Potrzebne składniki
- 1 duży pęczek botwinki
- pęczek młodej włoszczyzny
- 2 kostki bulionu drobiowego
- ziele angielskie
- listek laurowy
- cukier (sól. pieprz)
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany
- kwasek cytrynowy
- 2 jajka ugotowane na twardo
Sposób wykonania
- Botwinkę i warzywa myjemy.
- Botwinkę kroimy w paski ok 2 cm. Buraczki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i pietruszkę w talarki pozostałe warzywa w kostkę.
- Wrzucamy to do wody ok.2 litry wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i kostkami bulionowymi. krótko gotujemy ponieważ są to młode warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
- Na koniec dodajemy łyżkę masła i śmietanę wcześniej rozmieszaną w małej ilości zupy.
- Chwilę gotujemy zdejmujemy z ognia, wlewamy trochę kwasku do smaku jeśli za kwaśne dodajemy cukier.
- Do każdego talerza wkładamy połówkę jajka. Można podać też z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa botwinka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Botwinka w barwach Narodowych