Kosą po patelni Przepisy Grzyby Żeberka w sosie z grzybami

Żeberka w sosie z grzybami

2 min. czytania
0
0
Powiem szczerze, że jako dziecko za tym daniem nie przepadałem. Żeberka w sosie z grzybami, raz ż kojarzyły mi się z tłustym mięsem. a dwa że sam smak był dla mnie średni. Teraz za dobrze zrobione żeberka bym skoczył w ogień. Ten przepis można dowolnie modyfikować, jeśli chcecie dodać coś innego niż grzyby, to śmiało. Pasują pomidory, fasolka szparagowa i papryka - można eksperymentować do woli.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
Przepis na:

Żeberka w sosie z grzybami

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych (chudych)
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 6 kapeluszy grzybów leśnych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Umyte, osuszone żeberka kroimy na kawałki po 2-3 kostki w jednym. Solimy i pieprzymy i odstawiamy.
  • Cebule kroimy w półplasterki.
  • Smażymy żeberka na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka.
  • Na tłuszcz z żeberek wkładamy na patelnię cebulę i smażymy lekko zarumieniając. Dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie i smażymy 1-1,5 min. Odstawiamy z gazu i zalewamy zimną wodą (ok. 1 szklanki).
  • Przekładamy cebulę z wywarem do garnka i uzupełniamy wodą by przykryło mięso.
  • Dodajemy pokruszone grzyby, liście laurowe, ziele i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok, 1,5 godziny do miękkości od czasu do czasu mieszając. Sprawdzamy miękkość i doprawiamy do smaku pod koniec gotowania.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…