Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Zębacz panierowany – nowa ryba na naszych stołach

Kosą po patelni 23 lutego 2019

Zębacz zwany również Wilkiem morskim, pojawia się już od jakiegoś czasu na naszych stołach, jednak nie jest to jakaś popularna ryba i pewnie sporo z Was o niej nawet nie słyszało. Przepis banalny, ale bardziej chciałbym przybliżyć Wam co to za ryba i może przekonać kogoś do jej spróbowania, niż wymyślać jakiś specjalny sposób jej przyrządzania. Na wstępie jednak powiem, że jest to dość specyficzna ryba i pewnie nie każdemu przypadnie do gustu.

--- Reklama ---

Zębacz jest jak nasz polski karp rybą denną, jednak przez to, że żyje w oceanie, a nie jakimś zatęchłym stawie, nie musimy się bać, że będzie zwyczajnie walić mułem. Ale niestety i tak wali, trochę przy smażeniu – coś jakby mokre glony, trudno opisać, w każdym razie zapach specyficzny ma. Po upieczeniu na szczęście jest smaczny i całkiem przyjemnie pachnie. Ryba jest dość popularna w krajach skandynawskich, Kanadzie i USA. U nas powoli zdobywa uznanie. Należy do gatunków ryb, w których mogą jednak występować duże ilości rtęci i związków, które nie mają obojętnego wpływu na nasze zdrowie, dlatego wybierajcie w sklepie ryby posiadające odpowiednie certyfikaty. No i co by nie powiedzieć – piękny to on nie jest.

Ryba ma mięso bardzo miękkie, nie należy jej długo piec bez płynu, bo twardnieje i robi się gumowate. Po usmażeniu na głębokim tłuszczu, niezbyt długo bo lubi się przypalić, ma konsystencję wręcz maślaną. Jest bardzo delikatny i się rozpada, więc warto go panierować w jajku i bułce a nie tylko oprószyć mąką. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ponieważ jeśli chcemy zachować jego soczystość, musimy podobnie jak w mięsie, zamknąć go – by soki nie wypłynęły.

Smak nie jest jakiś mega ostro rybny. W zasadzie bym powiedział że również delikatny. Nie każdemu będzie odpowiadać głównie właśnie konsystencja mięsa. Jeśli lubisz wyraźne, twardsze mięso ryby jak tuńczyk, to pewnie się zawiedziesz. Można go przyrządzać na wiele sposobów. Smażony wg. mnie jednak jest najlepszy i to nie tylko moja opinia.

Ryba wymaga wstępnej obróbki. Najlepiej po rozmrożeniu na kilka godzin przed smażeniem skropić ją soczyście cytryną, posolić i posypać pieprzem. Zostawiamy tak rybę, nabierze w tym czasie jędrności i będzie miała o wiele lepszy smak. Zębacza przygotowaliśmy sobie na uroczysty urodzinowy obiadek u mojej Mamy. I tak jak wspominałem jednym smakował inni mieli mieszane uczucia. Spróbujcie Sami, może Wam zasmakuje, ja polecam.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 5 votes
Jak wykonać przepis na – Zębacz panierowany

Potrzebne składniki

  • 1 kg filetów z zębacza (mrożonych)
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz (sól)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • dowolne zioła jeśli chcemy wzbogacić smak ryby (jednak by spróbować jak naprawdę smakuje, może ich na początku nie dodawać)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Rybę rozmrażamy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy i zostawiamy na 2 godziny w lodówce.
  • Panierujemy rybę maczając w rozmąconym jajku i obtaczając bułka tartą.
  • Smażymy na głębszym tłuszczu, na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotej barwy z obu stron. Nie trzeba smażyć długo.
  • Podajemy z ziemniakami lub frytkami i dowolną surówką.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zębacz panierowany wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi bułka, cytryna, jajko, obiad, olej, panierowany, ryba, smażony, zębacz
Kosą po patelni 23 lutego 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak zmienić smak naleśników i podbić smak ciast?
Następny wpis Papugarnia – sposób na miłą niedzielę
14 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
14 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback
3california
26 stycznia 2023 19:43

2perfect

0
Odpowiedz
Dana
Dana
13 maja 2022 17:18

Super rybka, smaczna, nie wali rybą, jest delikatna i nie sucha. Przed panierowaniem, sól, pieprz zioła śródzinomorskie – taka mieszanka.

0
Odpowiedz
Beata
Beata
23 marca 2022 19:01

Kluczowe zdanie w Twoim przepisie jest takie, że nie może się zbyt długo smażyć bez płynu. Rzeczywiscie chwilę smażyłam, bo jeszcze na przekroju rybka była surowa i okazała się gumowata (choc pyszna), więc do pozostałej na patelni części dolalam nieco wody. I cud: rybka delikatna. Zrobiona dokładnie zgodnie z przepisem jest pyszna!

0
Odpowiedz
Marek
Marek
9 października 2021 18:45

Cześć. Powiem tak. Ryba pyszna, delikatne mięso. Bardzo. Robiłem i jadłem po raz pierwszy. Pół roku leżała w zamrażarce 🙂 Czekała. Z lenistwa do małej blachy nalałem oleju słonecznikowego, tak około pół centymetra. Następnie na dno blachy sypnąłem trochę grubej soli morskiej, no i na to poszła ryba w formie mrożonego steka. Na rybkę po wierzchu sól himalajska ( myślę że każda inna też będzie OK ), pieprz gruby z młynka – niewiele i pieprz cytrynowy – bardzo dużo. No i jeszcze tylko masło na to wszystko, takie dwa ciachy po 5 milimetrów z kostki. Następnie 180 stopni Celsjusza w… Czytaj więcej »

1
Odpowiedz
Bozena
Bozena
12 sierpnia 2021 20:13

Zrobiłam przed chwilą zgodnie z przepisem, no może trochę krócej trzymałam skropioną rybę przed usmażeniem aby nie umrzeć z głodu – mnie niestety nie przypadł do gustu w związku z galaretowatą konsystencją. Spróbuję jeszcze zrobić go w piekarniku i porównać 🙂

0
Odpowiedz
Dawid
Dawid
5 lipca 2021 22:48

Ktoś kto reklamuje Zębacza że jest denny i wali mułem nie powinien zajmować się prowadzeniem kulinarnego bloga , pozdrawiam i życzę powodzenia w swoich smakowych wędrówkach

-4
Odpowiedz
Bozena
Bozena
Odpowiedz  Dawid
12 sierpnia 2021 16:35

Przecież autor bloga napisał dokładnie odwrotnie, że zębacz nie wali mułem. „Zębacz jest jak nasz polski karp rybą denną, jednak przez to, że żyje w oceanie, a nie jakimś zatęchłym stawie, nie musimy się bać, że będzie zwyczajnie walić mułem”

7
Odpowiedz
kokito
kokito
Odpowiedz  Bozena
14 września 2021 11:19

A co w następnym zdaniu? „Ale niestety i tak wali, trochę przy smażeniu – coś jakby mokre glony, trudno opisać, w każdym razie zapach specyficzny ma.”

0
Odpowiedz
Krzysztof
Krzysztof
Odpowiedz  Dawid
5 kwietnia 2022 18:12

A w szkole Był ?, uczył się czytać ? A co z pisaniem ? O myślenie nie pytam , to ,,dno i wali mułem”

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
6 listopada 2020 13:35

Rany, właśnie czeka na zrobienie. Polany sokiem z cytryny, posolony, popieprzony i z dodatkiem cebuli. Kupiłam zębacza po raz pierwszy. Po przeczytaniu informacji na temat przyrządzania tej ryby zaczynam się bać czy ją dobrze zrobię i mam dylemat: smażona jak Pan opisał czy pieczona w folii z zaproponowanym przez kogoś domowym pesto.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
12 marca 2020 15:00

Piekłam zębacza w foli alumionowej 15 min w 200 stopniach, na wierzchu ryby rozsmarowałam domowe pesto – mix natki, oliwy, czosnku, startej skórki cytrynowej i bulki tartej. Rewelacja, pyszne , soczyste białe miesko. Nic nie śmierdziało a filety kupiłam w Lidlu.

0
Odpowiedz
Michał
Michał
1 marca 2020 12:36

Zrobiłem skubańca wg przepisu, to znaczy do pewnego momentu. Dzień wcześniej na 3 spore filety dałem całą cytrynę, sporo pieprzu i trochę morskiej soli. I tak miał czekać przez noc aż zostanie następnego dnia usmażony lecz małżonka stwierdziła sama, że to wszystko i go upiekła, gdyż włożyłem go do naczynia żaroodpornego, żeby przeszedł przyprawami. Po upieczeniu był bardzo podobny w konsystencji do szczupaka. Mięso twardawe lecz nie twarde, mało soczyste jak w opisie, w którym miało być podobne do karpia i dość pieprzne. Jedynie zapach ryby zdradzał, że to nie szczupak. Lekko zalatywała, w zasadzie nie wiem czym, ciężko powiedzieć.… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Michał
3 marca 2020 14:47

Jak by dłużej poleżał ten zapach dziwny by zniknął 🙂 Fajna rybka i ciekawa w smaku cieszę się że się zdecydowaliście i dziękuje za opinię 🙂

0
Odpowiedz
Jur
Jur
Odpowiedz  Kosą po patelni
28 lutego 2022 14:52

Tylko bez obrażania karpia, bo też trzeba umieć go przyrządzać. A mulem nie leci, bo jest odpijany w czystej wodzie. I nie ma tyłu trucizna, ciężkich metali, bo żyje ledwie trzy lata w stawach i żywi się pokarmem roślinnym

0
Odpowiedz

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Shakshuka – pyszne śniadanie

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?