Sposób wykonania:

  • Botwinkę i warzywa myjemy.
  • Botwinkę kroimy w paski ok 2 cm. Buraczki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i pietruszkę w talarki pozostałe warzywa w kostkę.
  • Wrzucamy to do wody ok.2 litry wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i kostkami bulionowymi. krótko gotujemy ponieważ są to młode warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
  • Na koniec dodajemy łyżkę masła i śmietanę wcześniej rozmieszaną w małej ilości zupy.
  • Chwilę gotujemy zdejmujemy z ognia, wlewamy trochę kwasku do smaku jeśli za kwaśne dodajemy cukier.
  • Do każdego talerza wkładamy połówkę jajka. Można podać też z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…