Potrzebne składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych (chudych)
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 6 kapeluszy grzybów leśnych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Umyte, osuszone żeberka kroimy na kawałki po 2-3 kostki w jednym. Solimy i pieprzymy i odstawiamy.
- Cebule kroimy w półplasterki.
- Smażymy żeberka na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka.
- Na tłuszcz z żeberek wkładamy na patelnię cebulę i smażymy lekko zarumieniając. Dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie i smażymy 1-1,5 min. Odstawiamy z gazu i zalewamy zimną wodą (ok. 1 szklanki).
- Przekładamy cebulę z wywarem do garnka i uzupełniamy wodą by przykryło mięso.
- Dodajemy pokruszone grzyby, liście laurowe, ziele i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok, 1,5 godziny do miękkości od czasu do czasu mieszając. Sprawdzamy miękkość i doprawiamy do smaku pod koniec gotowania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Żeberka w sosie z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Jutro zamierzam zrobić test tych żeberek 🙌