Kosą po patelni Przepisy Obiad Zębacz panierowany – nowa ryba na naszych stołach

Zębacz panierowany – nowa ryba na naszych stołach

6 min. czytania
1
0

Zębacz zwany również Wilkiem morskim, pojawia się już od jakiegoś czasu na naszych stołach, jednak nie jest to jakaś popularna ryba i pewnie sporo z Was o niej nawet nie słyszało. Przepis banalny, ale bardziej chciałbym przybliżyć Wam co to za ryba i może przekonać kogoś do jej spróbowania, niż wymyślać jakiś specjalny sposób jej przyrządzania. Na wstępie jednak powiem, że jest to dość specyficzna ryba i pewnie nie każdemu przypadnie do gustu.

Zębacz jest jak nasz polski karp rybą denną, jednak przez to, że żyje w oceanie, a nie jakimś zatęchłym stawie, nie musimy się bać, że będzie zwyczajnie walić mułem. Ale niestety i tak wali, trochę przy smażeniu – coś jakby mokre glony, trudno opisać, w każdym razie zapach specyficzny ma. Po upieczeniu na szczęście jest smaczny i całkiem przyjemnie pachnie. Ryba jest dość popularna w krajach skandynawskich, Kanadzie i USA. U nas powoli zdobywa uznanie. Należy do gatunków ryb, w których mogą jednak występować duże ilości rtęci i związków, które nie mają obojętnego wpływu na nasze zdrowie, dlatego wybierajcie w sklepie ryby posiadające odpowiednie certyfikaty. No i co by nie powiedzieć – piękny to on nie jest.

Ryba ma mięso bardzo miękkie, nie należy jej długo piec bez płynu, bo twardnieje i robi się gumowate. Po usmażeniu na głębokim tłuszczu, niezbyt długo bo lubi się przypalić, ma konsystencję wręcz maślaną. Jest bardzo delikatny i się rozpada, więc warto go panierować w jajku i bułce a nie tylko oprószyć mąką. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ponieważ jeśli chcemy zachować jego soczystość, musimy podobnie jak w mięsie, zamknąć go – by soki nie wypłynęły.

Smak nie jest jakiś mega ostro rybny. W zasadzie bym powiedział że również delikatny. Nie każdemu będzie odpowiadać głównie właśnie konsystencja mięsa. Jeśli lubisz wyraźne, twardsze mięso ryby jak tuńczyk, to pewnie się zawiedziesz. Można go przyrządzać na wiele sposobów. Smażony wg. mnie jednak jest najlepszy i to nie tylko moja opinia.

Ryba wymaga wstępnej obróbki. Najlepiej po rozmrożeniu na kilka godzin przed smażeniem skropić ją soczyście cytryną, posolić i posypać pieprzem. Zostawiamy tak rybę, nabierze w tym czasie jędrności i będzie miała o wiele lepszy smak. Zębacza przygotowaliśmy sobie na uroczysty urodzinowy obiadek u mojej Mamy. I tak jak wspominałem jednym smakował inni mieli mieszane uczucia. Spróbujcie Sami, może Wam zasmakuje, ja polecam.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kg filetów z zębacza (mrożonych)
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz (sól)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • dowolne zioła jeśli chcemy wzbogacić smak ryby (jednak by spróbować jak naprawdę smakuje, może ich na początku nie dodawać)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Rybę rozmrażamy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy i zostawiamy na 2 godziny w lodówce.
  • Panierujemy rybę maczając w rozmąconym jajku i obtaczając bułka tartą.
  • Smażymy na głębszym tłuszczu, na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotej barwy z obu stron. Nie trzeba smażyć długo.
  • Podajemy z ziemniakami lub frytkami i dowolną surówką.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…