Kosą po patelni Przepisy Drób Ziołowy kurczak na parze z makaronem warzywnym

Ziołowy kurczak na parze z makaronem warzywnym

2 min. czytania
0
0
Mocno ziołowy kurczak na parze z makaronem warzywnym. Pomysł na makaron z warzyw, już wykorzystywałem w innych przepisach i robiąc kurczaka uznałem, że będzie tu idealnie pasował. Makaron jak i kurczak gotowany na parze jest lekki, soczysty i o wiele zdrowszy niż smażony. Ilość przypraw może początkowo przerażać, jednak nie bójcie się zaszaleć. Naprawdę to się sprawdza.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Przepis na:

Ziołowy kurczak na parze z makaronem warzywnym

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 duża marchew
  • 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka oliwy
  • sól (pieprz)

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chilli

Sposób wykonania:

  • Mieszamy wszystkie składniki na marynatę i dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka. Mieszamy obtaczając dokładnie marynatą i wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
  • Cukinię, ziemniaki i marchew obieramy i przyrządem do robienia makronu z warzyw lub krojąc w cienkie paseczki tworzymy warzywny makaron.
  • Gotujemy na parze kurczaka 10 min, dokładamy makaron mieszamy i dalej gotujemy 20 min. Po tym czasie sprawdzamy miękkość warzyw.
  • Wyjmujemy do miski, zalewamy łyżka oliwy dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy.0
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Ozorki wieprzowe w galarecie

    Tradycyjne danie wg. przepisu ze starej książki pt. Kuchnia Polska, czyli klasyczne ozorki…
  • Wege kulki z ciecierzycy

    W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę,…
  • Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

    Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

    Uwielbiam sajgonki, a te z kurczakiem zrobione samemu w domu, smakują naprawdę wybornie. N…

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…