w ,

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Powiem szczerze, nie cierpiałem tej zupy przez lata ale im człowiek starszy tym bardziej mu się w głowie miesza i smaki się zmieniają. Pyszna może nie jest dla mnie nadal ale jadalna. Pewnie ma i tak wielu amatorów więc przepis wiosenno-letni godny uwagi.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Zupa botwinka

Potrzebne składniki

  • 1 duży pęczek botwinki
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • cukier (sól. pieprz)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • kwasek cytrynowy
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Sposób wykonania

  • Botwinkę i warzywa myjemy.
  • Botwinkę kroimy w paski ok 2 cm. Buraczki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i pietruszkę w talarki pozostałe warzywa w kostkę.
  • Wrzucamy to do wody ok.2 litry wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i kostkami bulionowymi. krótko gotujemy ponieważ są to młode warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
  • Na koniec dodajemy łyżkę masła i śmietanę wcześniej rozmieszaną w małej ilości zupy.
  • Chwilę gotujemy zdejmujemy z ognia, wlewamy trochę kwasku do smaku jeśli za kwaśne dodajemy cukier.
  • Do każdego talerza wkładamy połówkę jajka. Można podać też z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa botwinka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Adam Siwołowski

Botwinka w barwach Narodowych