Zupa botwinka

0

Powiem szczerze, nie cierpiałem tej zupy przez lata ale im człowiek starszy tym bardziej mu się w głowie miesza i smaki się zmieniają. Pyszna może nie jest dla mnie nadal ale jadalna. Pewnie ma i tak wielu amatorów więc przepis wiosenno-letni godny uwagi.

Zupa botwinka

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • cukier, sól. pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • kwasek cytrynowy
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Sposób wykonania:

  1. Botwinkę i warzywa myjemy.
  2. Botwinkę kroimy w paski ok 2 cm. Buraczki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i pietruszkę w talarki pozostałe warzywa w kostkę.
  3. Wrzucamy to do wody ok.2 litry wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i kostkami bulionowymi. krótko gotujemy ponieważ są to młode warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
  4. Na koniec dodajemy łyżkę masła i śmietanę wcześniej rozmieszaną w małej ilości zupy.
  5. Chwilę gotujemy zdejmujemy z ognia, wlewamy trochę kwasku do smaku jeśli za kwaśne dodajemy cukier.
  6. Do każdego talerza wkładamy połówkę jajka. Można podać też z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.